Elhunyt Kapui Ágota

2018. június 21., csütörtök, Irodalom

64. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt a sepsiszentgyörgyi születésű Kapui Ágota költő, újságíró, magyar–francia szakos tanár, a Dabasi Újság főszerkesztője, megannyi irodalmi lap szerkesztője.

Kapui Ágota 1955. május 15-én született Sepsiszentgyörgyön. A középiskolát szülővárosában végezte el, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen magyar–francia szakos tanári diplomát szerzett. Első verseit a Gyökerek című folyóirat közölte. 1974-től rendszeresen jelentek meg költeményei az Utunk, a Korunk, az Igaz Szó, a Művelődés, a Dolgozó Nő, az Echinox, a Napoca Universitarǎ, a Napsugár, a Haza Sólymai, az Igaz­ság, a Brassói Lapok és a Megyei Tükör hasábjain. Variánsok a szabadságra című versével nyitott a fiatal írók Ötödik Évszak című antológiája 1980-ban. Kányádi Sándort szellemi édesapjának tekintette.

Az egyetem elvégzését követően tanítani készült, de egy baleset és egy súlyos magánéleti válság más irányba terelte, ezért a sepsiszentgyörgyi Gép- és Gépalkatrészgyártó Üzem fordítójaként helyezkedett el. Éveken keresztül megfigyelték, lázadó hangvételű költeményei miatt a Ceauşescu-rendszer indexre tette. Az 1980-as évek végére már egy kötetre való verse összegyűlt, és újságíróként próbált meg elhelyezkedni a gépgyári fordítás helyett. A pártbizottságra behívták és megfenyegették őt, hogy rendszerellenessége miatt soha többé nem kerülhet az irodalom közelébe.

Mindezek miatt a rendszerváltozás hajnalán, 1988-ban települt át Magyarországra férjével és kisfiával, második gyermeke már ott született. Dabason talált új otthonra, ahol a Táncsics Mihály Gimnáziumban kezdett el tanítani magyart és franciát, színjátszó kört indított, felkarolva olyan tehetséges gyerekeket, akik mára már elismert művészekké váltak. 2002-től a dabasi polgármesteri hivatal kabinetirodáját vezette. Színvonalas műsorokkal, feledhetetlen közösségi és kulturális eseményekkel gazdagította a város életét. Tizenhat éve volt a Dabasi Újság főszerkesztője, emellett a településről szóló megannyi kötet szerkesztője, nyelvi lektora, szöveggondozója.

60. születésnapja alkalmából Székely Ferenc kereste fel, hogy hosszú hallgatás után egy interjúkötetben őt is megszólaltassa. Ennek hatására újra feléledt benne a költő, rendszerezte a Variációk a szabadságra című kötete verseit, és újabb költeményeivel együtt megjelent 2015 őszén A másik oldal című kötete. Ezt követte 2017-ben A lélek szárnycsapásai című verseskötete.

2015 óta újra az irodalmi élet megbecsült és aktív szereplőjévé vált. Számos irodalmi folyóiratban, internetes oldalon, de lapunkban is rendszeresen publikált, szerkesztőként az igényes, hagyományos értékeket közvetítő irodalom „harcos” képviselője volt. Gondot fordított a fiatal tehetségek felkutatására és az irodalmi életbe való bevezetésükre. 2017 októberében Sepsiszentgyörgyön tartott szerzői estet.

Kapui Ágota kultúraközvetítő és közösségépítő munkásságát Dabas város önkormányzata Dabas Kultúrájáért Karacsné Takács Éva-díjjal (2002), valamint Pro Urbe Dabas elismeréssel (2014) tüntette ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2018-06-21: História - :

Budára érkezik a Szent Jobb (1771. június 21.)

1771. június 21-én érkezett haza kalandos útjáról Magyarország egyik legfontosabb ereklyéje, a Szent Jobb. Szent István király (ur. 1000-1038) – állítólag önmagától – mumifikálódott jobb kezét Mária Terézia királynő (ur. 1740-1780) szerezte vissza Raguza városától.