Új baktériumfaj a Szent Anna-tóban

2018. július 5., csütörtök, Magazin
Új baktériumfajt írtak le Rhizobium aquaticum néven a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertó baktériumközösségének vizsgálata során – írja a Krónika.
  • A Rhizobium aquaticum baktérium fénymikroszkópos képe kristályibolyát tartalmazó csillófestékkel történő festés után. Fotó: Felföldi Tamás
    A Rhizobium aquaticum baktérium fénymikroszkópos képe kristályibolyát tartalmazó csillófestékkel történő festés után. Fotó: Felföldi Tamás
A Sapientia EMTE csíkszeredai Biomérnöki Tanszékének és az ELTE budapesti Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai 2011 óta végeznek vízkémiai és mikrobiológiai vizsgálatokat a Szent Anna-tónál. A kutatásokba bevont sapientiás ökológiai mérnök szakos hallgatók – Máthé István oktató vezetésével – eddig összesen 326 baktériumtörzset izoláltak és azonosítottak DNS-vizsgálatok alapján, amelyek 26 nemzetség több mint 51 különböző baktériumfajához tartoztak. Ezek közül több baktériumtörzs a tudomány számára eddig ismeretlen „új faj” képviselője.
Máthé István, a Sapientia oktatója közleményében azt írta, hogy az új baktériumfaj leírásához szükséges széles körű biokémiai, molekuláris biológiai vizsgálatokat Felföldi Tamás (ELTE – Budapest) mikrobiológus irányította, az eredményeket pedig rangos tudományos folyóiratban közölték. A Rhizobium nemzetségbe tartozó baktérium a Rhizobium aquaticum latin nevet kapta. A több tíz fajt magában foglaló Rhizobium nemzetség képviselői általában a talajban élnek (főként a növények gyökérzónájában), csak néhány faj került elő vizes környezetből (pl. folyóból, tengerből, laboratóriumi bioreaktorból). Az „aquaticum” azaz „vízi eredetű” fajnév arra utal, hogy ez az első eset, amikor egy tó vizéből izolálták a nemzetség egy új tagját. A Rhizobium fajok jó része növényekkel alakít ki szoros, ún. szimbiotikus kapcsolatot, és képesek megkötni és ammóniává alakítani a gáz-halmazállapotú légköri nitrogént, ezáltal segítve a növények nitrogénnel való ellátását. Hasonlóképpen a marosvásárhelyi Azomureș vegyiüzemben ipari folyamatok révén kötik meg/alakítják át a légköri nitrogént ammóniává, amelyből műtrágyát állítanak elő.
A legtöbb fajtársától eltérően a most leírt új baktérium nem képes megkötni a légköri nitrogént, viszont jó cukor- és fehérjebontó képességgel rendelkezik, így minden bizonnyal szerepet játszik a Szent Anna-tó tápanyag-körforgalmában, részt vesz a tóban lévő szerves anyagok szervetlen anyagokká való lebontásában (ún. mineralizációjában).
„A tenyésztésen alapuló, illetve főként a tenyésztéstől független DNS-vizsgálatok alapján a Szent Anna-tóban először vizsgált baktériumközösségéről elmondhatjuk, hogy nagyon változatos, fajgazdag. Legkevesebb 150 baktériumcsoport több mint 500 képviselője („faja”) van jelen a tó vizében, amelyek egy jó része ismeretlen, potenciálisan új „baktériumfajhoz” tartozik. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a Szent Anna-tóban élő, szintén mikroszkopikus méretű kovamoszatok (Diatoma) közössége is meglehetősen változatos. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai Buczkó Krisztina irányításával a tó üledékmintáiból 73 kovamoszatfajt azonosítottak, amelyek közül kettő új fajnak bizonyult a tudomány számára (Kobayasiella elongata, Kobayasiella tintinnus), további 25 fajt pedig először jeleztek Románia flórájára nézve” – közölte Máthé István.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-05 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2018-07-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagyanya, anyós, sógornő, rokon, komaasszony, szomszéd, a gyulakutai születésű sepsiszentgyörgyi
PÉTER EDIT
(szül. BARTOS)
életének 74., házasságának 53. évében hosszas betegségben elhunyt.
Temetése 2018. július 6-án, pénteken 13 órakor lesz a szemerjai új temetőben református vallási szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4306587
2018-07-05: Magazin - :

Sikeres a Virágvölgy című magyar produkció (Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál)

Nagy sikert aratott Csuja László Virágvölgy című első mozifilmje hétfő délutáni világpremierjén az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon – mondta el a vetítés után a film producere, Muhi András.