VidékfejlesztésNéhány tanács a fiatal gazdák pályázataihoz

2018. június 19., kedd, Gazdakör
A múlt heti Gazdakörben beszámoltunk arról, hogy Háromszéken több mint 30 gazdálkodó részvételével felkészítőt tartottak a fiatal gazdászok és a kisgazdaságok támogatására (6.1 és 6.3 intézkedés) pályázni óhajtóknak. A találkozó jó alkalom volt, hogy a gazdák részletes tájékoztatót kapjanak a pályázás feltételeiről és válaszoljanak kérdéseikre a vidékfejlesztési szakemberek. Mai lapszámunkban és a jövő heti Gazdakör oldalon visszatérünk az ott elhangzottakra.
A vidékfejlesztési szakemberek ismertetője szerint tavalytól változtattak a fiatal gazda meghatározásán, engedélyezték a 41 évet be nem töltött fiatalok pályázását is. Fizikai személyként nem lehet pályázni, engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni vagy családi vállalkozás vagy cég formájában kell bejegyeztetni a gazdálkodási formát.
A mezőgazdasági vállalkozás cégbírósági bejegyzése nem lehet régebbi, mint két év, ugyanígy az APIA-s vagy az állategészségügyi nyilvántartásba vétel sem haladhatja meg a két évet. A kifizetési ügynökséghez a területalapú kérést az új gazdálkodási forma szerint kellett letenni, a gazdaságban levő állatokat is át kell iratni az új vállalkozásra az állategészségügyi hatóságnál.
Ha a pályázni óhajtó a területalapú kérést fizikai személyként tette le, és utólag  gondolt arra, hogy pályázzon, ezt megteheti, mert az APIA-nál egy típuskérés alapján a területek átírhatók fizikai személyről az új gazdálkodási formára.
A legtöbb kétéves régiség csak az új gazdálkodási formára érvényes, ami azt jelenti, hogy azon fiatal gazdák is pályázhatnak, akik már évek óta kapják kérvényezés alapján a területalapú támogatást fizikai személyként. A területek vállalkozásra, vagyis az új gazdálkodási formára való átírása azzal jár, hogy új APIA-s nyilvántartási kódot kap az illető gazdaság.
Ugyanakkor a kiírás időpontjáig (ami a szakemberek információi szerint szeptemberben lesz) a pályázni óhajtó fiatal a pályázati pontszámán is javíthat, növelheti azáltal, hogy az időközben mezőgazdasággal felhagyó gazdától, illetve gazdáktól átveszi azok gazdaságát. Egy gazdaság átvétele 5 pontot jelent, a két vagy három gazdaságé pedig 10, illetve 15 pontot ér. A gazdaságát átadó személy az összes, APIA-s kérésen szereplő területét át kell hogy adja egy típuskérés kitöltése alapján, beleértve a kertjét is, illetve a tartott állatokat.
A fiatal gazda pályázat útján 40, illetve 50 000 euró támogatást kaphat a gazdaság SO euró értékétől függően, két részletben: a sikeres pályázat esetén a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb három év után.
Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a terméseladás, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet értékének megfelelő 20 százalékos termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt, valamint vállalnia kell az üzleti tervben leírt gazdaság-korszerűsítések megvalósítását. A 20 százalékos termékértékesítés 6–7000 euró értékű eladást jelent, amelyet természeten bizonyítani kell a második részlet igénylésekor. A legcélszerűbb ebben az esetben, ha a pályázó vállalkozás kasszagépet vásárol, és így a fizikai személyek felé az eladás bizonyítható. Ha az eladási feltételt három évnél hamarabb sikerül megvalósítani, a pályázó a második részlet kifizetését hamarabb is igényelheti.
A fiatal pályázónak a gazdálkodás mellett más munkahelye is lehet, feltétel, hogy az az illető községben vagy a község 75 kilométeres körzetében található városban legyen.
A pályázónak üzleti tervet kell készítenie, amely által bebizonyítja, hogy a kapott támogatást a gazdaság fejlesztésére vagy az uniós normák bevezetésére fordítja.
A szakemberek felhívták a jelen levő állattenyésztők figyelmét, hogy abban az esetben, ha a pályázatleadás pillanatában a gazdaság nem rendelkezik megfelelő kapacitású trágyatárolóval, akkor kötelező az a vállalás, hogy a támogatás második részletének kifizetéséig megépítik azt.
Viszont az is megengedett, hogy a gazdaságban termelődő trágyát szerződés alapján elszállítsák egy, a környezetvédelem által engedélyezett községi vagy egy állattenyésztő cég tulajdonában levő trágyatárolóhoz. Ilyen trágyatárolóval Uzon és Csernáton község rendelkezik. A legegyszerűbb, ha a pályázó már rendelkezik trágyatárolóval a pályázatleadás pillanatában, mert ellenkező esetben a tároló megépítéséhez engedély szükséges, amelynek megszerzése elég bonyolult és hosszadalmas folyamat.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-19 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-06-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Az import sújtja a termelőket

Az orosz hatóságok által bevezetett, az Európai Unióból származó zöldség és gyümölcs elleni embargó miatt jelentős értékesítési gondokkal küzdenek az unió zöldség- és gyümölcstermelői. A piac szűkülése miatti bevételkiesés okozta gondok enyhítésére rendkívüli támogatásban részesítik a termelőket.
2018-06-19: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: Figyeljenek az őshonos kisebbségekre

Magyarország elengedhetetlennek tartja, és ezért felszólítja az Európa Tanácsot, hogy vegye komolyan az európai kisebbségek védelmének ügyét – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter tegnap Strasbourgban az Európa Tanács Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája hatálybalépésének 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián.