Székely vágta nyolcadszorGyermekvágta is rajtol

2018. június 22., péntek, Közélet

Idén kevesebb pénzből, de nem szegényesen, nagyszabású előadás nélkül, mégis sok érdekességgel szervezik a nyolcadik Székely Vágtát a Maksa fölötti Óriáspince-tetőn. A sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület és a Kónya Ádám Művelődési Ház tartalmas programokat ígér a július 13–15. közötti hétvégére.

A megszorítások ellenére a sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén is főtámogatója a rendezvénynek, 300 ezer lejt különített el erre a célra, a Bethlen Gábor Alaptól egymillió forintot nyertek a vágtára, és helyi vállalkozókat is sikerült megszólítani, így sem a lovas programok, sem a kísérőrendezvények nem szenvednek hiányt emiatt – mondta Sztakics Éva alpolgármester a témában tartott tegnapi tájékoztatón. Újdonságként említette a Kishuszár Vágtát, amelynek célja, hogy felmérjék a lovassport iránti érdeklődést a gyermekek körében, de arra is kíváncsiak a szervezők, hogy Háromszéken, Székelyföldön vannak-e megfelelő lovak egy ilyen versenyhez. Ezen a vetélkedésen 10–16 év a korhatár, a legfennebb 138 magas (patkóval) lovaknak legalább négyéveseknek és egészségeseknek kell lenniük, szülői beleegyezésre is szükség van a jelentkezésnél.

A nyolcadik alkalommal szervezett lovas versenyt négy kategóriában tartják: Székely Vágta, Góbé Futam, Kishuszár Vágta és Nemzetközi Futam. Tavalytól külön feltétel a Székely Vágta esetében, hogy az úgynevezett fekete versenyen való bárminemű részvétel és közreműködés a Nemzeti Vágta versenyrendszeréből való kizárást vonja maga után, ezt a szervezőknek kötelező betartaniuk – közölte Sztakics Éva.

Pénteken a megszokott verseny-előkészületek után huszár ügyességi versenyt tart a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, éjjeli tüzes show zárja az első napot az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület előadásában. Hagyományosan a Székely Vágta megnyitója szombaton délben 12 órakor lesz, aznap tartják az előfutamokat a Székely Vágtán és a Góbé Futamon, kora délután fogathajtó verseny, estefelé honfoglalás kori lovasíjász-bemutató, este szabadtéri táncház gyermekeknek, később felnőtteknek Tőkés Zsolt szervezésében.

A kísérő programok már első nap megkezdődnek, idén a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont szervezésében Udvarhelyszék népi kultúrájából kap ízelítőt a közönség, lesz népművészeti és lovas kézművesvásár, lovagoltatás, kiállítás az Incitato nemzetközi alkotótábor anyagából és lovas viselettörténeti bemutató a Balassi Intézet jóvoltából.

A Nemzetközi Futamra vasárnap délben kerül sor, a résztvevők a Shagya Lovasklub révén érkeznek, közülük választják ki azt a lovast, aki idén Romániát képviseli a Nemzetek Közötti Vágtán Budapesten – közölte Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke. Szintén vasárnap délután tartják a döntőket, a díjátadó után pedig kecskeméti színészek mutatnak be zenés előadást, a rendezvény az Erdélyi Lovas Kaszkadőr Egyesület Kinizsi Pál, Mátyás király jobbkeze lovas színdarabbal zárul.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1144
szavazógép
2018-06-22: Közélet - Iochom István:

Ezer bringás Kézdivásárhelyen (Több jó célért tekertek )

Tegnap délután minden eddigi rekordot megdöntött a bringások száma, hiszen kilencszázötvenen eddig még nem tekertek. A legtöbben, hatszázan a két német tőkéjű gyárból érkeztek, majd a Secuiana Rt. és a Nexxon Kft. következett száz, illetve hatvannyolc bringással. Egyéni résztvevők száznyolcan voltak. A helybeliek mellett sepsiszentgyörgyiek is tekertek szép számban.
2018-06-22: Közélet - Iochom István:

Díjazták a totempályázat nyerteseit (Tanácsülés Kézdivásárhelyen )

Kézdivásárhely helyi tanácsának tegnapi munkaülésén Szilveszter Szabolcs önkormányzati képviselő, a totempályázat ötletgazdája díjazta az első három pályamunka elkészítőjét.