Mi, hol, mikor

2018. július 5., csütörtök, Mi, hol, mikor?
V. Magyar örökség tábor Baróton
A baróti Erdővidék Múzeumában ma kezdődik a Magyar Örökség – Erdővidéki honismereti szabadegyetem és tábor. A mai program: 19 órától Molnár Imola unitárius lelkész (Barót): 450 év. Az unitárius egyház története.
Pénteken: 11–13 és 14–16 óráig vándor magyar jurta – jurtaállítás, jurtabeli foglalkozás és rovásírás, valamint íjászat a Kalibáskő Gyermekvilág Egyesülettel (Csíkszereda); 17 órától Benkő Mihály történész (Budapest) előadása: Az ősmagyarok halotti maszkja; 18 órától Sántha Attila kutató, író (Kézdivásárhely) előadása: A székely székek nevéről – miért víznévi eredetű Telegdiszék is?; 19 órától Darkó Jenő történész (Budakeszi) előadása: Ázsiából Európába. („hirtelen rohammal”) A hunok megjelenése Európában.
 
XVIII. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál
A kézdivásárhelyi rendezvény pénteki programja: 16.30-tól térzene: a Millennium Parkban a mezőhegyesi fúvószenekar és mazsorettcsoport, a Manócska Óvodában a Tótkomlósi Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara lép fel, 16.50-től menetzene a sportcsarnok előtti téren a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekara és mazsorettcsoportjai, a rétyi (karmester: Maksai József), a barátosi (Szán­thó Zsombor), uzoni (Lázár Pál László), tótkomlósi (Forró Gyula), mezőhegyesi (karmester: Krcsmé­ri Tibor, koreográfus: Pau­likné Szabó Ildikó) fúvószenekarok részvételével. 17 órától a XVIII. Nemzetközi Fesztivál megnyitója a sportcsarnok előtt, 17.15-től ünnepi koncert: fellép a 25 éves Kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekara és mazsorettcsoportjai, a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület zenekara, az uzoni Atlantisz fúvószenekar, a rétyi Kováts András Fúvósegyesület koncert fúvószenekara. 21 órától utcabál.
 
Találkozó
Az egykori sepsiszentgyörgyi autóvillamossági alkatrészeket gyártó vállalat, az IAME volt alkalmazottjai és barátai hagyományos évi találkozójukat július 6-án, pénteken 17 és 22 óra között tartják az Elektró-sportpályán. Érdeklődni lehet Puskás Csabánál (telefon: 0729 018 305) és Orbán-Barra Gábornál (telefon: 0749 226 553).
 
Családos Keresztyén Fesztivál
Kézdivásárhelyen július 6–7-én harmadik alkalommal szervezik meg a CSAKIS Családos Keresztyén Fesztivált. A sportcsarnokban és környékén zajló eseménnyel nyári pihenési és töltekezési lehetőséget szeretnének biztosítani a családoknak. A programban áhítatokkal, előadásokkal, lelki gondozói és fórumbeszélgetésekkel kívánják erősíteni a házasságokat. Emellett sok játék, gyerekfoglalkozás, ifjúsági program, vetélkedő, lovaglás, sport és koncertek várnak a vendégekre. A fesztivál fő előadói dr. Horváth Levente és Mária. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Kovászna Belváros Ifjúsági Zenekara és Csiszér László. Várnak szeretettel minden családot.
 
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 17 órától Maja, a méhecske – A mézcsata (német–ausztrál családi animációs film, 83 perc, 2018) magyar szinkronnal; 17 órától Bűbáj herceg és a nagy varázslat (kanadai családi animációs film, 85 perc, 2018) román szinkronnal; 18.45-től Könyvklub (amerikai vígjáték, 104 perc, 2018) magyar szinkronnal; 18.45-től Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018) magyar szinkronnal; 21 órától Ocean’s 8 – Az évszázad átverése (amerikai akciófilm, 90 perc, 2018) román felirattal; 21 órától Viszontlátásra odafönt (francia filmdráma, 110 perc, 2017) román felirattal. Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, telefon: 0787 526 102.
 
Zene
Jótékonysági koncert. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 19 órától jótékonysági koncertet ad a Filip Consort Családi Zenekar a kilyéni Székely–Potsa Rehabilitációs Központ javára. Az adományokat hálásan fogadják készpénzben a hangverseny után vagy a Keresztény Kulturális Identitás és Erkölcs Egyesület számláján: RO28RNCB0124159024850001.
 
