Mi, hol, mikor?

2018. június 28., csütörtök, Mi, hol, mikor?
A hónap műtárgya és ingyenes látogatás
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum történelmi gyűjteményéből ma kerül közszemlére a hatodik hónap műtárgya. A kiállított műtárgy a Székely Nemzeti Múzeum alapgyűjteményébe a háromszéki Czirjék Zsigmondné révén került be. A látogatóknak lehetőségük van ezen a napon 16–20 óráig ingyenesen megtekinteni a Weöres 100 – A megmozdult szótár című időszakos tárlatot. A hónap műtárgyáról bővebben péntektől olvashatnak a múzeum honlapján (www.sznm.ro).
Nemzetközi meseíró és rajzpályázat
A Tipe Tupa Egyesület meghirdeti a Holnemvolt elnevezésű nemzetközi meseíró pályázatát négy korcsoportban: 7–9; 10–13; 14–18; 19–99 évesek. Pályázni itthoni és határon túli településekről is lehet. Minden pályázó egy, nyomtatásban még meg nem jelent írással indulhat. A pályázat 2018. évi témája: Mátyás király. Miként és hogyan, főként mit láthatnánk, ha 2018-ból időutazóként betoppanhatnánk Mátyás király udvarába, erről kell egy mesét írni, amelynek címe: Egy székely Mátyás király udvarában. Terjedelmi korlát: legtöbb három A4-es oldal. Az e-mail szövegében minden esetben fel kell tüntetni a pályázó nevét, életkorát, e-mail-címét, telefonszámát, illetve az iskolája nevét, címét és e-mail-címét. A tárgyban kérik feltüntetni: Holnemvolt meseíró pályázat; elektronikus úton a guzmi77@yahoo.com vagy botherzsebetzsike@yahoo.com e-mail-címre kell küldeni.
A Tipe Tupa Egyesület meghirdeti a Holnemvolt elnevezésű nemzetközi rajzpályázatát Kovászna megyei óvodások, iskolások (0–IV., V–VIII. IX–XII. osztályosok) és felnőttek számára. A téma: Mátyás király. A pályamű elkészítéséhez bármilyen technika használható. Rajzokat, festményeket és grafikai alkotásokat várnak A4-es papíron. A munkák hátoldalán a kép címét, az alkotó nevét, korát, a nevelő- vagy oktatóintézmény nevét és törvényes képviselőjének elérhetőségét kell feltüntetni.
Az I–III. helyezés és a különdíjak megítélése korcsoportonként zajlik. A díjazásra, kiállításra Sepsiszentgyörgyön kerül sor a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál alkalmával szeptember 24. és 30. között. A pályázatok beküldési határideje: június 30. Postai úton a Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc 19/5/C/6., 520023 címre, valamint a guzmi77@yahoo.com e-mail-címre kell eljuttatni.
 
Színház
Mozgásszínház. A Gabriela Tudor Alapítvány a ZonaD platform egyik programjaként dans#wanderer címmel elindítja a performance jellegű találkozások és tapasztalatok sorozatát. Cosmin Manolescu korefográfus vezetésével, Idris Clate és Judith State előadóművészek közreműködésével a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház színpadán két különleges eseménnyel várják az érdeklődőket. Ma 19 órától az Utazás önmagammal című előadást láthatják, majd szombaton 18 órától egy különleges élményt kínál a társulat danswanderer #3 címmel három néző számára, amely lehetőséget biztosít a komfortzónából, a megszokottból való kilépésre. Az előadásokra a belépés díjtalan. Előzetes bejelentkezés szükséges. Az Utazás önmagammal című előadásra helyet előjegyeztetni a pr@tam.ro e-mai-címen vagy a 0725 112 225-ös telefonszámon lehet. A háromnézős színházi kísérletre jelentkezni online lehet: goo.gl/forms/pkHPWEAf7R2rdhYO2.
 
Zene
A brassói Transilvania Tudományegyetem Zenetagozatának tanárai lépnek fel ma 19 órától az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) Múló idők zenéje témával: Cristina Radu (szoprán), Corneliu Voicescu (klasszikus gitár), Filip Ignác (fuvola). Műsoron: Vivaldi-, Händel-, Bizet-, Ibert-, Debussy-, De Falla-, Turina-, Brediceanu- és Sor-művek.
 
Kiállítás
Az Erdélyi Művészeti Központ Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám alatti, III. emeleti kiállítótermében június 29-én, pénteken 18 órától nyílik Kis Béla festőművész kiállítása. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, a kiállítás kurátora köszönti. Közreműködik Cserkész Béla szaxofonon. A kiállítás megtekinthető július 27-éig keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.
 
Képernyő
Erdővidék Térségi Televízió. A mai műsor: 19.30 Barót Napok, 2018. 20.20 Csendes percek. Rendhagyó bűnbánati alkalom Tordai Zsófia pszichológussal. 20.40 Trianon-megemlékezés Vargyason. 21.00 A felsőrákosi mastodon, 2008–2018. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.
 
