Kiemelt bérezés székelyföldi rendőröknek?

2018. június 20., szerda, Belföld

Pert indított egy belügyminisztériumi rendelet titkosságának feloldásáért egy székelyföldi emberi jogi aktivista. Árus Zsolt azt próbálta megtudni a minisztériumtól, hogy jelenleg kapnak-e kiemelt fizetéspótlékot a Hargita és Kovászna megyében szolgálatot teljesítő belügyminisztériumi alkalmazottak, de kérését – a vonatkozó miniszteri rendelet titkosságára hivatkozva – a tárca elutasította.

A jogvédő egy gyergyószentmiklósi keddi sajtótájékoztatón – és saját blogján – számolt be a belügyminisztériumi adatigénylési kísérletéről. A blogon közzé is tette a belügyminisztérium 2004-ben elfogadott 132-es rendeletének szövegét, amelynek értelmében a Hargita és Kovászna megyében szolgálatot teljesítő rendőröket 15 százalékos fizetéspótlék illeti meg. A rendelet ezt azzal indokolta, hogy a tárca így próbál rendőröket és csendőröket vonzani a székelyföldi megyékbe.

Árus Zsolt közérdekű adatigénylési kérésére a minisztérium közölte: az idézett rendelet 2008 óta nem hatályos, de a jelenleg érvényes javadalmazási kerettörvény is tartalmazza azt a lehetőséget, hogy miniszteri rendelettel, bizonyos feltételek között egyes rendőrök pluszjövedelemhez jussanak. A mostani többletjuttatásokat megszabó 2018/S/7-es miniszteri rendelet szövegét azonban a tárca nem közölte, arra hivatkozva, hogy ez szolgálati titoknak minősül.

Hargita megyében a lakosság 85 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson, míg ez az arány a szomszédos Kovászna megyében 74 százalékos volt. A régió román nemzetiségű lakosságának jelentős hányadát teszik ki a Székelyföldre települt belügyminisztériumi alkalmazottak és családtagjaik. Amint Árus Zsolt a blogján közölte: 1989 óta a rendőrség állománya igencsak felduzzadt, és Székelyföld általában vonzó célpont volt az ország minden sarkából odaköltöző rendőrök számára. Az aktivista szerint törvényellenes és diszkriminatív a székelyföldi rendőröknek adott fizetéspótlék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1705
szavazógép
2018-06-20: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Az itthon maradást is szorgalmazzák (Hamor-minikonferencia)

Erdőfüle közelében tegnap kezdődött a sepsiszentgyörgyi Hamor Soft Kft. idei, minikonferenciának tekinthető, IT témájú szakmai találkozója. A helyszínválasztás nem véletlen, a szervezők egyik célja, hogy a rendezvényre érkező egyetemi hallgatókat lehetőleg meggyőzzék arról, ne hagyják el a szülőföldjüket, az IT ugyanis vidéken is a sikerágazatokhoz tartozik, vagy egyszerűbben fogalmazva: „az erdőben is lehet programozni”.
2018-06-20: Belföld - :

Hírsaláta

VESZÉLYBEN A KORRUPCIÓELLENES KÜZDELEM. Átfogó anyagot közölt a bukaresti belpolitikai helyzetről a The New York Times, megszólaltatva többek között Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, aki szerint az ügyészek függetlensége nélkül lehetetlenné válna a vádhatóság munkája.