Számos előnyt hoz a szövetkezés

2018. június 19., kedd, Gazdakör
Sok előnyt hoz a gazdáknak a szövetkezetekbe, termelői csoportokba való tömörülés. Ennek ellenére nem nagy a lendület, a legtöbb mezőgazdasági termelő még mindig a szocialista korszak kollektívjeivel azonosítja a szövetkezést. A társulás előnyeiről Könczei Csaba megyei agrárigazgatóval beszélgettünk.
  • Megéri szövetkezetekbe társulni
    Megéri szövetkezetekbe társulni
El kell tekinteni a régi kollektívek rendszerétől. A modern szövetkezet egy sor előnyt hoz a tagság számára. Ez egy lehetőség, de odaállásra van szükség. Nem elég, hogy szóban egyetértünk a szövetkezetek fontosságával, agrárgazdasági szerepével, a konkrét lépéseket is meg kell tenni. Főként a vezetői funkció betöltése a fontos, megfelelő hittel kell elindítani, majd sínen tartani a szövetkezeteket – értékelte az igazgató.
Kovászna megyében jelenleg hat szövetkezet van bejegyezve: Szitabodzán, Illyefalván, Kézdivásárhelyen, Szárazajtán, Zalánpatakon és legutóbb Csernátonban is – tudtuk meg a mezőgazdasági elöljárótól.
Milyen előnyöket hoz a szövetkezetbe való tömörülés? – kérdeztük az igazgatót.
– A pillanatnyi törvényes előírások egy sor adókedvezményt biztosítanak a szövetkezeti tagok számára. Az előírások szerint a tagság nemcsak közösen termelhet, hanem a termékek feldolgozását is közösen végezheti. Fontos tudni, hogy minden tag saját tulajdona megmarad, de előnyöket élvezhetnek a beszerzésnél, a termények raktározásánál, eladásánál is.
Az uniós pályázatoknál a szövetkezetek által benyújtott támogatási kérések akár kilencvenszázalékos vissza nem térítendő finanszírozást kaphatnak.
– Konkrétan milyen előnyöket élveznek a szövetkezeti tagok egyénenként is?
– A sor hosszú. A szövetkezet öt évig nem fizet profitadót. Feldolgozást is végző szövetkezetek esetén nincs felső határ. A csak termeléssel foglalkozók kétmillió eurós forgalmi határig élvezhetik az adómentességet. Nem fizetnek jövedelmi adót a szövetkezeti tagságú mikrovállalkozások. Mentesülnek a jövedelmi norma szerinti adókifizetés alól a fizikai személyként, családi vagy egyéni vállalkozásként működő gazdák.
Adómentes a szövetkezeten keresztül értékesített termék. A szövetkezeteknek bérbe adott mezőgazdasági területek utáni jövedelem is adómentes – sorolta az előnyöket az igazgató.
Az adómentességet nem nézik jó szemmel az adóhivatalokban, az adótörvénykönyvben nem szerepelnek ezek a kedvezmények, de a sorozatos közbenjárásoknak köszönhetően megoldódik a visszás helyzet – fűzte hozzá.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-19 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-06-19: Magazin - :

Lightroom-tanfolyam indul (Művészeti és Népiskola)

Lightroom-tanfolyamot indít a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. A Lightroom hobbi- és profi fényképészek által használt számítógépes program, amelynek segítségével gyorsan és hatékonyan lehet a fényképeket kidolgozni, rendszerezni, bemutatni.
2018-06-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Az import sújtja a termelőket

Az orosz hatóságok által bevezetett, az Európai Unióból származó zöldség és gyümölcs elleni embargó miatt jelentős értékesítési gondokkal küzdenek az unió zöldség- és gyümölcstermelői. A piac szűkülése miatti bevételkiesés okozta gondok enyhítésére rendkívüli támogatásban részesítik a termelőket.