Mi, hol, mikor?

2018. július 6., péntek, Mi, hol, mikor?
Fúvóstalálkozók
Kézdivásárhely. A XVIII. Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorettfesztivál mai programja: 16.30-tól térzene a Millennium Parkban a mezőhegyesi fúvószenekar és mazsorettcsoport, a Manócska Óvodában a Tótkomlósi Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara lép fel
16.50-től menetzene a sportcsarnok előtti téren a Kézdivásárhelyi Tanulók  Klubja fúvószenekara és mazsorettcsoportjai, a rétyi (karmester: Maksai József), barátosi (Szánthó Zsombor), uzoni (Lázár Pál László), tótkomlósi (Forró Gyula), mezőhegyesi (karmester: Krcsméri Tibor, koreográfus: Paulikné Szabó Ildikó) fúvószenekarok részvételével. 17 órától a XVIII. Nemzetközi Fesztivál megnyitója a sportcsarnok előtt, 17.15-től ünnepi koncert: fellép a 25 éves Kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekara és mazsorettcsoportjai, a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület zenekara, az uzoni Atlantisz fúvószenekar, a rétyi Kováts András Fúvósegyesület koncert fúvószenekara. 21 órától utcabál.
Szombaton: 17 órától ünnepi koncert a sportcsarnok előtti téren, 17.30-tól térzene a Millennium Parkban, 21.30-tól utcabál.
Sepsiszentgyörgy–Réty. XXVII. Nemzetközi Fúvóstalálkozó: a rétyi Kováts András Fúvósegyesület zenekara idén 27. alkalommal szervezi meg a már hagyományossá váló fúvóstalálkozót Sepsiszentgyörgyön és Rétyen. A részt vevő zenekarok Mezőhegyesről, Tótkomlósról, Pécsről, Komáromról, Uzonból, Nagybaconból, Csíkszentsimonról, Rétyről, Kovásznáról, Kézdivásárhelyről és Kálnokról érkeznek. Az ünnepélyes megnyitó Sepsiszentgyörgy főterén szombaton 15 órakor a zenekarok felvonulásával kezdődik. A  meghívott zenészek hangversenysorozata Rétyen lesz hallható két alkalommal: szombaton 18 órától és vasárnap 13 órától a Sport- és Kulturális Központban. Kiegészítő programként az érdeklődők megemlékező istentiszteleten, valamit esténként koncerteken vehetnek részt Rétyen. Ma a Szempöl Offchestra lép fel, utána utcabál.
 
V. Magyar örökség tábor Baróton
A baróti Erdővidék Múzeumában a Magyar örökség – erdővidéki honismereti szabadegyetem és tábor mai programja: 11–13 és 14–16 óráig vándor magyar jurta – jurtaállítás, jurtabeli foglalkozás és rovásírás, valamint íjászat a Kalibáskő Gyermekvilág Egyesülettel (Csíkszereda); 17 órától Benkő Mihály történész (Budapest) előadása: Az ősmagyarok halotti maszkja; 18 órától Sántha Attila kutató, író (Kézdivásárhely) előadása: A székely székek nevéről – miért víznévi eredetű Telegdiszék is?; 19 órától Darkó Jenő történész (Budakeszi) előadása: Ázsiából Európába („hirtelen rohammal”) – A hunok megjelenése Európában.
Szombaton: 11–13 és 14–16 óráig vándor magyar jurta, jurtabeli foglalkozás és rovásírás, valamint íjászat; 11–15 óráig egyénileg elkészíthető kis méretű nemezjurta kivitelezése Nagy Adél tanítónő (Köpec) vezetésével a nemezelőműhelyben; 12 órától Bátor Botond pálos szerzetes (Hargitafürdő) előadása: A pálos rend története és lelkisége; 13 órától Obrusánszky Borbála történész, Kelet-kutató (Mende) előadása: Hun nyomok a Kaukázusban; 16 órától Népdalaink, segítőink – a köpeci ifjúsági kórus népdalcsokra Nagy Adél tanítónő vezetésével; 17 órától Harangozó Imre néprajzkutató (Újkígyós) előadása: „Abba az üdőbe még a kő es lágy vót...” – mondáink szentelő hősei és a hagyományos magyar tér- és időszemlélet; 18 órától Kun-Gazda Gergely helytörténész (Déva) előadása: Kolcvár. Történelmi tények vs. írói fantázia; 20 órától Eleink étke – káposzta kolozsvári módon (Szakácsmesterségnek könyvecskéje. Kolozsváratt, M. Tótfalusi K. Miklós által, 1698), korabeli recept alapján készült vacsora a Baróti Unitárius Nőszövetség asszonyainak jóvoltából.
 
Előadás
Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám) szombaton 18 órától Szántai Lajos tart előadást Mátyás király igazsága és a végső ítélet. Hunyadi Mátyás uralkodása, hadjáratai és az igazságos király helye a magyar üdvtörténetben témával. Az előadás után a témához és a magyar műveltséghez kapcsolódó könyvek vásárolhatók a budapesti Ős-kép Kiadó kínálatából. Kapható lesz Molnár V. József Kerek Isten fája című legújabb kötete is, amelyet a szerző dedikált.
 
