Mi, hol, mikor?

2018. július 4., szerda, Mi, hol, mikor?
V. Magyar örökség tábor Baróton
A baróti Erdővidék Múzeuma július 5–8. között idén is megszervezi a Magyar Örökség – Erdővidéki honismereti szabadegyetemet és tábort.
A tudományos és ismeretterjesztő előadások köré változatos kézműves és hagyományőrző programokat szerveznek. Idén az érdeklődők újdonságként jurtában szembesülhetnek a régi magyar életvitellel, íjászatra is lehetőség nyílik, újra vendégük lesz a köpeci ifjak népdalcsoportja, és ezúttal is tanítanak éneket. Egyéb érdekességekkel is várják mindazokat, akik úgy döntenek, időt szakítanak egy négynapos kikapcsolódásra, amit egyéni, baráti, „fiatalos – középkoros” és nem utolsósorban családi programként is ajánlanak. Csütörtöki program: 19 órától Molnár Imola unitárius lelkész (Barót): 450 év. Az unitárius egyház története.
 
Kiállítás
Embrió címmel nyílik meg Albert Levente képzőművész, a Háromszék fotóriportere egyéni kiállítása ma a budapesti Forrás Galériában: többek között a Magzat, valamint az Oldódó formák című sorozatát mutatja be a művész. 
 
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16.45-től Ecobar (spanyol–bolgár thriller, dráma, 123 perc, 2017) román felirattal; 17 órától Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 perc, 2018) román felirattal; 19 órától Ocean’s 8 – Az évszázad átverése (amerikai akciófilm, 90 perc, 2018) román felirattal; Köszi, Simon (amerikai dráma, 110 perc, 2018) román felirattal; 21 órától Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018) román felirattal;  Jurassic World: Bukott birodalom (amerikai–spanyol kalandfilm, 128 perc, 2018) román felirattal. Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, telefon: 0787 526 102. Részletek a www.arta.cityplex.ro/hu honlapon.
 
Zene
Jótékonysági koncert. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében július 5-én, csütörtökön 19 órától jótékonysági koncertet ad a Filip Consort Családi Zenekar a kilyéni Székely-Potsa Rehabilitációs Központ javára. Az adományokat a legszükségesebb fejlesztő eszközök megvásárlására fordítják. A támogatásokat hálásan fogadják készpénzben a hangverseny után vagy a Keresztény Kulturális Identitás és Erkölcs Egyesület számláján: RO28RNCB0124159024850001.
 
Dokumentumfilm-szemle Székelyföldön
A Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont október 12–21. között újra megszervezi a Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlét, amely új néven jelentkezik: Kaptár dokumentumfilm-szemle. A rendezvény célja, hogy a helyi emberek megismerjék a helyi alkotók filmjeit, emellett pedig alternatív mozgóképes kultúrát kínáljanak a filmvetítések révén. Az idei kiadást versennyel és szakmai előadással is kibővítik. A versenyfilmek közül a Buglya Sándor és Péterfy András filmrendező alkotta zsűri fogja kiválasztani a három nyertes alkotást. Az első helyezett 2000 lejes, a második 1000 lejes, a harmadik 500 lejes nyereményben részesül. A szemlére az alkotók legtöbb három, 2010 után Romániában készült, minimum 15, maximum 120 perces dokumentumfilmmel pályázhatnak. Az alkotásokat legkésőbb augusztus 21-ig kell beküldeni a vargyasi@gmail.com e-mail-címre óriásfájlküldővel (myairbridge.com, wetrans­fer.com). A filmek nevezése ingyenes, de az űrlap kitöltése, csatolása kötelező, a nevezési lap letölthető a kultkov.ro honlapról. A nyertes dokumentumfilmeket a fesztivál lejárta után műsorra tűzi a Román Televízió Magyar Adása.
 
