Az import sújtja a termelőket

2018. június 19., kedd, Gazdakör
Az orosz hatóságok által bevezetett, az Európai Unióból származó zöldség és gyümölcs elleni embargó miatt jelentős értékesítési gondokkal küzdenek az unió zöldség- és gyümölcstermelői. A piac szűkülése miatti bevételkiesés okozta gondok enyhítésére rendkívüli támogatásban részesítik a termelőket.
  • Importáru uralja a piacokat
    Importáru uralja a piacokat
A román kormány az elmúlt héten hozta meg a határozatot, mely megszabja a zöldség- és gyümölcstermelőknek nyújtható támogatások felső határát. A támogatásban a termelők elismert szervezetei, valamint az egyéni termelők is részesülhetnek. Az Európai Bizottság döntése értelmében Románia 2000 tonna zöldségre és gyümölcsre adhat támogatást. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) az eladhatatlanná vált alma esetében nyújt támogatást. A keretösszeg 200 000 lej, és az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból biztosítják, a mezőgazdasági tárca 2018-as költségvetésén keresztül.
A hazai gyümölcs- és zöldségtermelőket hátrányosan érinti a masszív import is.
A külföldről érkező, a hazainál drágább termékek nagyobb piaci részesedése annak is betudható, hogy a romániai termelőknek nincs megfelelő felszereltségük a zöldség és gyümölcs szortírozására, tárolására, így nem tudnak eleget tenni a piaci követelményeknek – állapította meg a napokban a hazai Versenytanács. A hivatal ugyanakkor arra is kitér, hogy a hazai gyümölcs és zöldség ára az európai átlag alatt található, ennek mintegy hatvan százalékát éri el.
Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavaly decemberhez viszonyítva az elmúlt hónapig 3,93 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára. A legnagyobb áremelkedés a burgonyánál, friss gyümölcsnél és zöldségkonzerveknél tapasztalható. Csökkent viszont a citromfélék, a tojás és cukor ára. A tavalyi év végéhez képest 18,56 százalékkal nőtt a burgonya ára, a friss gyümölcsök esetében az emelkedés 18,37 százalék. A tojás árcsökkenése 24,22, a cukoré 4,65 százalékos.
Háromszék nem tartozik a hagyományos zöldség- és gyümölcstermő vidékek sorába, de az utóbbi években ezen a téren is történt előrehaladás. Főként Felsőháromszéken terjed a mezei zöldségtermesztés, a talajviszonyok megfelelnek ennek az ágazatnak. A gyökérzöldségek, hagyma, káposzta értékesítése nem okoz gondot a gazdáknak.
A pályázatok összeállításában nagy pontszámot jelent a zöldséges, sokan ezért kezdtek termelni – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Bebizonyosodott, hogy az ágazat potenciállal bír, így egyre többen foglalkoznak zöldségtermesztéssel Felsőháromszéken – értékelte az igazgató. Arról is tudnak, hogy ugyancsak Felsőháromszéken nagyobb területen telepítettek az elmúlt évben nemes szőlőt. Korábban az éghajlat nem engedte meg termesztését vidékünkön, de a klímaváltozás kedvező körülményeket teremtett ennek a kultúrának is.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-19 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-06-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Számos előnyt hoz a szövetkezés

Sok előnyt hoz a gazdáknak a szövetkezetekbe, termelői csoportokba való tömörülés. Ennek ellenére nem nagy a lendület, a legtöbb mezőgazdasági termelő még mindig a szocialista korszak kollektívjeivel azonosítja a szövetkezést. A társulás előnyeiről Könczei Csaba megyei agrárigazgatóval beszélgettünk.
2018-06-19: Gazdakör - Incze Péter:

Néhány tanács a fiatal gazdák pályázataihoz (Vidékfejlesztés)

A múlt heti Gazdakörben beszámoltunk arról, hogy Háromszéken több mint 30 gazdálkodó részvételével felkészítőt tartottak a fiatal gazdászok és a kisgazdaságok támogatására (6.1 és 6.3 intézkedés) pályázni óhajtóknak. A találkozó jó alkalom volt, hogy a gazdák részletes tájékoztatót kapjanak a pályázás feltételeiről és válaszoljanak kérdéseikre a vidékfejlesztési szakemberek. Mai lapszámunkban és a jövő heti Gazdakör oldalon visszatérünk az ott elhangzottakra.