Új vezető a lengyel legfelsőbb bíróság élén

2018. július 4., szerda, Világfigyelő
Andrzej Duda lengyel államfő Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság egyik tagját bízta meg tegnap a testület vezetésével, miután a bírósági reform értelmében Malgorzata Gersdorf eddigi elnöknek éjféltől nyugdíjba kell vonulnia – jelentette be tegnap Pawel Mucha, az elnöki hivatal államtitkára.
  • Fotó: telegraph.co.uk
    Fotó: telegraph.co.uk
Gersdorf korábban úgy nyilatkozott, hogy nem engedelmeskedik az Európai Bizottság által vitatott lengyel bírósági reform rendelkezésének, és nem megy nyugdíjba. Mucha tegnap délután közölte: Andrzej Duda Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság leghosszabb szolgálati idővel rendelkező tagját bízta meg a testület vezetésével. Duda pozitív fejleményként értékelte, hogy a nap folyamán Gersdorf is Iwulskit említette utódjaként. Mucha nyilatkozatában aláhúzta: a legfelsőbb bíróságról szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény hatályos. Rámutatott: a jogszabályra vonatkozóan senki sem nyújtott be alkotmánybírósági panaszt.
Gersdorf azonban ezt követően a parlamenti alsóházban – bemutatva az általa vezetett intézményről szóló évi jelentést – úgy értelmezte a helyzetet: az ő státusza a Dudával folytatott beszélgetést követően nem változott, megbízatása hat évig, vagyis 2020-ig tart. „Holnap még munkába jövök, ezt követően szabadságra szeretnék menni” – közölte. A legfelsőbb bíróság szóvivője korábban hangsúlyozta: Gersdorf csak helyettesének jelölte ki Iwulskit „távolléte” idejére.
A bírósági reform értelmében kedd éjféltől nyugdíjazták a legfelsőbb bíróság 65 éves életkort elért tagjait, köztük az elnököt is. Az államfő az országos igazságszolgáltatási tanács hozzájárulásával viszont jóváhagyhatja a szolgálat meghosszabbítására vonatkozó kérvényüket. Gersdorf nincs azon tizenhat bíró között, akik hosszabbításért folyamodtak.
Arra vonatkozóan, hogy Iwulski is túl van a nyugdíjkorhatáron, Mucha rámutatott: Gersdorftól eltérően Iwulski kérvényezte munkaviszonya meghosszabbítását. Azon újságírói kérdésre válaszolva, hogy Iwulski nem a vitatott törvény alapján, hanem egyenesen a lengyel alkotmányra hivatkozva kérte a szolgálati idő meghosszabbítását, Mucha leszögezte: az államfő jelenleg várja a lengyel igazságszolgáltatási tanács véleményét a benyújtott meghosszabbítási kérelmekről.
A 65 éves nyugdíjkorhatárt a legfelsőbb bíróság jelenlegi 73 tagja közül 27-en érték el, közülük 16-an vagy az új törvényre, vagy egyenesen a lengyel alkotmányra hivatkozva jelezték maradási szándékukat. A legfelsőbb bíróságról szóló törvény miatt az Európai Bizottság hétfőn kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben. A jogszabály a lengyel igazságügyi reform része. A reform miatt Brüsszel tavaly decemberben az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást is kezdeményezte Varsóval szemben.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-04 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2018-07-04: Világfigyelő - :

Bécs védelmező Európát akar

Soros uniós elnökségének ideje alatt Ausztria egy biztonságos Európa megteremtésén fog dolgozni az illegális migráció prioritást jelentő visszaszorítása által – jelentette ki Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár (fotó) tegnap Strasbourgban.
2018-07-04: Világfigyelő - :

Robert Fico „Soros gyerekeiről” beszél

Levetette az álarcát a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés azzal, hogy beszállt a választási küzdelembe – jelentette ki tegnap Robert Fico, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia elnöke, korábbi kormányfő, aki a belpolitikai válság idején tömegtüntetéseket tartó szervezet vezetőit „Soros gyerekeinek” nevezte.