Helyszíni jelentés Alsó-Háromszékről és OrbaiszékrőlItt már csak Isten segíthet - Árvíz Háromszéken /FOTÓK, FRISSÍTVE: Csökken a Tatrang vízszintje/

2018. június 30., szombat, Közélet

A vörös árvízriadó elrendelése után szombaton kora délután végigjártuk a Feketeügy orbaiszéki és alsóháromszéki szakaszát. A víz szintje jelentősen növekedett ugyan, de nagyjából csak a védőgátak közötti árterületet árasztotta el helyenként. Bácsteleknél viszont vészhelyzet volt: nem a Feketeügy, hanem a helységen átfolyó Tatrang pataka öntötte el a falu felső részét.

  • Bácsteleken pusztít a víz. Bokor Gábor felvétele
    Bácsteleken pusztít a víz. Bokor Gábor felvétele

Széles körű mentés kezdődött, embereket, jószágokat telepítettek ki, költöztettek biztos helyre. Délutánra súlyosbodott a helyzet: a Tatrang patakának bal oldali gátja is meggyengült, félő volt, hogy az ár elönti a több mint ötszáz lakosú Bácstelek egészét.

Két órakor Szörcse és Orbaitelek között nagyobb szakaszon víz volt az úton. Cófalvánál még a medrében hömpölygött a Feketeügy árja.

 

Cófalvánál még a medrében hömpölygött a Feketeügy

 

Nem öntötte el a védőgátak közötti árterületet sem – mint ahogyan az történt a tavaszi áradáskor –, a legelőn békésen legelésztek a tehenek. Nagyborosnyónál a Kovászna patakának magasságát vettük szemügyre, de a vízszint még mesze volt a gát tetejétől, habár látszott, a hirtelen áradásokról híres vízfolyás még tartogathat meglepetéseket.

 

Nagyborosnyónál

 

A Zágon patakával való összeömlésnél sem volt vészhelyzet. Alább, Bitánál, még mindig biztosnak tűnt a helyzet.

Kissé lennebb, Kovászna pataka és a Feketeügy összefolyásától súlyosbodott a helyzet. A Feketeügy elöntötte az ártér egy részét, a rétyi híd alja mindössze arasznyira került a vízszinttől.

 

Rétynél a megduzzadt Feketeügy

 

Végig lefelé, Szentivánlaborfalvánál, Uzonnál, Uzonfüzesnél hasonló volt a helyzet, de az áradat nem veszélyeztetett lakott területeket.

 

A Feketeügy Uzonnál

 

Bácsteleknél gyökeresen megváltozott a helyzet. A Kököshöz tartozó falu felső fele hangyabolyhoz hasonlított. Traktorutánfutókon disznókat, aprójószágot menekítettek, lovakat, szarvasmarhákat tereltek védett helyekre. A falu felső részét – a Tatrang hídján túl – elárasztotta az özön. A Tatrang patak átszakította a gát jobb oldalát Márkosrét közelében, így Bácsteleken harminc gazdaság került víz alá. Közel száz személyt kellett kimenekíteni. Három órakor a katonaság, a készenléti felügyelőség, a kökösi önkéntes tűzoltók, civilek dolgoztak a mentésen. Sok és sürgős volt a tennivaló, a víz szintje folyamatosan növekedett.

Tăraș Silviu, Kökös alpolgármestere ott volt a veszélyeztetett részen. Elmondta, harminc háztartásból közel száz személyt és állatállományukat menekítették ki. Az állatok a károsultak ismerőseinél, rokonainál kaptak menedéket. A fedél nélkül maradt lakosságot a bácsteleki iskolába irányították.

Ott jártunk, mikor a községvezető kapta a hírt: sürgősségi kormánysegítséget kapnak három órán belül. A vizet, konzerveket, pokrócokat a kökösi községházához irányították az illetékesek.

Ezt megelőzően az alpolgármester felvette a kapcsolatot az unitárius egyház Gondviselés szervezetével, ahonnan ötven személy számára elegendő élelmet, takarót ígértek rövid határidőn belül.

A bácsteleki Tatrang-hídon álltunk, mikor egy kétségbeesett lakos értesítette a hatóságot: a vízzel elárasztott falurészen egy ház padlásán gyerekek maradtak, az istállóban tehenek vannak megkötve.

 

Bácsteleken nagy a baj

 

A kökösi tűzoltók egyike meglepődve jegyezte meg: egy órája voltak ott, nem tudtak a gyerekekről. A különlegesen súlyos vészhelyzet rövidesen megoldódott. A készenléti felügyelőség terepjáróval vontatott motorcsónakja érkezett a helyszínre, a vízi járművel mentették a vészhelyzetben lévőket.

Mint kiderült, mások is voltak még a házakban, a látható vészhelyzet ellenére sem akarták elhagyni lakásaikat.

Öt órakor nem csökkent, sőt, súlyosbodott a helyzet. A Tatrang felső folyásán, Négyfalu felett felemelték a gyűjtőtó zsilipjeit, így még hatalmasabb víztömeg zúdult onnan Bácstelek irányába. A Tatrang baloldalán hamar meggyengült a gát. Kétszáz személy vívott egyenlőtlen harcot a természet erejével. Öt kilométeres szakaszon kellett meggátolniuk, hogy a víz áttörje a gátat vagy átömöljön a töltésen. Ha az ár áttöri a kétségbeesetten óvott védővonalat, Bácstelek minden szeglete víz alá kerül…

„Itt már csak Isten segíthet” – így összegezte az öt óra utáni súlyos helyzetet Tăraș Silviu.

 

FRISSÍTÉS: Csökkenni kezdett a vízszint a Tatrang folyásán

Szombat este nyolc órakor jó hírrel szolgált Tăraș Silviu kökösi alpolgármester: csökkenni kezdett a Tatrang patak vízszintje. A hozam apadása a Négyfalu fölötti víztározó zsilipjei elzárásának köszönhető – mondta az elöljáró –, így jó esély mutatkozik, hogy a vízfolyás nem szakítja át baloldali gátját, és nem önti el Bácstelek teljes lakott területét. Bácstelek vizekkel elszigetelt részén a délután folyamán még három család tartotta magát makacsul otthonában. Az életveszély mostanra két családban tudatosult, ők elfogadták a segítséget, de a harmadik közösség még mindig nem egyezett bele, hogy a készenléti felügyelőség csapatai kivigyék őket a veszélyzónából. Időközben a marosvásárhelyi készenléti felügyelőség egysége is a helyszínre érkezett. Motorcsónakot hoztak magukkal, így a mentést nagyobb erőkkel folytathatják.

 

Még több kép lapunk Facebook-oldalán.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2018-06-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Újabb áradás Háromszéken /FRISSÍTVE: Kitelepítések, orbaiszéki helyzet, erdővidéki készültség, kézdiszéki áradások, átszakadt az út/ - FOTÓK

Árvízre figyelmeztető, vörös riasztást adtak ki a Tatrang illetve a Feketeügy találkozásánál lévő területre a szakemberek, a figyelmeztetés szombat reggeltől 18 óráig érvényes – adta hírül nemrég a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. Az intézmény szerint minden háromszéki folyó és patak vízszintje növekvőben, átlépték a figyelmeztető és árvízszintet.
2018-06-30: Közélet - Iochom István:

Kilépett medréből Kászon pataka és a Feketeügy (Helyszíni jelentés Felső-Háromszékről)

Szombaton Felső-Háromszék több árvíz sújtotta településén jártunk.