VidékfejlesztésMúlt héten változtattak a pályázatkiírási tervezeten

2018. július 3., kedd, Gazdakör
Múlt kedden tartotta soros ülését a vidékfejlesztési tervet felügyelő bizottság Petre Daea agrárminiszter jelenlétében. A bizottság összetételét törvény szabályozza, tagja a pénzügyi, a környezetvédelmi, a munkaügyi és a fejlesztési minisztérium képviselője, a kifizetési és a vidéki beruházásokat kifizető ügynökség képviselője, az állategészségügyi hatóság, valamint a mezőgazdászok fontosabb szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek képviselői is.
Ezen az összejövetelen döntöttek arról, hogy mikor és mekkora összegekkel indulnak a pályázati kiírások ebben az évben. Rá egy napra a vidéki beruházásokat kifizető ügynökség honlapján meg is jelentették a kiírások lehetséges időpontját, amely újdonságokat és meglepetéseket is tartalmaz
A 4.1-es intézkedésnél (gazdaságok korszerűsítése) elég nagy összeg kerül kiírásra: 303 millió euró. Ez jóval több, mint a tavaly vagy tavalyelőtt pályázható 185, illetve 270 millió euró. A növénytermesztő farmok korszerűsítése összetevőnél 79 millió euró lesz pályázható, ebből 26 millió euróért a hegyvidéki pályázók külön versenghetnek. Az állattenyésztő farmok korszerűsítése összetevőnél a pályázható összeg 165 millió euró, ebből 54 millió eurót a hegyvidékiek pályázatainak különítettek el. A fennmaradó 59 millió euró a családi gazdaságok és a kisgazdaságok korszerűsítésére lesz elkölthető.
A meghatározás szerint a családi gazdaságok korszerűsítése összetevőnél a pályázó családi vállalkozásként vagy olyan mezőgazdasági céggel pályázhat, amelyben a részvényesek kizárólag a család tagjai, rokonai (férj, feleség, harmadfokú rokonokig). Kisgazdaságnak az a gazdaság számít, amelynek nagysága, értéke 8000 és 12 000 SO-euró között van.
A következőkben a pályázat által kapható támogatás jóval kisebb az utóbbi években alkalmazott legtöbb 100 000 euróhoz viszonyítva.
Újdonságnak számít, hogy a növénytermesztő és állattenyésztő összetevőnél csak a komplex pályázatokat lehet leadni, amelyek építkezést és felszerelést is magukban foglalnak. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben az egyszerű gépvásárlásos pályázatokra nem lesz pénz. Természetesen az építkezéses pályázatoknál a vissza nem térítendő összeg, támogatás is nagyobb lesz majd. Az intézkedés pályázhatósága a tervezet szerint július folyamán indul el.
Viszont nagyon kevés pénz lesz a megyében is nagy keresetnek örvendő fiatal gazdák megtelepedésének támogatására (6.1-es intézkedés), mindössze 11 millió euró. Ez gyakorlatilag, a 40 000 vagy 50 000 eurós támogatás mellett országszinten hozzávetőleg 240–250 pályázat kifizetésére elegendő. Hatalmas lesz a versengés, hiszen összehasonlításként például csak tavaly 6170 fiatal tett le pályázatot a támogatásra. A megyéből tavaly 85 negyvenegy év alatti fiatal próbálkozott. Ebből közel hetven pályázat nyert. A vezérigazgató nyilatkozata szerint a vidékfejlesztési tervben az erre az intézkedésre leosztott pénz teljesen kifogy ezzel a mostani 11 millióval, úgyhogy jövőben és 2020-ban már nem lesz kiírás a fiatalok számára. A pályáztatást előbbre hozzák, eredetileg szeptemberre tervezték, de itt is júliusban lesz kiírás.
Viszonylag nagyobb összeget osztanak szét a kisgazdaságok 15 000 eurós támogatásánál (6.3-as intézkedés), országszinten 51,5 millió eurót, viszont az előző években itt is a duplája, 100–100 millió euró volt az éves pályázható keretösszeg.
A kiírási tervezet szerint itt is júliusban indul a versengés. Nagy összeg pályázható viszont az ugyancsak júliusban induló mezőgazdasági termékek feldolgozásánál (4.2-es intézkedés), összesen 203 millió euró az előrelátott pályázható összeg. A mezőgazdasági infra­struktúra fejlesztése (4.3-as) intézkedésnél, az öntözőrendszerek korszerűsítése összetevőnél ugyancsak elég kerek összeg lesz pályázható augusztustól vagy szep­tembertől, mintegy 242 millió euró.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-03 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-07-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Felső határt szabnának a támogatásoknak

Megbolygatta a hazai agráriumot a 2021–2027-es időszakra érvényes Közösségi Agrárpolitika tárgyalása során felmerült, az agrártámogatások értékének maximalizálását elővetítő elképzelés. Az Európai Bizottság még májusban jelentette be: tervezik, hogy az egy farm által lehívható mezőgazdasági támogatások értékét legtöbb hatvanezer euróban szabják meg.
2018-07-03: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Mentőakcióban a parlament

Megkezdődött tegnap a parlament rendkívüli ülésszaka, amelyet csak a büntető törvénykönyv módosítására hívtak össze. Ez nem várhat tovább, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt alapfokon nemrég másodszor is elítélték, ki kell lúgozni, hogy a végleges bírósági döntés felmentő legyen.