Bécs védelmező Európát akar

2018. július 4., szerda, Világfigyelő
Soros uniós elnökségének ideje alatt Ausztria egy biztonságos Európa megteremtésén fog dolgozni az illegális migráció prioritást jelentő visszaszorítása által – jelentette ki Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár (fotó) tegnap Strasbourgban.
  • FOTÓ: THEATLANTIC.COM
    FOTÓ: THEATLANTIC.COM
Az Európai Parlamentnek a féléves osztrák elnökség prio­ritásairól folytatott plenáris vitáján Sebastian Kurz hangsúlyozta, Bécs védelmező Európát akar, ugyanis az európai emberek biztonságának garantálása elsődleges fontosságú. Kijelentette, az európai biztonság alapja az Európai Unió külső határainak határozott és hatékony védelme. A belső határok nélküli Európa is kizárólag a külső határok védelme mellett biztosítható – húzta alá az osztrák kancellár.
A soros EU-elnöki tisztséget július 1-jétől betöltő Ausztria vezetője kijelentette, Európának a szomszédos régiókban is aktívnak kell maradnia, ugyanis az unió biztonsága a térség stabilitásában rejlik. Kiemelte a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási kilátásainak fontosságát. El kell kerülni, hogy más országok, köztük Oroszország megerősítse befolyását a régióban – hangsúlyozta.
Az osztrák kancellár elmondása szerint Európa jövőjéről napról napra gondoskodni kell, hogy ellen tudjon állni az egyre sűrűbben jelentkező kihívásoknak.
A sokasodó próbatételek között említette a kereskedelmi feszültségeket az Egyesült Államokkal, a kínai gazdaság erősödése okozta kihívásokat, az Oroszország jelentette biztonsági nyomást és a brexitben rejlő unós gyengülést. Mindezen kérdések megoldásának elengedhetetlen feltétele, hogy az unióban maradó 27-ek még egységesebbek maradjanak, mint valaha – tette hozzá. Mint hangsúlyozta, el kell érni, hogy Európa megtartsa versenyképességét, amely alapja az európai életmódnak, feltétele a jólétnek, s ezek megőrzése ugyancsak az osztrák elnökség prioritásainak egyike. „A jogállamiság, a demokrácia, az alapjogok Európa szívének dobbanása. Ezen értékeknek meg kell maradniuk Európában” – tette hozzá Kurz.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-04 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2018-07-04: Máról holnapra - Farkas Réka:

Párhuzamos valóságok

Minden jel szerint a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása csupán előjáték volt, az igazi ínyencségeket a büntető törvénykönyv parlamenti vitájára tartogatták a kormánypártok képviselői.
2018-07-04: Világfigyelő - :

Új vezető a lengyel legfelsőbb bíróság élén

Andrzej Duda lengyel államfő Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság egyik tagját bízta meg tegnap a testület vezetésével, miután a bírósági reform értelmében Malgorzata Gersdorf eddigi elnöknek éjféltől nyugdíjba kell vonulnia – jelentette be tegnap Pawel Mucha, az elnöki hivatal államtitkára.