Bekerítik a hulladékgyűjtőket

2018. június 14., csütörtök, Közélet
Újabb zárt hulladéktárolókat hoz létre a megyeszékhelyen a Tega Rt., év végéig Sepsiszentgyörgy tíz pontján építik be a háztartásokban keletkező szemét gyűjtésére alkalmas területeket.
Az Arany János utcában már ezen a héten átadják az új létesítményt, a környéken lakók pedig megkapták a mágneses kártyákat is, amelyekkel a körbekerített tárolók ajtaja kinyitható. A következő zárt szeméttárolót jövő héten helyezik üzembe a Cezar Bolliac utcai ANL-s tömbházak szomszédságában – tájékoztatott a hulladékgazdálkodási társaság. Máthé László igazgató lapunk megkeresésére kifejtette, idén tíz hasonló beruházást hajtanak végre, a már említettek mellett bekerítik a korábbi szemétgyűjtőket az Otthon sétányon, valamint a Gólya utcában is. Év végéig az Oltmező úton, a főút közelében, az Állomás negyedben, valamint a központban egy-egy tárolót, a Csíki negyedben pedig további két gyűjtőpontot tesznek zárhatóvá.
Városszerte 45, mágneses kártyával működtetett hulladéklerakót alakítottak ki az előző években, telepítésüket még 2013-ban indította a Tega.
Máthé László úgy értékelte, a kezdeményezés elérte célját, a zárt hulladékgyűjtők javítanak a városképen, ám tény, hogy továbbra is sok a rongálás, ezeket igyekszenek folyamatosan kijavítani. Gyakran szembesülnek a napelemek által működtetett, kiszakított elektronikával, letört ajtókkal, s nem ritka, hogy a tárolók oldalát is felfeszítik. A helyi rendőrség egyébként járőrözik, figyelik a tárolókat – mondta az igazgató. Bár zárhatóak, van, aki mégis beengedi a kukázókat, s még mindig gyakori jelenség, hogy a szeméttel teli zsákokat a lakók nem viszik be a gyűjtőpontra, hanem azok mellett hagyják.
A hulladékgazdálkodási társaság ezen a nyáron teszteli a megyeszékhelyen a komposzt gyűjtését, erről egyeztetnek a lécfalvi lerakóval is. Első körben a város négy tömbházánál – köztük a József Attila utcában és a Kálvin téri üzemanyagtöltő szomszédságában – vezetik be a lebomló hulladék gyűjtését, erre a célra papírzsákokat kapnak az érintett ügyfelek, s amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, jövő évtől az egész városra kiterjesztik ezt a módszert – tudtuk meg Máthé Lászlótól.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 194
szavazógép
2018-06-14: Közélet - Iochom István:

Anyanyelvápolásban jeleskedő tanulók

Négy éve, hogy Kézdivásárhely két magyarországi testvérvárosának – Mezőkövesd és Hatvan – önkormányzata felajánlásából minden tanév végén 100 ezer forintos díjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi tanuló. A díjat idén a Nagy Mózes Elméleti Líceum két tanulójának, Nánia Hildának és Fülöp Barbarának ítélték oda.
2018-06-14: Kármentő - Mózes László:

Bajban a köpeci szil

Szokatlan segélykérés érkezett tegnap. Demeter Zoltán, a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi Turista és Barlangász Egyesület titkára azt írja e-mailjében, gyors beavatkozásra vár a térség közismert és híres fa­matuzsáleme, a mintegy háromszáz esztendős köpeci szil, ugyanis június 2-án, szombaton délután egy kiadós vihar letörte középső ágát. Mellékelt fényképén jól látható a földre borult, termetes ág, még szerencse, hogy nem az ismertetőtáblára zuhant, s nem kell azt is helyreállítani. „Nagy tisztelettel kérem olyan személyek, szakemberek jelentkezését, segítségét, akik tudnának segíteni a letörött ág eltávolításában, illetve a sérült részek »gyógyításában«, előre is köszönünk minden segítséget” – zárja rövid levelét.