MagánvállalkozásAz igénytől a márkaképviseletig

2018. június 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A hosszú távú, biztonságos építkezés jellemző a sepsiszentgyörgyi Demeter LKL Kft. történetére. A kilencvenes évek elején éledt vállalkozói kedv hamar a fürdőszobacsempék világába kalauzolta a Demeter házaspárt, és bár a magánéletben útjaik elváltak, a vállalkozásba „belenőtt” fiuk révén ma már nem csupán fürdőszoba-felszerelések forgalmazásával, hanem kizárólagos márkaképviselettel is jelen vannak a piacon. A megtett útról Deák Katalinnal és a fiával, Demeter Lászlóval beszélgettünk.
  • Demeter László és Deák Katalin. A szerző felvételei
    Demeter László és Deák Katalin. A szerző felvételei
Cipőből csempe
A kilencvenes évek elején a Demeter házaspárt is elkapta a vállalkozói láz, használt teherautót vásároltak és mindenfélét szállítottak. Ismerős révén a híres kolozsvári cipőgyár termékeinek forgalmazói lettek, járták a piacokat. Közben az üzlettárs révén az autóra hűtőszekrény, aragázkályha is került, hiszen mi mindent nem lehetett eladni azokban az időkben?
A fürdőszobakellékekre, elsősorban a csempékre akkor került sor, amikor saját lakásukat kellett felújítani, és kiderült, hogy csak rendelésre és többhavi várakozás után juthatnak hozzá a szükséges termékekhez.
Üzlettársuk a szállítást azonnal „átállította” olyan termékre, amelyre nagyobb igény van, így hamarosan a Csíki utcában nyitott kis üzlet nemcsak cipővel, hanem csempével is megtelt. Nagy sikere lett, hetente kétszer szállítottak, sokszor már az autóról elfogyott az áru.
 
Telephelyek
Hamarosan kinőtték a Csíki utcai kis üzletet, így a kereskedelmi vállalattól béreltek egy nagyobbat, a „szemafornál”, amely ma is a bemutatóüzletnek ad otthont. Főként, mert nemcsak a csempe-, hanem a cipőüzlet is bővült az akkor rendkívül keresett Otter márkával. De saját telephelyre vágytak, hiszen a bérköltség megterhelő volt, s úgy hírlett, hogy a vállalat csak bizonyos feltételekkel értékesíti az üzlethelyiségeket. Ekkor vásárolták meg az Oltmező úti telket, amely akkor még szántóföldként és kültelekként szerepelt a nyilvántartásokban. Az egész telephely felépítését – amely ma nem csupán bemutatóüzletből, hanem több raktárból áll – a nulláról kellett kezdeni, a városrendezési tervtől a terület feltöltésén át az építkezésekig, s a folyamatos bővítés máig tart.
Időközben a „benti” üzletet is sikerült részletekben megvásárolni, és a termékkínálat is bővült. Az évek során fejlesztett telephelyet, bemutatóüzleteket jobbára önerőből, rövid lejáratú banki hitelekből finanszírozták.
 
Belenőtt a cégbe
– Azt kell tudni, hogy amelyik pillanattól mi belevágtunk a céges világba, Lacika kisgyermekkorától ott nőtt fel a csempék között – idézi fel Deák Katalin.
Lacika, azaz Demeter László a 2000-es évek derekán végezte el az egyetemet – bank és pénzügy alapszakon, majd menedzsment mesterin –, s mi sem volt természetesebb, mint a megszerzett – de úgy is fogalmazhatnánk: beleivódott – gyakorlati tudást ötvözni az elmélettel, és üzlettársként is belépni a cég életébe.
Arról nem beszélve, hogy az ágazatban működő termelők és forgalmazók majd mindenikét már gyermekkorától ismerte, hiszen a találkozók, sőt, a kirándulások alkalmával is magukkal vitték szülei.
Így korántsem „újoncként”, hanem már kialakult személyes kapcsolatok révén, bennfentesként tudott bekapcsolódni a munkába.
 