Röviden
Fogathajtás.
A XV. Bodoki Napok keretében pénteken 12 órakor díjhajtással és bemutatóval kezdődik az első ízben megszervezett nemzetközi fogathajtóverseny az oltszemi fogathajtópályán.
Gombásztábor. A Sekler Sound Egyesület által a zetelaki víztározónál szervezett tematikus táborban a héten 9 és 14 év közötti gyerekek minden nap gombásztúrán vesznek részt, ahol a gombaszakértők segítségével és vezetésével felkutatják a környéken található leggyakoribb gombákat. Bővebb információk a 0729 998 259-es telefonszámon kérhetők.
Kirándulás kisbusszal. Dél-Erdély csodáival ismerkednek, akik részt vesznek július 13–15. között egy Sepsiszentgyörgyről szervezett kisbuszos kiránduláson. Szászsebest (evangélikus műemlék templom), Gyulafehérvárt (katedrális, Batthyaneum), a borbándi templomot, majd Magyarigent (Bod Péter sírja) és Zalatnát keresik fel. Betérnek a fenesi sziklaszorosba és Válemika mészkőszirtjeit is megcsodálják. Bucsum, Abrudbánya, Topánfalva érintésével Nagylupsa néprajzi múzeumát, majd a nagylupsai kolostort is felkeresik. Torockó, Mészkő, a Tordai-hasadék következik és a tordai sóbánya. Július 20–22. között megismétlik az észak-dobrudzsai túrát, ahol a Duna és Fekete-tenger közrefogta táj természeti szépségeivel és kultúrtörténeti emlékeivel ismerkednek. Nagyobb érdeklődés esetén mindkét túrát megismétlik, vagy nagyobb autóbusszal mennek. Iratkozás a 0742 542 524-es telefonon.
Útlezárás. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a lakosságot, hogy 2018. július 6-tól, péntektől az útjavítás folytatása miatt lezárják a forgalmat Sepsiszentgyörgyön a Váradi József utcában a Sas utca és az Aschermann Vendrei Ferenc utca közötti szakaszon, valamint a Sas utcában a Váradi József utca és a Kertész utca közötti szakaszon. Az esetleges kellemetlenségekért megértésüket és türelmüket kérik.
Áramszünet. Gelencén ma és pénteken 8–15 óráig; Haralyban ma 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet ma 8–13 óráig Sepsiszentgyörgyön a Sas, Galamb, Victor Babeș és Fecske utcában. A szolgáltatás újraindítása után a víz zavaros lehet, amiért a fogyasztók megértését kérik.
 
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.
 
Vibe Fesztivál
Szerdán megnyílt Marosvásárhelyen a második Vibe Fesztivál, ahol több mint ötven fellépőt követhet a közönség. A koncerteken kívül előadások, panelbeszélgetések és izgalmas szabadidős programok is lesznek az újratervezett fesztiválterületen. Strandröplabda, tollaslabda, foci, társasjátékok, jóga, csocsó és számtalan más izgalmas program várja vasárnapig a Maros-partra érkezőket. A Vibe nyári egyetemén, a KOLI-ban négy helyszínen a négy nap alatt mintegy nyolcvan előadást tartanak. A beszélgetések mellett a BBTE és a Sapientia EMTE fotóművészet szakos hallgatóinak munkáiból nyílik kiállítás. A Fashi­on Corner nevű divatzónában és közösségi térben erdélyi tervezők termékeiből nyílik kiállítás és vásár, valamint napi két beszélgetéssel is készülnek a szervezők. Szó lesz a női és férfi divatról, a helyes táplálkozásról, bloggerkedésről, utazásról. A Kerengő egy speciális, multiszenzoriális kulturális utazásra alkalmas tér, egy oázis a fesztiválon, ahol minden nap 11 órától 5–8 percenként láthatatlan színházi előadás indul. Az érzékszerveinkre ható összeállításon Tóth Árpád, Macskássy József, Dsida Jenő és Cseh Tamás művészetében lehet elmélyülni. Az erdélyi és magyarországi együttesekkel a nagyszínpadon (Magenta Stage) és a kisszínpadon (Yellow Stage) találkozhatunk, a bulisátorban (Blue Arena) pedig hazai és nemzetközi dj-k és producerek lépnek fel. Negyedik helyszín a G-zone, ahol reggelig tartó bulit ígérnek a lemezlovasok. A teljes program a vibefestival.ro honlapon érhető el. A tavaly bevált fizetési eszköz visszatér idén, a fesztivál területén a Festipay rendszerrel lehet vásárolni és a szolgáltatásokat igénybe venni. A Festipay kártyákat több ponton készpénzzel és bankkártyával is fel lehet tölteni. A Festipay mobilalkalmazás pedig abban segít, hogy nyomon kövessük, mennyi pénzt költöttünk, és azt is látni lehet majd, hogy mekkora összeg maradt még a kártyán. Ezt a pénzt szintén a feltöltőpontoknál lehet visszaigényelni.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-05 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-07-05: Közélet - Fekete Réka:

Tízből négyen buktak (Érettségi eredmények)

A szerdán közzétett előzetes eredmények szerint a háromszéki érettségizők 59,51 százalékának sikerült a vizsgája, ami a tavalyi 67,61 százalékhoz képest jóval gyengébb teljesítmény, és alulmarad az idei országos átlaghoz (67,7) viszonyítva is.
2018-07-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagyanya, anyós, sógornő, rokon, komaasszony, szomszéd, a gyulakutai születésű sepsiszentgyörgyi
PÉTER EDIT
(szül. BARTOS)
életének 74., házasságának 53. évében hosszas betegségben elhunyt.
Temetése 2018. július 6-án, pénteken 13 órakor lesz a szemerjai új temetőben református vallási szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4306587