Telített a paradicsompiac

2018. június 26., kedd, Gazdakör
Az országos sajtóban megjelent hírek szerint a paradicsomprogramban részt vevő Dolj megyei gazdák nem tudják értékesíteni, így tonnaszámra kellett eldobniuk termésüket. A hírt azonnal megcáfolta Petre Daea mezőgazdasági miniszter: nem általános jelenség, csupán két gazda érintett az ügyben – hangoztatta.
  • A támogatásnak köszönhetően sok a hazai paradicsom
    A támogatásnak köszönhetően sok a hazai paradicsom
A tárcavezető szerint a két gazda közel 4300 kilogramm paradicsomtól szabadult meg, de ezen mennyiség mellett értékesítettek 4700 kilogrammot, így teljesítették a támogatás folyósításának feltételét, amely szerint legalább 2000 kilogramm paradicsomot el kellett adniuk. A paradicsomnál fennáll a rothadás veszélye, a két gazda által kidobott gyümölcs termelési veszteségként könyvelhető el – állapította meg Daea.
A miniszter elismerte: pillanatnyilag telített a paradicsompiac, és ez éppen a termesztését támogató program eredménye. A programban részt vevő 12 ezer termelő közül eddig 5500-an teljesítették a feltételt, és egyénenként értékesítettek legalább 2000 kilogramm paradicsomot.
A program értelmében azok a gazdák, akik legalább ezer négyzetméternyi védett területről (fóliasátor, üvegház) értékesítenek legalább 2000 kilogramm paradicsomot, háromezer eurós támogatásban részesülnek.
Kovászna megyében eddig két termelő, egy csernátoni és egy torjai  teljesítette a feltételt. Június 15-éig értékesítették a kötelező 2000 kilogramm paradicsomot (az eredeti határidő május 15. volt, de az agrártárca a kedvezőtlen időjárásra hivatkozva meghosszabbította – szerk. megj.), és meg is kapják a 3000 eurós támogatást – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.
Az igazgató tudomása szerint a termelőknek nem volt gondjuk a paradicsom értékesítésével. A programban részt vevő további kilenc gazdának a második időszakban, október 23. és december 20. között kell értékesítenie paradicsomtermését, azután igényelhetik a támogatást – mondta Könczei.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-26 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-06-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

A támogatások értékének nyolcvan százaléka igényelhető

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazolásokat bocsát ki az érdeklődők számára, amelyek alapján a 2018-as évre vonatkozó területalapú támogatások előlegként vehetők fel adott pénzintézményektől – tudtuk meg az ügynökségtől. Az igazolásokat június 21-től igényelhetik a gazdák.
2018-06-26: Gazdakör - Incze Péter:

A kisgazdaságok pályázati feltételei (Vidékfejlesztés )

A múlt heti Gazdakörben fiatal gazdák támogatásának feltételeit ismertettük, most a kisgazdaságok támogatása intézkedés főbb követelményeit mutatjuk be röviden.