Felújítják a füleki várbástyát

2018. június 14., csütörtök, Magazin

Új rendeltetést kap a felvidéki Fülek eredeti városi erődítményének több mint háromszáz éves bástyája. Az Interreg határon átnyúló projektnek köszönhetően a vár utolsó bástyája információs pontként szolgálja majd a turistákat.

A 17. századi várnak egészen a 20. századig két bástyája állt Füleken. Mindkettőt gazdasági épületként, gabona- és szénatárolóként használták, majd az 1960-as években a posta építése miatt a templom melletti építményt lebontották.

Az Interreg projekt keretében több mint 72 ezer euróból eredeti állapotába állítják vissza a vár alatti egyetlen megmaradt bástyát, ahol korszerű információs iroda fogadja majd a látogatókat, tájékoztatást nyújtva a vár és a város, valamint a környék kulturális örökségéről.

A felújítást régészeti feltárás előzi meg júliusban, az ásatás során értékes leletekkel számolnak, bíznak abban, hogy eredeti városfalakra és lakóházak nyomaira is bukkannak.

A hétvégén Törökök a várban címmel szervezik a 19. várjátékokat Füleken. A szombati és vasárnapi programban zenével, mesével, fegyverbemutatóval is megidézik a 16–17. századi török mindennapokat. A 12. Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen a Nógrád Íjásza címért és a Füleki Vár Védője rangért szlovákiai és magyarországi íjászok mérik össze tudásukat.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2018-06-14: Család - :

Élelmiszer-pazarlás

Nagyobb mértékű élelmiszer-pazarlást eredményez a jobb minőségű étrend – mutatták ki amerikai kutatók, akik szerint az amerikaiak 2007 és 2014 között naponta 150 ezer tonna élelmiszert pazaroltak el.
2018-06-14: Magazin - :

Börtönbüntetés a spanyol király sógorának

A spanyol legfelsőbb bíróság öt év tíz hónap börtönbüntetést szabott ki a spanyol király sógorára, Inaki Urdangarinra közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással üzérkedés miatt keddi jogerős ítéletében.