Labdarúgás, CONIFA-világbajnokságTerrorizmus gyanújával eljárás indulhat Kárpátalja csapata ellen

2018. június 13., szerda, Világfigyelő

Az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége által Londonban rendezett világbajnokságon Kárpátalja csapata nyerte az aranyérmet, de győzelem nem aratott osztatlan sikert Ukrajnában, sőt, az ukrán sportminiszter terrorizmussal vádolja a világbajnok labdarúgókat.

Az együttes alapembere volt a Sepsi OSK kapusa, a zabolai Fejér Béla is, többek között neki köszönhető, hogy Kárpátalja aranyéremmel zárta a világbajnokságot. Az Észak-Ciprus elleni döntőben a kárpátaljai labdarúgók a gól nélküli rendes játékidőt követően tizenegyesekkel, 3–2 arányban győztek, Fejér három tizenegyest kivédett.

Az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov eljárást kezdeményez a kárpátaljai válogatott játékosai ellen, ugyanakkor az ukrán szövetség eltiltaná Ukrajnán belül a csapat összes játékosát az amatőr és a profi labdarúgástól is. A kárpátaljai válogatott egyik tagja sem játszott Ukrajnában, zömük Magyarországon futballozik.

„Felszólítom az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon a nyílt sportolói szeparatizmusra. Ki kell hallgatni a csapat játékosait, meg kell vizsgálni a kárpátaljaiak megbízott szervezőinek Ukrajna területi integritását sértő cselekedeteit, valamint hogy a játékozok köthetőek vagy sem terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz” – írta a miniszter az egyik közösségi oldalon.

Az esetre az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége is reagált, és közleményében kiállt a kárpátaljai válogatott mellett. „Az ukrán szövetség javaslatát a játékosok eltiltását illetően drákóinak tartjuk. A CONIFA kiáll a Kárpátalja játékosai mellett, és figyelemmel kíséri a fejleményeket. Arra ösztönözzük Zhdanov minisztert és az ukrán szövetséget, hogy vizsgálják felül álláspontjukat” – nyilatkozta Sacha Düerkop főtitkár. (miska)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2018-06-13: Világfigyelő - :

Rendkívül jó kapcsolatokról beszéltek (Magyarország–Szlovákia)

Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott tegnapi budapesti megbeszélését.
2018-06-14: História - Jancsó Árpád:

Seprődi-Kiss Anna – aki játszva tanított (Régi pedagógusok)

Seprődi János zenetörténész, folklorista lánya Kolozsváron született 1902. január 25-én. Szülővárosában végezte iskoláit, majd magyar–történelem szakon szerzett tanári oklevelet, később zenetanári diplomát is.