Magyarország–SzlovákiaRendkívül jó kapcsolatokról beszéltek

2018. június 13., szerda, Világfigyelő
Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott tegnapi budapesti megbeszélését.
  • Fotó: Szalmás Péter
    Fotó: Szalmás Péter
A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján az Országházban Orbán Viktor azt mondta: a szlovák–magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Ha ugyanis vannak sikeres országok, amelyek sikeres régiókat alkotnak, akkor van sikeres Európa – fogalmazott, úgy értékelve, hogy a V4 többé nem a szegény országok szövetsége, hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, óriási fejlődési lehetőség, fegyelmezett pénzügyek, az európai szabályokat betartó kormányok és nagy tervek jellemeznek. Szavai szerint a nagy alkotás korszakában van Közép-Európa, egy igazi közép-európai reneszánsz előtt állunk.
A kormányfő egyúttal köszönetet mondott szlovák kollégájának a határvédelemben nyújtott segítségért, azért, hogy Pozsony a nemzetközi vihar kellős közepén is kiállt Magyarország mellett.
A kétoldalú kapcsolatokról szólva Orbán Viktor elmondta, a két ország közötti gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán is dolgoznak a szakemberek két ponton. Kiemelte, hogy Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere, a Magyarországon működő mintegy ezer szlovák cég körülbelül ötezer magyar embernek ad munkát. A határkapcsolatok témájában közölte: a határátkelők nyitásának köszönhetően csökkent az átkelők közötti átlagos távolság – ami ma 20 kilométer –, és épül az új komáromi Duna-híd is, amely lehetővé teszi az áruforgalom jelentős növelését. A közös V4-es célok közül megemlítette a Budapest és Varsó közötti gyorsvasút megépítését Pozsonyon keresztül.
Orbán Viktor örömét fejezte ki a szlovákiai magyar közösséget érintő szlovák kormányzati intézkedések – például a kis iskolák ügyében tett lépések, a többnyelvű vasúti táblák és a kisebbségi kulturális alapon keresztül nyújtott támogatások – miatt.
A szlovák kormány folytatni akarja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal, mert ez jó az embereknek, a gazdaságnak és a régiónak is – mondta Peter Pellegrini. Kiemelte: a visegrádi országoknak az elmúlt időben sikerült megtartaniuk az egységet, kiálltak nemzeti értékeik mellett, és nem engedték, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk. Szlovákia a V4 elnökeként továbbra is ezt az egységet tekinti majd az együttműködés alapjának – jelentette ki.
A szlovák miniszterelnök a kétoldalú kapcsolatokat illetően elmondta, rendkívül jók, és remélhetőleg ez a jövőben is így lesz. A magyar és a szlovák kormány rengeteg közös erőfeszítést tett azért, hogy a kapcsolatok barátiak legyenek, és a pozitív kommunikáció mára a találkozóik természetes részévé vált – magyarázta. Hozzáfűzte: az egyenes beszéd nemcsak a kormányfők, hanem a kulcsminiszterek között is jellemző.
Megjegyezte: Szlovákia minden feltételt biztosít a magyar kisebbségnek, a politikai vitáknak már nem eleme ez a kérdés, hiszen Szlovákia tud gondoskodni a területén élő kisebbségekről.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?








eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-06-13: Világfigyelő - :

Az atomfegyver-mentesítésért (Trump–Kim csúcstalálkozó )

Észak-Korea elkötelezte magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett, az Egyesült Államok pedig ennek fejében biztonsági garanciákat nyújt, s együttműködnek egymással e célok elérése érdekében, új fejezetet nyitnak kettejük viszonyában, amelyre hosszú évtizedekig szinte csak az ellenségeskedés volt jellemző – ebben foglalható össze Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tegnapi történelmi jelentőségű csúcstalálkozója, amely közös nyilatkozat aláírásával ért véget.
2018-06-13: Világfigyelő - :

Terrorizmus gyanújával eljárás indulhat Kárpátalja csapata ellen (Labdarúgás, CONIFA-világbajnokság)

Az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége által Londonban rendezett világbajnokságon Kárpátalja csapata nyerte az aranyérmet, de győzelem nem aratott osztatlan sikert Ukrajnában, sőt, az ukrán sportminiszter terrorizmussal vádolja a világbajnok labdarúgókat.