A támogatások értékének nyolcvan százaléka igényelhető

2018. június 26., kedd, Gazdakör
A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazolásokat bocsát ki az érdeklődők számára, amelyek alapján a 2018-as évre vonatkozó területalapú támogatások előlegként vehetők fel adott pénzintézményektől – tudtuk meg az ügynökségtől. Az igazolásokat június 21-től igényelhetik a gazdák.
Az igazolások az egységes területlapú kifizetésre, a visszaosztott kifizetésre és a környezet-, valamint klímabarát gazdálkodásra folyósított támogatásokra vonatkoznak. Az igazolások alapján a napi tevékenység finanszírozására is igényelhetőek hitelek.
A földalapú támogatások értékének 80 százaléka vehető fel azoktól pénzintézetektől, amelyek szerződést kötöttek a kifizetési ügynökséggel. Ezek névsora megtalálható a www.apia.org.ro honlapon, a Konvenciók, Egyezmények és protokollok link alatt.
Az igazolásokat azok a gazdák kérhetik, akiknek támogatási kérésük átment az adminisztratív,  előzetes ellenőrzésen. Az ez alapján felvett hitelekért a Vidéki Hitelgarancia Alap Rt. vállal kezességet.
Az ügynökség felhívja az érdekelt gazdák figyelmét, hogy a hitelszerződés megkötése előtt tanulmányozzák a pénzintézetek által alkalmazott jutalékrendszert, valamint az ajánlott finanszírozási lehetőségeket, hogy a számukra legmegfelelőbb körülmények között kaphassák meg a pénzt.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-26 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-06-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

Több itthoni szárnyashús kellene

Sereghajtó Románia Európa legnagyobb hat országa mögött a szárnyashús termelése terén is. Hazánkban az egy főre eső évi szárnyashús-termelés 60 kilogramm. A többi öt országban a termelés legkevesebb 120 kilogramm, az élen járó Lengyelországban 150, Spanyolországban 148 kilogramm – derült ki a Romániai Szárnyastenyésztők Szövetsége elnöke, Ilie Van számításaiból. A borúlátó kijelentés ellenére a mezőgazdasági tárca adatai szerint a szárnyashús kivitele az ország mezőgazdasági exportjának jelentős részét képezi.
2018-06-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

Telített a paradicsompiac

Az országos sajtóban megjelent hírek szerint a paradicsomprogramban részt vevő Dolj megyei gazdák nem tudják értékesíteni, így tonnaszámra kellett eldobniuk termésüket. A hírt azonnal megcáfolta Petre Daea mezőgazdasági miniszter: nem általános jelenség, csupán két gazda érintett az ügyben – hangoztatta.