Mai levelünkMilyen rendszerben élünk?

2018. július 6., péntek, Nyílttér
A világtörténelem nagyon sok általános és helyi jellegű szakaszra osztható. A gyűjtögető korszaktól napjainkig a világban sok felfordulás történt.
  • Ceaușescuval is leszámoltak 1989-ben
    Ceaușescuval is leszámoltak 1989-ben
Voltak különböző társadalmi berendezkedések, például az ősközösség, feudalizmus, rabszolgaság, imperializmus, gyarmatosítás, kapitalizmus, királyságok, török, osztrák, szovjet uralom, Habsburg Birodalom, szocializmus, kommunizmus, hitlerizmus, leninizmus, sztálinizmus, ki tudná mindet felsorolni? Most talán merkelizmus van, a népvándorlás mint ,,globális” fejlődési (?) szakasz jelenik meg a történelemben.
A román nép életében is voltak, vannak lokális történelmi szakaszok,  a nomád társadalom századai, a vajdaságok, köztársaságok, királyságok, aranykorszak, ceauşizmus, sokoldalú szocializmus, átmeneti vadkapitalista „demokrácia”. Ez nem a teljes lista, de most főként azt szeretném megtudni (és hálás lennék, ha valaki segítene ebben), hogy a közelmúlt és a jelen időszak, az 1989 és 2018 közötti közel három évtized vajon micsoda. Minek nevezhető, talán harababurának? Mert én gyűjtő ember vagyok, és ilyen nevezetességekkel is szeretném gazdagítani a gyűjteményemet.
Úgy látszik, ahogy közeledünk Románia 100. évfordulójához, hovatovább egyre sűrűbben változnak a belső „fejlődési szakaszok”. A mindennapi események annyira összeziláltak, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük!
Az 1989-es események (az sem tisztázott, hogy forradalom vagy államcsíny történt) mindjárt háttérbe szorulnak a jelenlegi sokrétű és változatos történésekkel szemben. Tüntetések, sztrájkok, lázadások, parlamenti támadások, útelzárások és hasonlók követik egymást nagy iramban. De van egy közös vonás a régi és az újabb történelmi szakaszok és azok vezetői között. Már Mihai Viteazult is megölték (igaz, per nélkül), az újabb korból pedig Ceauşescu, Iliescu, Năstase, Băsescu, Dragnea és több társuk is mind a vádlottak padjára került a kezdeti feldicsőülés és dicsőítés után.
A nép, az istenadta román nép csak hullámzik, mint a tenger vize, lassan erre, máskor arra! Ez a korszak világviszonylatban kirívó, ezt maga Iohannis államelnök is elismerte, és nagyon veszélyesnek ítélte.
Mi, egyszerű polgárok pedig csak azt kérdezzük: mikor lesz már vége? Mikor lesz csend és béke Romániában? És mikor lesz az erdélyi mostoha magyarságnak egy kis nyugalma? Vajon meg­érem-e ezt? Az is lehet, hogy nem!
N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-06 10:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-06: Magazin - :

Negyvenmillió euró értékű tolvajlás (Lefoglalt műkincsek)

Összesen negyvenmillió eurót érő, mintegy 25 ezer műkincset foglaltak le a hatóságok egy nagyszabású művelet keretében Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban – közölte az uniós rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol.
2018-07-06: Nyílttér - :

Kúriák és kastélyok között

Tartalmas élményekkel gazdagodott az az ötven hölgy, akik részt vettek az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete által a Kovászna megyei kúriák és kastélyok meglátogatására szervezett kiránduláson. Az egész napos kiruccanáson az olaszteleki és a vargyasi Daniel-kastélyt, a Makovecz Imre által tervezett református templomot, a miklósvári Kálnoky-kastélyt, valamint a zabolai Mikes-kastélyt érintették.