Vidékfejlesztés A kisgazdaságok pályázati feltételei

2018. június 26., kedd, Gazdakör
A múlt heti Gazdakörben fiatal gazdák támogatásának feltételeit ismertettük, most a kisgazdaságok támogatása intézkedés főbb követelményeit mutatjuk be röviden.  
  • A méhészek kihasználták a kisgazdaságok támogatási lehetőségét
    A méhészek kihasználták a kisgazdaságok támogatási lehetőségét
A szakemberek szerint a kisgazdaságok támogatása (6.3-as intézkedés) az elmúlt három évben viszonylag kis érdeklődésnek örvendett a háromszéki gazdák körében, habár értéke nem is alacsony, 15 000 eurót tesz ki. Alapfeltétel a gazdaság nagysága, értéke, itt elégséges a 4000 eurós SO-érték. Minden növénykultúrának hektáronként és minden állatfajnak, illetve állatkategóriának egyedenként megfelel egy bizonyos SO-érték.
Az új SO-értékek szerint egy hektár búzának 614,09 euró az SO-ja, az árpának 529,44, a kukoricának 641,8, a burgonyának 3167, a cukorrépának 1449, a szántóföldi zöldségnek 6196, a silókukoricának 1029 euró, a kaszáló és legelő hektáronként 295 euró, egy ló 1404, egy fejőstehén 1200, a növendék kategória és a nem függvényében 216 és 875 euró közötti, egy anyajuh értéke 54,91, egy kocáé 262, egy méhcsaládé 59 euró.
Csak a fontosabb SO-értékeket mutattuk be, a teljes táblázat megtalálható lesz minden intézkedés eligazító füzetében. Ezen értékek alapján könnyen kiszámítható a gazdaság értéke, és megbizonyosodhat a gazda, hogy a minimális gazdaságnagysági feltételt teljesíti-e. Például már 4 fejőstehén, vagy 1,2 hektár burgonya, vagy nem egészen 7 hektár búza elégséges a pályázathoz.
Az intézkedés keretében gazdaságonként 15 000 euró pályázható meg önrész nélküli támogatásként. A pályázó gazdaságnak legkevesebb két éve szerepelnie kell a kifizetési ügynökség (APIA), illetve az állatorvosi hatóság nyilvántartásában gazdasági kóddal, ami azt jelenti, hogy már legkevesebb két éve igényli a területalapú támogatást.
Fizikai személyként nem lehet pályázni, engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni vagy családi vállalkozás, esetleg cég formájában kell bejegyeztetni az új gazdálkodási formát.
A minimális, kétéves régiség teljesül akkor is, ha a pályázó az előző években fizikai személyként tett le kérést, és csak az idén íratta vagy ezután íratja át a területeket, illetve állatokat az új gazdálkodási formára egy APIA-s vagy állat-egészségügyi típuskérés alapján.
A pályázónak egyszerű üzleti tervet kell készítenie, vállalva a gazdaság korszerűsítését és bizonyos értékben termékértékesítést. Az állattartással is foglalkozóknál kötelező a trágyatároló megléte, illetve megépítésének vállalása a pályázat végső kifizetése előtt. Az is megengedett, hogy a gazdaságban termelődő trágyát szerződés alapján elszállítsák egy, a környezetvédelem által engedélyezett községi vagy egy állattenyésztő cég tulajdonában levő trágyatárolóhoz 75 kilométeres kör­zetben.
A sikeres pályázó első részletként a támogatási összeg 75 százalékát kapja meg, a második részletet legtöbb három év után folyósítják.
Alapkövetelmény, hogy az első (11 150 eurós) kifizetés 20 százaléknyi értékének megfelelő összegben terményt vagy termést kell értékesíteni (vagyis 2250 euró értékben). Az állandó lakhelynek azon községben kell lennie, ahol a gazdaság található. Engedélyezett, hogy a pályázónak munkahelye is legyen a községben vagy 75 kilométeres körzetében. A 4000 SO-nak megfelelő területhasználás birtoklevéllel vagy bérleti szerződéssel is bizonyítható. Háromszékről eddig az eltelt évek mindenikében 10–15 személy pályázott sikeresen, legaktívabbak a méhészek voltak, tavaly például a tíz sikeres pályázó közül hatan ebből a szakágból kerültek ki.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-26 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-06-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

Telített a paradicsompiac

Az országos sajtóban megjelent hírek szerint a paradicsomprogramban részt vevő Dolj megyei gazdák nem tudják értékesíteni, így tonnaszámra kellett eldobniuk termésüket. A hírt azonnal megcáfolta Petre Daea mezőgazdasági miniszter: nem általános jelenség, csupán két gazda érintett az ügyben – hangoztatta.
2018-06-26: A múlt hét - Kuti János:

Mindenre van megoldás (Kármentő)

Az ellenzék azzal vádolja a kormánypártokat, hogy másfél év alatt semmit nem tettek, és ez idő alatt hatalomra juttatott három kormányukkal (amiből kettőt önszorgalomból, saját maguk buktattak meg) elloptak Romániától másfél évet. Bár tudjuk: az idő pénz, azt már nem is sejtjük, hogy lejben vagy euróban kifejezve mennyit jelenthet. Sajnos, Romániában az eddig hatalmon levő pártok és kormányaik mind, mind rengeteg időt (és pénzt) csaltak el az országtól, azaz tőlünk. Így néz ki mifelénk a demokrácia, amelynek nevében a hatalmon lévők hatalmaskodnak, az ellenzék ellenkezik, és semmi haladás nem tapasztalható.