Segíthet a melldaganat-kezelésben

2018. július 5., csütörtök, Család
Az emlődaganatok és áttéteik családfáját, filogenezisét írja le, és ezzel segíthet a kezelés sorrendjének felállításában a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült nemzetközi kutatás.
Kulka Janina, a II. sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese több mint egy évtizede foglalkozik a kérdéssel. Kutatásai során kiderült – és több egymástól független kutatás is alátámasztotta –, hogy az elsődleges és az áttétes tumor között számtalan eltérés figyelhető meg. Ez alapjaiban változtatta meg a daganatos betegek kezelését, mivel hagyományosan minden tumor esetén ugyanazt a terápiát alkalmazták, ma már azonban irányelv, hogy áttétes emlőtumor esetén az áttétből újra meg kell határozni a terápia alapjául szolgáló paramétereket – idézi fel a közleményben Kulka Janina. Megemlítette, hogy csak csontáttét jelenléte esetén érdemes először a primer tumort eltávolítani, mielőtt újabb áttétek alakulnának ki, oligometasztatikus (kevés áttéttel járó) betegségben pedig az áttétek eltávolítása kedvező hatással lehet a betegség lefolyására. Kiderült továbbá, hogy minél később alakul ki az áttét, annál jobban különbözik az elsődleges tumortól – összegez a közlemény. (MTI)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-05 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-05: Család - :

A cseh kucsmagomba

Magyar népi nevei közül talán a legelterjedtebbek: kucsmagomba, szömörcsög, szentgyörgygomba, aszkó, bercsog. Azon kevés gombafaj közé tartozik, amely tréfában, szólásmondásban is szerepel. A magyarságnál főképp a cseh és az ízletes, valamint a hegyes (nyúlánk) kucsmagomba számít ismertebbnek.
2018-07-05: História - Jancsó Árpád:

Bányai Edit, a tanár és a néprajzos (Régi pedagógusok)

A sepsiszentgyörgyi leányintézetben szép hagyománya volt az esztétikai nevelésnek. Egységesen az egész tantestület szívügyének tekintette ezt a magasztos feladatot. Az 1910–1911-es tanévről megjelent igazgatói értesítőben így ír Stöger Adél igazgatónő: „iskolánkban a szép, jó és magasztos iránti érzék felköltését a leánynevelés egyik leglényegesebb oldalának tekintettük”.