Szabadulásra várnak a barlangban rekedtek

2018. július 5., csütörtök, Világfigyelő
Állandó orvosi jelenlét mellett várja kiszabadulását az a tizenkét thaiföldi diák és tanáruk, akik több mint másfél hete rekedtek egy barlangban. Kirándulni mentek, de a hirtelen lezúduló nagy mennyi­ségű eső elzárta a barlang kijáratát. Hétfőn, kilencnapnyi keresés után találtak rájuk a barlang egyik zugában. Lesoványodtak, de a körülményekhez képest jól vannak. A szakemberek dolgoznak azon, hogy mielőbb biztonságosan a felszínre hozzák őket.
  • A gyermekek családtagjai videófelvételen nézik a mélyben rekedt szeretteiket. Fotó: MTI/AP/Szakcsaj Lalit
    A gyermekek családtagjai videófelvételen nézik a mélyben rekedt szeretteiket. Fotó: MTI/AP/Szakcsaj Lalit
A thai haditengerészet speciális búvárai új felvételeket közöltek a megtalált csapatról. Melegen tartó fóliával takarták be őket. A tizenkét évesekből álló focicsapat és 25 éves edzőjük június 23-án ment kirándulni a barlangba, de a hirtelen lezúduló eső elárasztotta a kijáratokat, és bent ragadtak. Hétfőn este találtak rájuk brit búvárok. Ekkor már kilencedik napjukat töltötték a hegy gyomrában. Az élelemhiány miatt lesoványodtak, de levegőjük és ivóvizük volt, így túlélték a megpróbáltatásokat.
A kilenc kilométer hosszú barlangrendszerben csak feltételezni tudták a búvárok, hogy hol lehetnek, ahová nem ért el a víz. Csak a szerencsén múlott, hogy meglett a focicsapat – mondta az egyik brit búvár. Jódos oldattal fertőtlenítik az egyik gyerek lábát. Orvos, illetve több búvár is van már a gyerekekkel, és addig nem is hagyják őket magukra, míg ki nem mentik őket. Azt azonban, hogy ez miként történjen, egyelőre csak találgatják.
Kovács Márton barlangász az M1-en azt mondta három lehetséges módja van annak, hogy kihozzák a gyerekeket a barlangból.
Az egyik megoldás, hogy egy alagutat vájnak a kőzetbe, ahol ki tudják emelni a gyerekeket. A második megoldás, hogy várni kell, míg lejjebb apad a vízszint, a harmadik pedig az, hogy a vízen keresztül hozzák ki őket – fogalmazott a barlangász.
Narongsak Osatanakorn helyi kormányzó úgy nyilatkozott: a fiúk tanulják, hogyan kell búvármaszkban lélegezni, de még nem merülnek a vízbe. Nem tudnak úszni, a víz sodrása pedig olyan erős, hogy veszélyes lenne a gyerekeket vízbe engedni. Hozzátette: egyelőre a gyakorlási fázisban vannak.
A gyerekek a földfelszín alatt körülbelül egy kilométer mélyen vannak, egy részben feltáratlan barlangrendszerben. A kijárattól 2–3 kilométerre található az a hely, ahol a másfél hetet túlélték, az onnan kivezető utat sötétben, sáros víz alatt kell megtenniük.
A mentők szerint minimum három nap kell ahhoz, hogy valaki búvármaszkban megtanuljon lélegezni. De azt mondják: nem kockáztatnak, a legfontosabb, hogy a fiúk meglettek, biztonságban vannak, a kimentésüket pedig a legapróbb részletekig kidolgozzák, még akkor is, ha ez hosszabb időt vesz igénybe.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-05 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 44
szavazógép
2018-07-05: Belföld - :

Hírsaláta

WINKLER A MENEKÜLTVÁLSÁGRÓL. A menekültválságot illetően egyre inkább a kelet-európai álláspont érvényesül az EU-ban – véli Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki szerint a múlt heti EU-csúcson jelentős előrelépés született, de a megvalósításig még várni kell.
2018-07-05: Világfigyelő - :

Tüntetnek a legfelsőbb bíróságban végbemenő változások miatt (Lengyelország)

Varsóban tegnap reggel tüntetést tartottak a legfelsőbb bíróság épülete előtt az intézményben végbemenő változások, ezen belül Malgorzata Gersdorfnak, a bírói testület elnökének nyugdíjazása miatt. Kisebb tiltakozásokat szerveztek előző este több lengyelországi városban is.