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16.30-tól Jupiter holdja (magyar dráma, 123 perc, 2017) román felirattal; 16.45-től Jurassic World: Bukott birodalom (amerikai–spanyol kalandfilm, 128 perc, 2018) magyar szinkronnal; 18.45-től Dovlatov (orosz dráma, 126 perc, 2018) román felirattal; 19.15-től Könyvklub (amerikai vígjáték, 104 perc, 2018) magyar szinkronnal; 21 órától Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 perc, 2018) román felirattal; 21.15-től Ecobar (spanyol–bolgár thriller, dráma, 123 perc, 2017) román felirattal. Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, telefon: 0787 526 102.
 
Star Wars napok Kézdivásárhelyen
Június 29–30-án érdemes lesz a For You Pubban működő Petőfi Mozit felkeresniük a Star Wars rajongóknak és a filmbarátoknak: első alkalommal szervezik meg a Csillagok háborúja napokat, amelynek részeként három film kerül vetítésre ingyenesen. Pénteken 18 órától az 1999-ben megjelent Csillagok háborúja: Baljós árnyak lesz műsoron, amit a 2002-es Klónok Háborúja követ. Szombaton 19 órától a 2005-ös Csillagok háborúja: A Sithek bosszúja kerül vászonra. A filmeket magyar szinkronnal és román felirattal vetítik, blue-ray lemezről magas felbontásban és profi hangsugárzással.
 
Megjelent
A Korunk júniusi témája a muszlim kultúra. Az utóbbi évtizedekben még a korábban megszokottnál is hangosabban jut el hozzánk a kortárs muszlim kultúra legtürelmetlenebb és legagresszívebb képviselőinek hangja. Kifejezetten lehangoló, hogy az ilyen személyek és csoportok gátlástalansága és hangereje mellett nem vagy alig találkozunk a nem is kevés türelmes és jó szándékú jelenkori muszlim gondolkodók nézeteivel. Hogyan néz ki jelenleg Kelet és Nyugat, az iszlám és a keresztény kultúra dialógusa? Ennek a kérdésnek a megválaszolása köré épülnek a lapszámban közölt szövegek.
 
Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11-es országúton Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Kézdiszárazpatak, Csernáton, Maksa, Bereck, Ojtoz, Kézdivásárhely; a 12-es ország­úton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Szotyor, Bükszád közelében mérik a járművek sebességét.
 
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona (telefon: 0372 409 392, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
 
Röviden
Áramszünet. Gelencén és Málnásfürdőn ma és pénteken 8–15 óráig; Ojtozban ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Brazil est. Sepsiszentgyörgyön az Eurocenter Amőba szervezésében ma 18 órától az Eurocenter konferenciatermében (Templom utca 1/A) a brazil esten egy színes kulturális ismertetőn vetített előadást tart Monique Lima Leite brazil önkéntes. A program tánctanulással ér véget. A részvétel ingyenes. Ugyanakkor spanyol nyelvtanfolyam indul.
A sepsiszentgyörgyi szívbetegek egyesülete szabadtéri találkozót tart Előpatakon. Indulás pénteken 10 órától a sepsiszentgyörgyi stadion elől.
Kirándulás kisbusszal. Dél-Erdély csodáival ismerkednek, akik részt vesznek július 13–15. között egy Sepsiszentgyörgyről szervezett kisbuszos kiránduláson. Szászsebest (evangélikus műemlék templom), Gyulafehérvárt (katedrális, Batthyaneum), a borbándi templomot, majd Magyarigent (Bod Péter sírja) és Zalatnát keresik fel. Betérnek a fenesi sziklaszorosba és Válemika különlegesen szép mészkőszirtjeit is megcsodálják. Bucsum, Abrudbánya, Topánfalva érintésével Nagylupsa néprajzi múzeumát, majd a nagylupsai kolostort is felkeresik. Az Aranyos mentéről Torockó, Mészkő, valamint a Tordai-hasadék következik és a tordai sóbánya. Július 20–22. között megismétlik az észak-dobrudzsai túrát, ahol a Duna és a Fekete-tenger közrefogta táj természeti szépségeivel és kultúrtörténeti emlékeivel ismerkednek. Nagyobb érdeklődés esetén mindkét túrát megismétlik, vagy nagyobb autóbusszal mennek. Iratkozás a 0742 542 524-es telefonon.
Ingyenes hulladéktároló. Sepsiszentgyörgyön a magánházak lakói újabb hulladéktároló edényeket kapnak – a Tega Rt. bővíti a hulladékszállítási szolgáltatását, a lebomló hulladékok (fű, falevelek, konyhai maradékok stb.) számára ingyenesen új kukákat osztanak ki. A lebomló hulladékokat július 16-ától hetente szállítják el.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-06-28 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 22
szavazógép
2018-06-27: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Pincéket árasztott el az esővíz

Katonai tűzoltók segítségét kérték tegnap Sepsiszentgyörgyön, miután a kiadós esőzés nyomán víz lepte el néhány ingatlan alagsorát. Az időjárás miatt néhol áramszünet is volt, s a várható esőzések miatt pedig árvízkészültség van Háromszéken és a szomszédos megyékben is.
2018-06-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
özv. KOSZTÁNDI
JENŐNÉ
BÁLINT KATALIN
képzőművész, nyugalmazott rajztanárnő
életének 84., özvegységének második évében 2018. június 26-án visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2018. június 29-én, pénteken délután 2 órakor lesz a kézdivásárhelyi régi református temetőben a római katolikus egyház szertartása szerint.
Szeretete szívünkben örökre élni fog.
A gyászoló család
és barátai
10880