Bukni már tudunk

2018. június 20., szerda, Máról holnapra
Fekete Réka

Évről évre találnak magyarázatot az illetékesek arra, hogy éppen milyen csillagállás zavarta meg a vizsgázó diákokat abban, hogy becsületesen felkészüljenek, azt pedig csak nagyon kevesen ismerik el, hogy ehhez közük van a tanároknak is, de még nagyobb súllyal felel érte az egész oktatási rendszer, amely fényévnyi távolságra van attól, hogy használható tudást csepegtessen a nebulókba és azt annak megfelelő módon kérje számon.

Pedig, ahogy mondják, ha törik, ha szakad, tenni kell ezért, mert egyébként alig van gyakorlati haszna annak, hogy nemzedékek tizenkét, immár tizenhárom évet ülnek az iskolapadban fölöslegesen. Még írni, olvasni sem tanul meg mindenki tizennégy éves koráig, a felsőbb osztályokba pedig országosan több ezren el sem jutnak, és nem is érdekli őket.

Hazudik aki azt mondja, hogy a nyolcadikosok tegnap kihirdetett katasztrofális vizsgaeredménye meglepő, hisz évek óta zuhan a teljesítmény, ami nemcsak a bukottak emelkedő arányában nyilvánul meg, hanem a növekvő lemorzsolódásban, a minden mindegy hozzáállásban is – amiben jócskán ludas maga a törvény, amely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen kilencedik osztályba bejusson az, aki egyesre-kettesre vizsgázik. Ha pedig meg sem jelenik, jó eséllyel kezdheti a szakiskolát havi kétezer lejes, alanyi alapon járó támogatással, vagy akár ennek kétszeresével a duális képzésben.
Nos, ilyen körülmények között mivel lehet meggyőzni a fiatalokat, hogy érdemes tanulni, vagy legalább rendszeresen órákra járni, hisz a naponta többször ötven perc alatt csak ragad valami a gyermekre. Igaz, amire hét-nyolc óra sanyargatás után hazamegy, semmihez nincs kedve, nemhogy summás házi feladatokat megoldani. És még hol van a magyar diákok hátránya, akiknek olyan román nyelvű szövegeket kellett a legutóbbi vizsgán kibogozniuk, amelyek a román anyanyelvű társaiknak is komoly fejtörést jelentett.

A nyolcadik osztály csupán egy lépcsőfok – bár a lemorzsolódás tekintetében igen jelentős –, közeledik az érettségi, amelynek első írásbeli próbájáig alig néhány nap van hátra, és ki tudja, milyen botrányok színezik majd, hisz az elmúlt években volt cirkusz a dolgozatok egyik megyéből másikba szállítása miatt, s még mindig akadtak lefizetett javítótanárok. Ott már nagyobb a tét, a szülők is hajlamosabbak a megvesztegetésre, hisz azt hiszik, pénzzel megvásárolhatják gyermekeik jövőjét. Aki ötössel bejut egy egyetem tandíjköteles helyeinek egyikére, ötössel elbukdácsol néhány évig. Aztán következik az igazi Élet, az ügyeskedők ott is megélnek, a becsületesek jobb esetben hivatásszerűen dolgoznak, a többiek gürcölnek. Sok esetben mindez éppen a serdülő- és ifjúkor küszöbén dől el, ezért lenne olyan fontos megkülönböztetett módon figyelni a tizenévesekre, és nem hagyni, hogy nyolcadik végére a partra sodródjanak.

Bukni már tudunk, felemelkedni kellene megtanulni, túllépni a hatalmi harcok irányította oktatáspolitikán és jövőt építeni az iskolapadokban is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1645
szavazógép
2018-06-20: Közélet - Fekete Réka:

Idénynyitás a táborokban

Megszokottá vált, hogy már a vakáció első napjától benépesednek a táborhelyek, de az utóbbi időben a nappali foglalkoztató programok is egyre népszerűbbek. Bár egyes táborokért a szülőknek nem kis összeget kell fizetniük, szívesen engedik el gyermekeiket, mert biztonságban érezhetik őket, és a szervezők minden esetben tartalmas időtöltést biztosítanak a résztvevőknek.
2018-06-20: Közélet - Iochom István:

Quo vadis, székely nép? (Fekete-Körös-völgyi székely és magyar vértanúság )

Tíz székelyföldi várost érintő könyvbemutató körútja során Gábor Ferenc, a Magyarok Világszövetségének Erdélyi Országos Tanácsa újonnan megválasztott elnöke Háromszéken a múlt héten Baróton, hétfőn a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában, tegnap Kovásznán, ma pedig Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban mutatta, illetve mutatja be a XX. századi Fekete-Körös-völgyi székely és magyar vértanúságot feltáró négy könyvét. A körutat a nyolckötetes szerző számára a Magyarok Világszövetsége szervezte. A Gyűjtemények Házában az est házigazdája Beke Ernő volt.