Kiállítás
A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben ma 19 órakor Kányádi Iréne művészettörténész megnyitja fiatal művészek Working Title 2. című csoportos kiállítását. Kiállító művészek: Tomas Bachot (Belgium), Alexandru Boca (Románia), Rora Blue (Egyesült Államok), Bori Om (Németország), Flaviu Cacoveanu (Románia), Andreea Cioară (Románia), Galen Gibson-Cornell (Egyesült Államok), Gábor Barna (Románia), Mihaela Hudrea (Románia), Kicsiny Martha (Egyesült Királyság), Bogdan-Ștefan Matei (Románia), Pólya Zsombor (Magyarország), Valentino Russo (Olaszország), Irina Spînu (Románia). A kiállítás augusztus 19-éig látogatható hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 11–19 óráig. Bővebben: www.magmacm.ro.
 
Zene
A budapesti Erdődy Kamarazenekar erdélyi koncertsorozata során szombaton 18 órától Miklósváron a Kálnoky-kastélyban, vasárnap a 10.30-tól kezdődő szentmise után Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban lép fel. A kastélykoncert műsora: Johann Kusser: Overture-suite, Michael Haydn: D-dúr divertimento, Rózsavölgyi Márk: Első magyar társastánc, Mendelssohn: Vonósszimfónia, Orbán György: Udvari táncok. A belépőjegy ára 20 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej. Az árban a kastélylátogatás is benne foglaltatik. A templomi koncert programja: Johann Kusser: Overture, Samuel Capricornus: Domine Jesu Christe, Dall’Abaco: Sonata da chiesa, Esterházy Pál: Harmonia caelestis – részletek, Händel: F-dúr orgonaverseny, Mozart: Adagio és fúga (K 546.), Mendelssohn: Vonósszimfónia. Közreműködik: Szefcsik Boldizsár (ének), Homolya Dávid (orgona).
 
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16.30-tól Viszontlátásra odafönt; 16.45-től A Hangya és a Darázs; 18.45-től Sicario 2. – A zsoldos; 19 órától Könyvklub; 21 órától Ocean’s 8 – Az évszázad átverése; 21 órától Haverok harca. Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10 órától, telefon: 0787 526 102.
 
Fogathajtóverseny
A XV. Bodoki Napok keretében ma 12 órakor díjhajtással és bemutatóval kezdődik az első ízben megszervezett nemzetközi fogathajtóverseny az oltszemi fogathajtópályán. A szombati program: 12 órától maratonhajtás, 17 órától voltizs (lovastorna), 18 órától az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatója, 19 órától a Tanulók Háza moderntánc-előadása, 20 órától Zöldi Lara könnyűzene-énekes műsora, 21 órától Vezuvius-koncert, 22 órától White Nights-koncert.
 
Röviden
Mozgásművészet.
Sepsiszent­györgyön a Live Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társaságitánc-tanfolyam haladóknak. Telefon: 0722 233 774.
Találkozó. Az egykori sepsiszentgyörgyi autóvillamossági alkatrészeket gyártó vállalat, az IAME volt alkalmazottjai és barátai hagyományos évi találkozójukat ma 17 és 22 óra között tartják az Electro-sportpályán. Érdeklődni lehet Puskás Csabánál (telefon: 0729 018 305) és Orbán-Barra Gábornál (telefon: 0749 226 553).
Útlezárás. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a lakosságot, hogy mától az útjavítás folytatása miatt lezárják a forgalmat  Sepsiszentgyörgyön a Váradi József utcában a Sas utca és az Aschermann Vendrei Ferenc utca közötti szakaszon, valamint a Sas utcában a Váradi József utca és a Kertész utca közötti szakaszon. Az esetleges kellemetlenségekért megértésüket és türelmüket kérik.
Áramszünet. Gelencén ma és a jövő hét munkanapjain 8–15 óráig szünetel az áramszol­gáltatás.
 
Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farma-Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), 8–12 és 16–20 óráig szombaton és vasárnap a Bánki Donát utcai Medicom (0267 352 659); Kézdivásárhelyen hétvégén a Dózsa György utcai Ambrózia I., hétfőtől a Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. szám alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-06 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-07-06: Sport - :

A BL-ben és az El-ben is lesz negyedik csere (Labdarúgás)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bejelentette, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában a csapatok kapnak egy extra, negyedik cserelehetőséget is, ha az adott mérkőzésen hosszabbításra kerül sor.
2018-07-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
a szeretett férj, édesapa, testvér, rokon, barát és jó szomszéd,
GERÉD LAJOS,
a volt IMASA dolgozója
2018. július 5-én hosszas betegség után, életének 80. évében csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait július 8-án, vasárnap 13 órakor helyezzük örök nyugalomra unitárius szertartás szerint a szemerjai új ravatalozóháztól a szemerjai régi ­temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
389