Megjelent
A KORUNK júliusi száma. Anyanyelv és irodalom. A kilencvenes évek elején a Korunk szerkesztősége – miközben maga is intézményeket hozott létre (Komp-Press Kiadó, Korunk Akadémia stb.) – feladatának tartotta, hogy a romániai magyarság intézményteremtéseinek folyamatát is nyomon kövesse, időről időre azt is bemutassa. A 2002-ben megjelent Korunk-repertóriumban az egyetemépítés, az egyházi intézmény-rendszer újjáépítése csakúgy kulcsszavak, mint a színházi koncepció- vagy a pedagógiai szemléletváltás. Hogy mikor minek volt prioritása, erről hitelesen tájékoztat Botházi Mária Átmenetek című könyvterjedelmű elemzése (Komp-Press, Kvár, 2015.). Amíg Kántor Lajos is társelnöke volt az Anyanyelvi Konferenciának (A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának), addig nem éreztük elodázhatatlannak, hogy szóljunk az AK erdélyi és Kárpát-medencei szerepvállalásairól, hiszen valamiképpen a Korunk is részese volt ezeknek a szellemi folyamatoknak. Például a Szabédi Napok szervezésével, a Kárpát-medencei szórványok és a nyugati magyar diaszpórák helyzetének exponálásával. Minthogy egy idő után funkcionális zavarok léptek fel az AK működésében – sem kiadványokra, sem programokra nem maradt forrás –, a továbblépés esélyeit kezdtük latolgatni, és arra a következtetésre jutottunk, hogy lélekbevágó, katartikus erőre van szükségünk a továbbiakban. Az erőgyűjtésről szól ez a Korunk-szám, és nem vállal többet magára, minthogy A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának – régi utakat felidéző – mai feladatvállalásait tudatosítsa.  
 
Terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány 2018. augusztus 27.–szeptember 7. között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a terápiás otthonban szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Olyan személyek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 21. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet: Marosvásárhely, központi iroda – 0265 254 460, Sepsiszentgyörgy és környéke: 0757 489 778 (Kozma Ferenc).
 
Röviden
Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
Hobbi CserebereKlub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebere Klubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Meghallgatás. A nép ügyvédje brassói területi irodájának képviselői ma 10 órától a Kovászna megyei prefektúra székházában fogadják az érdeklődőket, valamint iktatják az esetleges kéréseket, előterjesztéseket. A magyar tolmács biztosított, a nép ügyvédjéhez való fordulás ingyenes.
Asztaliteniszklub. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
Gombaellenőrzés. A László Kálmán Gombászegyesület és a Tega szervezésében a sepsiszentgyörgyi központi piacon szombat és hétfő kivételével naponta 9–11 óráig Zoltán Sándor gombaszakértő várja azokat, akik a gyűjtött gombát ellenőriztetni szeretnék. A szolgáltatás ingyenes.
Az Aranyszívek Egyesület kirándulást szervez Szegedre augusztus 24–27. között. Iratkozni a Kőrösi Csoma Sándor utcai nyugdíjas székházban lehet minden szerdán 10–13 óráig.
Jogi szolgálat. Szerkesztőségünkben ma 13–15 óráig Ba­logh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Ingyenes hulladéktároló. Sepsiszentgyörgyön a családi házak lakói ingyen kapnak újabb hulladéktároló edényeket: a Tega Rt. bővíti a hulladékszállítási szolgáltatását, a lebomló hulladékok (fű, falevelek, konyhai maradékok stb.) begyűjtésére új kukákat osztanak ki. A lebomló hulladékokat július 16-tól hetente elszállítják.
Áramszünet. Gelencén a héten naponta 8–15 óráig; Haralyban ma és csütörtökön 9–17 óráig; Ojtozban ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet július 5-én, csütörtökön 8–13 óráig Sepsiszentgyörgyön a Sas, Galamb, Victor Babeș és Fecske utcában. A szolgáltatás újrabeindítása után a víz zavaros lehet, amiért a fogyasztók megértését kérik.
 
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-04 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 22
szavazógép
2018-07-04: Riport - Mózes László:

Az Ezerjófű tanya éltetői

Meghitt, békés környezet, számos ismert és kevésbé szokványos növénnyel, zöldséggel, gyümölccsel, kisállatokkal – vázlatosan ez a feldobolyi Ezerjófű tanya, amelyet egy sepsiszentgyörgyi házaspár tart életben. Klárik László volt politikus, közigazgatási szakértő, egyetemi tanár és Éltes Enikő könyvtáros azért dolgoznak, ingáznak, hogy alig egyhektáros birtokuk minél gazdagabbá, szebbé, nemesebbé váljék, nem csupán önmaguk, hanem mások örömére is.
2018-07-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Összetört szívvel, de a jó Isten szerető akaratában megnyugodva, a feltámadás és az örök élet reményében tudatjuk magunk, családjaink, a gyászoló rokonság, szerettei és barátai nevében, hogy édesapánk,
altorjai
báró APOR PÉTER
rövid, de nagyon súlyos betegség után életének 75. évében a betegek szentségével megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének.
Magyarországi búcsúztatása szentmise keretében Székesfehérváron történt.
Végakarata szerint hamvait Torján a Szűz Mária kápolnában 2018. július 7-én, szombaton a 17 órai szentmisét követően helyezzük majd örök nyugalomra az ott nyugvó ősei mellé.
A szertartásra, kérjük, koszorú helyett egy szál virágot hozzanak.
A gyászoló család
10879