Feláldozott Iustitia

2018. július 5., csütörtök, Máról holnapra
Nagy D. István
A román demokrácia egyik legsötétebb napja a tegnapi, a parlamenti képviselők enyhe többségének sikerült ugyanis történelmi mélypontra juttatni a jogalkotást. A büntető törvénykönyv (Btk.) szinte menetrendszerű, a tragikomikus és botrányos elfogadásával párhuzamosan Justitia palotáiban is elszabadulni látszottak a démonok.
Minden bizakodás ellenére Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a „székelyföldi terroristaper” néven elhíresült ügy kézdivásárhelyi vádlottjait öt év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság terrorista (robbanóanyagok gyártása, birtoklása) cselekedetért. A Gyulafehérvári Táblabíróság tegnap elutasította, igaz, még csak első fokon, a gyulafehérvári római katolikus érsekség keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében. Az már csak hab a tortán, hogy kedden Marosvásárhelyen újabb felháborító ítélet született: Péter Ferencre, a Maros megyei önkormányzat elnökére közel ötvenezer lej bírságot szabott ki a táblabíróság, amiért korábban, még Szováta város polgármestereként nem távolította el a székely zászlót a hivatalról. Mindhárom ügyet tekintve különös, gyanakvást keltő ez a véletlen egybeesés, a Btk.-módosításokkal egyidejűleg hirdetett ítélet. Netán az igazságszolgáltatás hatékonyságát igyekeztek bizonyítani a törvény betűinek alázatos papjai?
A „székely terroristák” elítélése ugyanakkor a tegnapi parlamenti vitának nevezett bohózat ceremóniamestereinek is hasznos lehet, hiszen részben elterelheti a figyelmet arról, hogy pár óra alatt miképpen sikerült az ország döntéshozóinak végérvényesen lejáratni az ország egyik alapvető intézményét. A képviselőházi végszavazás ugyanis nem csak a hatalom jelenlegi birtokosainak gátlástalanságát mutatta meg, de az ellenzék teljes alkalmatlanságát és tehetetlenségét is, ami kimerül ugyanazon, már rendszeresen alpári személyeskedésbe torkolló vádak ismételgetésében, az alkotmánybírósággal való fenyegetőzésben, illetve az állandó bűnbakkeresésben (szövetségesek helyett). Hiszen a szenátussal ellentétben az alsó házban már nem volt egyértelmű a kormánykoalíció többsége (és nem feltétlenül az RMDSZ tartózkodása miatt), de ezt sem sikerült kihasználniuk. Klaus Iohannis államfő újabb kiállása, a taláros testület emlegetése ismét csak megerősíti azt a meggyőződést, hogy ő maga is igen távol áll a józanságtól és a pártatlanságtól.
Az elmúlt napok szinte vérre menő harcainak egyik eredménye máris borítékolható: az igazságszolgáltatás – melyre igencsak ráfér egy reform – nemhogy valamelyest bizalomgerjesztőbbként kerül ki ebből az egészből, hanem egyesek kénye-kedve nyomán még a jelenleginél is zavarosabb rendszerre készülhetünk fel. Sokatmondó e téren egyebek mellett az is, hogy az igazságügyi törvények mellett eddig határozottan kiálló RMDSZ döntéshozói is visszavonulót fújtak.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-05 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-05: História - :

Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania), az erdélyi magyarság nemhivatalos hírirodája öt dátumhoz kötött jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentések elérhetők a Transindex Adatbank rovatában.
2018-07-05: Belföld - :

Elutasították a Batthyáneum visszaszolgáltatását

Első fokon elutasította a gyulafehérvári táblabíróság a gyulafehérvári római katolikus érsekség keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, az ügy várhatóan a legfelsőbb bíróságon folytatódik.