Labdarúgás, CONIFA-világbajnokságTerrorizmus gyanújával eljárás indulhat Kárpátalja csapata ellen

2018. június 13., szerda, Világfigyelő
Az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége által Londonban rendezett világbajnokságon Kárpátalja csapata nyerte az aranyérmet, de győzelem nem aratott osztatlan sikert Ukrajnában, sőt, az ukrán sportminiszter terrorizmussal vádolja a világbajnok labdarúgókat.
  • Kárpátaljai öröm – Ukrajnában következik a megtorlás? Fotó: Facebook/CONIFA
    Kárpátaljai öröm – Ukrajnában következik a megtorlás? Fotó: Facebook/CONIFA
Az együttes alapembere volt a Sepsi OSK kapusa, a zabolai Fejér Béla is, többek között neki köszönhető, hogy Kárpátalja aranyéremmel zárta a világbajnokságot. Az Észak-Ciprus elleni döntőben a kárpátaljai labdarúgók a gól nélküli rendes játékidőt követően tizenegyesekkel, 3–2 arányban győztek, Fejér három tizenegyest kivédett.
Az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov eljárást kezdeményez a kárpátaljai válogatott játékosai ellen, ugyanakkor az ukrán szövetség eltiltaná Ukrajnán belül a csapat összes játékosát az amatőr és a profi labdarúgástól is. A kárpátaljai válogatott egyik tagja sem játszott Ukrajnában, zömük Magyarországon futballozik.
„Felszólítom az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon a nyílt sportolói szeparatizmusra. Ki kell hallgatni a csapat játékosait, meg kell vizsgálni a kárpátaljaiak megbízott szervezőinek Ukrajna területi integritását sértő cselekedeteit, valamint hogy a játékozok köthetőek vagy sem terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz” – írta a miniszter az egyik közösségi oldalon.
Az esetre az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége is reagált, és közleményében kiállt a kárpátaljai válogatott mellett. „Az ukrán szövetség javaslatát a játékosok eltiltását illetően drákóinak tartjuk. A CONIFA kiáll a Kárpátalja játékosai mellett, és figyelemmel kíséri a fejleményeket. Arra ösztönözzük Zhdanov minisztert és az ukrán szövetséget, hogy vizsgálják felül álláspontjukat” – nyilatkozta Sacha Düerkop főtitkár. (miska)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-06-13: Világfigyelő - :

Rendkívül jó kapcsolatokról beszéltek (Magyarország–Szlovákia)

Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott tegnapi budapesti megbeszélését.
2018-06-14: História - Jancsó Árpád:

Seprődi-Kiss Anna – aki játszva tanított (Régi pedagógusok)

Seprődi János zenetörténész, folklorista lánya Kolozsváron született 1902. január 25-én. Szülővárosában végezte iskoláit, majd magyar–történelem szakon szerzett tanári oklevelet, később zenetanári diplomát is.