Lefödik a megyét
− Mi mindig tisztában voltunk az éppen aktuális trendekkel, ám – kisváros lévén – az igények mindig kis késéssel érkeztek el hozzánk – emlékszik a kezdetekre a szakmába belenőtt fiatalember, aki hamar felismerte, hogy milyen érték rejlik a gyakorlati tudásban, a kiterjedt szakmai kapcsolathálóban. De nem kívántak „túl nagyra nőni”, hiszen hamar megjelentek a multinacionális szakáruházak, amelyekkel nem biztos, hogy fel kell venni a versenyt.
Sepsiszentgyörgy mellett egyébként Kézdivásárhelyen és egy baróti ismerős cég révén Erdővidéken is jelen vannak, ami azt jelenti, hogy lefödik a megyét.
Közben egyre több igény volt a minőségi importtermékekre, nemzetközi kiállításokra utaztak, keresték a külföldi behozatal lehetőségét.
 
Márkaképviselet
Az egy gyártótól való függőség kockázata, na meg azok tulajdonviszonyának meglehetősen sűrű változásai is hozták azt, hogy márkaképviseletben kezdtek gondolkodni. A gyártók üzletpolitikája ugyanis hamar változott, sem minőségben, sem az árak tekintetében nem volt biztonságos, ha valamilyen konjunktúra vagy nem megfelelő üzletpolitika kiszolgáltatottjaivá válnak. A vezető spanyol vagy olasz csempegyártókkal való kapcsolat egyébként is hozta a szakmai fejlődést. Például olyan számítógépes programot vásároltak, amelynek segítségével háromdimenziós kivitelezésben tudják megtervezni a kliens fürdőszobáját.
− Megfigyeltük, hogy a vásárlók úgy gondolják, például Brassóban nagyobb a választék, a brassóiak pedig Bukarestbe mennek, mert ott jobb az áru, és így tovább – mondja Demeter László. – Pár éve azt mondtam, hogy ezt a dolgot egy kicsit trükközzük meg, és léterhoztunk egy olyan céget, amellyel mi leszünk a beszállítói azoknak a vállalatoknak, ahová mennek ezek a vásárlók.
Így vállalták fel a Deante lengyel márka képviseletét egész Románia, sőt, Bulgária területén.
– Ebben a cégben megszervezzük a logisztikát, a garanciális gondokat megoldjuk, marketingmunkát végzünk, hogy maga a márka fejlődjön, de közvetlenül nem forgalmazzuk a termékeket – magyarázza Demeter László, aki szerint egy kizárólagos márkaképviselet azért is fontos, mert előbb-utóbb a nagy multinacio­nális forgalmazók nálunk is megjelennek. Beszállítókként viszont partneri viszonyt tudnak kialakítani a forgalmazókkal, az általuk importált termék már most megtalálható némelyiknél szerte az országban.
A tervek között elsőként az internetes, online kereskedés beindítását említi a fiatal szakember – bár ezen a területen fontos a személyes kapcsolat a vásárlóval. E tekintetben nagyon hálásak az évek során jelentős tapasztalatot szerzett alkalmazottaknak. Deák Katalin szerint sok vevő elképzelés nélkül tér be az üzletbe, így a tanácsadástól kezdve összetett szolgáltatáscsomagot nyújtanak, ráadásul mind a termékek, mind a divatok nagyon gyorsan változnak. Ezért kell és lehet mindig az igényeknek megfelelőt nyújtani.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-20 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-06-20: Emlékezet - Józsa Lajos:

Az illyefalvi katolikus templom újjáépítése 1814-ben

Páduai Szent Antal tiszteletére az 57 családot számláló illyefalvi katolikus közösségnek, az illyefalvi közösségnek a pálos rend betelepítése idején egy fakápolnát készítenek az 1700-as évek elején.
2018-06-20: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Nemzetközi segítség munkanélkülieknek

Háromszéki szakemberek is részt vesznek abban a nemzetközi partnerségben zajló (Erasmus+ Access to VET) programban, amelynek harmadik találkozóját Sepsiszentgyörgyön tartották. Az ír, olasz, spanyol, román és magyar szakképzéssel foglalkozó szervezetek azokat a módszereket kívánják feltérképezni, összegyűjteni, majd szakmai anyagként közzétenni, amelyek a munkavállalást segítik a készségek fejlesztése révén.