Felső határt szabnának a támogatásoknak

2018. július 3., kedd, Gazdakör
Megbolygatta a hazai agráriumot a 2021–2027-es időszakra érvényes Közösségi Agrárpolitika tárgyalása során felmerült, az agrártámogatások értékének maximalizálását elővetítő elképzelés. Az Európai Bizottság még májusban jelentette be: tervezik, hogy az egy farm által lehívható mezőgazdasági támogatások értékét legtöbb hatvanezer euróban szabják meg.
Az elképzelést Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos is támogatta. Románia tiltakozott a módosítás ellen, Petre Daea mezőgazdasági miniszter – több uniós állam hivatalossága mellett – az unió minisztertanácsában is kimondta: országunk nem fogadja el a kifizetések maximalizálását. Azóta változott a helyzet, a hatvanezer eurós felső szintet százezer euróra emelték.
Június közepén ülésezett Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága, ahol új javaslatként jelentették be a farmonkénti százezer eurós maximális kifizetést.
A tervezet szerint a hatvanezer eurónál nagyobb támogatást igénylő farmok esetében a következőképpen csökkentenék a szubvenció értékét:
– 25 százalékkal a 60 000–75 000 euró közötti intervallumban
– 50 százalékkal 75 000–90 000 euró között
– 75 százalékkal 90 000–100 000 euró között
– 100 százalékkal 100 000 euró fölött.
A javaslat értelmében a csökkentést megelőzően a támogatás teljes értékéből levonhatóak az adók és a szociális hozzájárulások, valamint az állandó munkaerővel járó költségek is.
Az elkövetkező két évben a korábbihoz hasonló módon igényelhetnek és kaphatnak támogatásokat a gazdák, a javasolt változások leghamarabb 2021-től léphetnek érvénybe.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-03 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-07-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Alkalmazkodnunk kell a klímaváltozáshoz (Agro Arena Zabolán)

Az elmúlt héten zajlott Háromszéken a vegyszerforgalmazó óriáscég által szervezett Bayer Agro Arena egész napos agráresemény. A korábbi években Kézdivásárhely mellett, az Agrico-M Kft. parcelláin került sor a rangos rendezvényre, idéntől változtattak a helyszínen: Zabola határában, a Négyház mellett, a Romion Agri & Co Kft. birtokán alakították ki a mintaparcellákkal övezett bemutatóteret.
2018-07-03: Gazdakör - Incze Péter:

Múlt héten változtattak a pályázatkiírási tervezeten (Vidékfejlesztés)

Múlt kedden tartotta soros ülését a vidékfejlesztési tervet felügyelő bizottság Petre Daea agrárminiszter jelenlétében. A bizottság összetételét törvény szabályozza, tagja a pénzügyi, a környezetvédelmi, a munkaügyi és a fejlesztési minisztérium képviselője, a kifizetési és a vidéki beruházásokat kifizető ügynökség képviselője, az állategészségügyi hatóság, valamint a mezőgazdászok fontosabb szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek képviselői is.