Mentőakcióban a parlament

2018. július 3., kedd, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó
Megkezdődött tegnap a parlament rendkívüli ülésszaka, amelyet csak a büntető törvénykönyv módosítására hívtak össze. Ez nem várhat tovább, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt alapfokon nemrég másodszor is elítélték, ki kell lúgozni, hogy a végleges bírósági döntés felmentő legyen.
Más körülmény nem indokolja ezt a sürgősséget (ami egyébként meglehetősen sokba kerül, eleve túlfizetett honatyáink ilyenkor rendkívüli juttatásokat kapnak), a Btk. és a perrendtartás hosszú időre szól, ezért alapos és körültekintő előkészítés, nyugodt és megfontolt vita, bűntettek és büntetések súlyozása után kellene őket elfogadni, a társadalom védelmére leginkább megfelelő alakban. De mit látunk: noha már 2017 elejétől, a hírhedt, és utólag az utcai tüntetések nyomására visszavont 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadásától kezdve beszél róla a hatalom, a Iordache-bizottságba az ülés kezdete előtt tíz perccel futottak be az igazságügyi miniszter javaslatai, és biztosak lehetünk abban, hogy a Btk. esetében sem fogják meghallgatni az ellenzéket, a szakmai és más véleményeket, hanem a büntetőeljárási törvénykönyvhöz hasonló módon, gyorsított tempóban fogják ezt is átdarálni a parlamenten.
Úgy is mondhatnánk, hogy sorozatlövésekkel végzik majd ki a büntetőjogot. Utána pedig derűsen elmennek vakációzni...
Az nem kétséges, hogy időnként minden törvényt, a legjobbakat is módosítani kell: a világ változik, igazodni kell az új időkhöz. Csakhogy ezúttal nem valamiféle korszerűsítés a cél, hanem az, hogy a hivatali visszaélést gyakorlatilag töröljék a bűncselekmények közül. Másként nehezen értelmezhető az a javaslat, hogy ezentúl csak a saját vagy legfeljebb másodfokú rokon hasznára elkövetett visszaélés büntethető, és nem feltétlenül börtönnel, hanem bírsággal is. Így nem csupán Dragnea második pere válik okafogyottá (mert nem magának, hanem pártjának spórolta meg két, a gyermekjogvédelemnél fizetett személy bérét): szabad kezet kapnak a görbe módszerekhez a hivatalnokok is, csak egy jó szomszédot vagy harmadfokú rokont kell találniuk, aki bevonható az illetéktelen haszonszerzésbe. A minimálbérhez kötött küszöb újdonság, de a cinkosság újraszabását – köztük azt a cikkelyt, amely szerint a jogszabályok és rendeletek kibocsátása, jóváhagyása vagy elfogadása nem minősül a tettes segítésének – a 13-as sürgősségi kormányrendeletből vették át, és egyenesen arra szolgál, hogy Dragnea a Belina-ügyet is megússza. Ebben egyelőre Sevil Shhaideh volt fejlesztési miniszter a vádlott, de őt is felmenthetik az új Btk. hatályba lépésével.
Sok más rendkívüli rendelkezés is van még, némelyik egészen átlátszó. Nem is érthető, hogy miért törik magukat hosszú és körmönfont megfogalmazásokkal az SZDP jogászai, mikor hatalmukban áll egy mondatban elintézni az egészet. Például így: Liviu Dragnea és övéi számára semmilyen törvény betartása nem kötelező. Hiszen erről van szó...
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-03 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 52
szavazógép
2018-07-03: Gazdakör - Incze Péter:

Múlt héten változtattak a pályázatkiírási tervezeten (Vidékfejlesztés)

Múlt kedden tartotta soros ülését a vidékfejlesztési tervet felügyelő bizottság Petre Daea agrárminiszter jelenlétében. A bizottság összetételét törvény szabályozza, tagja a pénzügyi, a környezetvédelmi, a munkaügyi és a fejlesztési minisztérium képviselője, a kifizetési és a vidéki beruházásokat kifizető ügynökség képviselője, az állategészségügyi hatóság, valamint a mezőgazdászok fontosabb szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek képviselői is.
2018-07-03: Közélet - :

Készültség Erdővidéken

Az Olt alsó szakaszán folyamatosan emelkedik a vízszint, emiatt Köpec és környéke még mindig veszélyben van – tájékoztatott tegnap közleményében Kovászna Megye Tanácsa –, az árhullám várhatóan ma kora délután vonul le.