Csíkszentmihály díszpolgára Csíkszentmihályi Mihály professzor

2018. július 6., péntek, Magazin
Egy székely mellény, egy faragott emléktábla és egy bicska kíséretében adta át Csíkszentmihály önkormányzata szerdán a díszpolgári címet Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológusnak – tudósít a Székelyhon. A közismert tudós népszerű könyvek szerzője, Prima Primissima díjas, a Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA tagja, a Claremont Graduate University professzora, a Chicagói Egyetem Pszichológia Tanszékének korábbi vezetője.
  • Izsák-Székely Lóránt polgármester (jobbról) átadja a település díszpolgári oklevelét Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológusnak Csíkszentmihályon. MTI-Fotó: Veres Nándor
    Izsák-Székely Lóránt polgármester (jobbról) átadja a település díszpolgári oklevelét Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológusnak Csíkszentmihályon. MTI-Fotó: Veres Nándor
Az ünnepségen elsőként a község polgármestere, Izsák-Székely Lóránt köszöntötte a 83 éves professzort és lengyel nemzetiségű feleségét. Mint mondta, több mint tízéves előkészület előzte meg a szerdai ünnepséget, és nagyon örül, hogy végre eljött a pillanat, amikor a helyi önkormányzat a község első díszpolgárává avathatja az apai ágon szentmihályi gyökerekkel rendelkező világhírű tudóst.
A továbbiakban Körösi Viktor Dávid, Magyarország Csíkszeredai konzulja, illetve Csíkszentmihály testvértelepülése, Budapest XVI. kerületének alpolgármestere, Szász József is üdvözölte az Amerikai Egyesült Államokban élő és alkotó professzort, aki életében először látogatott Székelyföldre.
A köszöntőbeszédek után Vécsey Zsadány mondott laudációt, amelyben kiemelte Csíkszentmihályi munkásságának főbb állomásait, beszélt a flow-elmélet (áramlatelmélet) megalkotójaként kivívott hírnevéről, és kitért arra is, hogy ő a legtöbbet idézett magyar tudós a világon.
Ezt követően Izsák-Székely Lóránt ünnepélyesen átadta a professzornak a díszoklevelet és egyéb figyelmességeket, amelyeket Csíkszentmihályi ajándékkal viszonzott: átadott a polgármesternek egy sétabotot, és arra kérte, őrizze meg, mert visszajön még érte. A professzor többször is kiemelte: nagyon megható számára a díszpolgári cím, hiszen mindig érezte, akárhol élt, az igazi otthona a Hargita alatt van. A csíkszentmihályi kultúrotthonban tartott ünnepséget telt házas közönségtalálkozóval zárták.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-06 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 44
szavazógép
2018-07-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
a szeretett férj, édesapa, testvér, rokon, barát és jó szomszéd,
GERÉD LAJOS,
a volt IMASA dolgozója
2018. július 5-én hosszas betegség után, életének 80. évében csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait július 8-án, vasárnap 13 órakor helyezzük örök nyugalomra unitárius szertartás szerint a szemerjai új ravatalozóháztól a szemerjai régi ­temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
389
2018-07-06: Magazin - Iochom István:

Kézdivásárhelyt három lovas képviseli (Székely Vágta)

A céhes várost Székelyföld legnagyobb lovas ünnepén, a Székely Vágtán három lovas – Berde Loránd, Ugron Attila és Dudás Zoltán – képviseli. A lovas rendezvényt július 13–15. között tartják a maksai Óriáspince-tetőn. A kulturális nagyprodukció helyét helyi művészeket felvonultató és megmozgató szabadtéri táncház veszi át, emellett pedig négy izgalmas futam során kerülnek ki a győztesek.