Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

2018. június 21., csütörtök, História
Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania), az erdélyi magyarság nemhivatalos hírirodája három, dátumhoz kötött jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentések elérhetőek a Transindex Adatbank rovatában. (sz. a.)
  • A sepsiszentgyörgyi színház. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi színház. Fotó: Albert Levente
Sepsiszentgyörgyön román színházat létesítenek, miközben tovább folyik a magyar színészek és színházi emberek megfélemlítése
Döntés született arról, hogy az 1986/87-es évadban Sepsiszentgyörgyön román színházi szekciót létesítenek. A döntést többévi huzavona előzte meg, és nem kis mértékben hátráltatta eddigi létrehozását, hogy a városban és környékén nem létezik akkora román közönség, amely egy ilyen vállalkozást képes lenne eltartani. Olyan értesüléseket kaptunk, hogy a hatóságok elhatározása alapján anyagilag a román tagozatot is a magyarnak kell majd eltartania.
Mindezzel párhuzamosan tovább folytatódik a magyar színészgárda meghurcolása. Már közel egy évtizede a Securitate különös figyelmet szentel az intézménynek, de a helyzet igazán 1984 óta romlott meg, amikor is kísérlet történt a város középpontjában – nyilvánvaló provokatív szándékkal – felállított román történelmi emlékmű, az ún. Mihai Viteazul-szobor felrobbantására. A helyzetet tovább élezte a nemrég a művész halálával lezárult Visky-ügy is, melyre jelentéseinkben már több alkalommal kitértünk.
Most olyan híreket kaptunk, hogy az elmúlt időszakban több színészt újra kihallgattak, bántalmaztak. A legmegdöbbentőbb eset viszont a színház igazgatójának, Dali Sándornak a fiával történt. A fiatalembert az utcán két egyenruhás rendőr igazoltatta, majd letérdepeltették és gumibottal hosszasan verték a fejét. Ifjabb Dali Sándor a földre esett, amit a rendőrök szimulálásnak tekintettek, és ráuszították kutyájukat, amely összeharapdálta és részben letépte róla a ruhát.
Az esetet a megfigyelők úgy értékelik, mint újabb, jól átgondolt, megfé­lemlítő akciót, melynek célja a „megfelelő” hangulat kialakítása a színház román részlegének beindításához. Értesüléseink szerint a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházhoz már ki is nevezték az első román rendezőt.
(1986/41. számú jelentés, 1986. június 21.)
Letartóztatták Cs. Gyimesi Évát
Június 20-án, kedden a román titkos rendőrség házkutatást tartott a neves erdélyi magyar ellenzéki személyiség, Cs. Gyimesi Éva lakásán, akit ezt követően őrizetbe vettek. Az asszonyt ismereteink szerint több napon át vallatták. Sorsa felől még ma sem tudható semmi bizonyos.
Cs. Gyimesi Éva 1946. szeptember 11-én született Kolozsvárott. Itt végezte iskoláit, majd szülővárosa egyetemére kapott kinevezést. Jelenleg is az irodalom tanszék tanári karához tartozik. Szoros személyes és politikai szálak fűzik az ismert román ellenzéki aktivistához, Doina Corneához. Letartóztatása is minden bizonnyal ezekkel függ össze. A házkutatás során a román titkosrendőrség nagy mennyiségű kéziratot, illetve magyarországi nyomtatványokat foglalt le és vitt el. Egyelőre még nem tudni, hogy a tanárnőt mivel vádolják, de a kihallgatása során vele szemben tanúsított durva bánásmód, a megalázások, melyekről egyre több hír érkezik, egy jól átgondolt és előkészített akció részei.
Cs. Gyimesit már hosszú idő óta megfigyelés alatt tartották, az utóbbi hetekben pedig a Securitate ügynökei egyetlen percre sem hagyták magára. Az erdélyi helyzet ismerői elmondták, hogy véleményük szerint a letartóztatásban levő tanárnő életveszélyben van – telefonját kikapcsolták, kapcsolatot lehetetlen vele fenntartani. Ezt a feltételezést támasztják alá azok a hírek is, melyek szerint a romániai terrornak a legutóbbi időben több erdélyi magyar esett áldozatul.
(1989/47. számú jelentés,1989. június 21.)
Csak szervezett zarándokmenetek juthattak a csíksomlyói búcsú kegyhelyeihez
A június 8. és 10. között tartott hagyományos csíksomlyói búcsú alkalmával, a helybeli rendőrség lezárta a településről kivezető utakat. Jelentések szerint csak a szervezett zarándokmeneteket engedték a kegyhelyek közelébe, elkergetve a nagyszámú, máshonnan ideérkező egyéni érdeklődőt, zarándokot.
(1984/32. sz. jelentés, 1984. június 21.)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-21 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 41
szavazógép
2018-06-21: Család - :

Beépül a köztudatba? (Apák napja)

A kutatók szerint a modern társadalmak „apátlan társadalmak”: a nő feladata a család, a férfié a pénzkeresés.
2018-06-21: História - :

Budára érkezik a Szent Jobb (1771. június 21.)

1771. június 21-én érkezett haza kalandos útjáról Magyarország egyik legfontosabb ereklyéje, a Szent Jobb. Szent István király (ur. 1000-1038) – állítólag önmagától – mumifikálódott jobb kezét Mária Terézia királynő (ur. 1740-1780) szerezte vissza Raguza városától.