Segít a magyar máltai szeretetszolgálatFelkarolják az őrkőieket

2018. június 14., csütörtök, Közélet
Határon túli települések, köztük Sepsiszentgyörgy is kedvezményezettje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat uniós pályázatának, amely révén társadalmi felzárkóztatási programot indítanak. A következő időszakban az Őrkőn kezdődő foglalkozásokba többek közt azokat a gyermekeket, fiatalokat is bevonják, akikhez mindeddig nem értek el a különböző szervezetek, egyéb programok.
  • Júliusban már üzemképes lesz a konténer
    Júliusban már üzemképes lesz a konténer
A Magyarországon már korábban meghonosított Jelenlét program részletreiről Tischler Ferenc számolt be lapunknak. A Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára elmondta, tulajdonképpen az anyaországban már működő tevékenységeket, jó példákat veszik át, honosítják meg Erdély négy településén. Sepsiszentgyörgy mellett az Arad megyei Kisiratoson, Bihardiószegen és Szatmáron is elindítják a projektet.
Az Őrkőn klubtevékenységekkel várják majd a fiatalokat, de a focicsapat megerősítése is célkitűzés, emellett besegítenek a tánc- és zeneoktatásba is.
Az iskolaelhagyás irányába eltolódott fiatalokat is felkarolják, szeretnék meggyőzni őket arról, hogy a nyolcadik osztályt is befejezzék, és bekapcsolódjanak a szakoktatásba. A program része emellett az elsősegély-nyújtási tréning is, hogy az őrkői lakosok elsajátítsák az alapokat és szükség esetén alkalmazzák, ugyanakkor elsősegély-dobozokat is felszereltek lakóházaknál. Ezek bárki számára elérhetőek, tartalmukat rendszeresen ellenőrzik és feltöltik a máltai önkéntesek – vázolta Tischler Ferenc.
Kedden érkezett meg az Őrkőre egyébként az a konténer, amelyben tisztálkodásra, mosásra lesz lehetősége a telepen élőknek, a higiénia fontosságát hangsúlyozandó, képzéseket is szerveznek majd a kedvezményezetteknek. A szeretetszolgálat főtitkára szerint jövő hónapban már használatba is adhatják a létesítményt, addig rácsatlakoztatják a víz- és csatornahálózatra – ezt az önkormányzat közösségfejlesztési igazgatósága vállalta. A konténerben férfiak és nők számára biztosítanak elkülönített helyiségeket, ahol zuhanyozni lehet majd – Tischler szerint a programokon részt vevőknek ez kötelező lesz –, ugyanakkor a ruhák mosását, szárítását is lehetővé teszik, az ehhez szükséges felszerelések e hónap végéig megérkeznek. A beruházás értéke 14 ezer euró.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2018-06-14: Közélet - Iochom István:

Rendőrségi ügyek (Kézdiszéki polgármesterek találkozója)

Balogh Tibor és Baróthi Balázs, Kézdiszentlélek polgármestere, illetve alpolgármestere volt a házigazdája a kézdiszéki polgármesterek tegnap megtartott soros találkozójának, melynek fő napirendi pontja a forgalmi törvény módosításának ismertetése volt. A megyei önkormányzat vezérkarán kívül meghívottként Eugen Palade megyei rendőrfőkapitány és Victor Moldoveanu, a kézdiszéki vidéki rendőrség vezetője is jelen volt.
2018-06-14: Közélet - Bokor Gábor:

Újjáépítik a kisborosnyói hidat

Több infrastrukturális munkálatra készülnek a Nagyborosnyó köz­séghez tartozó településeken. A tervek szerint újjáépítenének egy hidat Kisborosnyón, Kispatak irányába nyolcszáz méteren korszerűsítik az utat – tudtuk meg Ilie Nicolae polgármestertől.