Kúriák és kastélyok között

2018. július 6., péntek, Nyílttér
Tartalmas élményekkel gazdagodott az az ötven hölgy, akik részt vettek az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete által a Kovászna megyei kúriák és kastélyok meglátogatására szervezett kiránduláson. Az egész napos kiruccanáson az olaszteleki és a vargyasi Daniel-kastélyt, a Makovecz Imre által tervezett református templomot, a miklósvári Kálnoky-kastélyt, valamint a zabolai Mikes-kastélyt érintették.
Épített örökségünk azon gyöngyszemeiből tekinthettek meg párat, amelyekre magánszemélyként nem lett volna lehetőségük, csupán szervezetten, hiszen többségük kastélyszállóként, múzeumként vagy magánlakásként működik. Igyekszünk megismertetni értékeinket, a helyiek számára elérhetővé tenni mindazt, amit a megye turisztikai erősségeként népszerűsítünk – emelte ki Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, aki fontosnak tartja a közösségi visszajelzést, amely egyfajta vezérfonalat nyújt tevékenységeik szervezésében. Ilyen megerősítés a kirándulásra való túljelentkezés: még Maros megyéből is voltak érdeklődők. Szeptemberben megismételjük a túrát, és további tematikus kirándulásokat szervezünk a környékbeli és megyén kívüli várakhoz – közölte.
A kirándulás során tájékoztatást nyújtó Szőts-Papp Zsuzsa kulturálisörökség-védelmi szakember kiemelte: bemutatták a résztvevőknek, hogy nem kell elhagyni a megyét, itthon is vannak olyan látványosságok, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk. Benézve értékes épületeink falai mögé, saját múltunk, történelmünk részleteit ismerjük meg, amelyek ma is szerves részét képezhetik egy adott településnek, ha funkciót, életet kapnak.
Az alkalmi csoportot a zabolai Mikes-kastélyban a grófi család örököse, Roy Chowdhury Katalin bárónő fogadta, mesélve élete és a családi birtok megpróbáltatásairól. Az itthoni kilátástalan helyzet miatt tizenhat évesen külföldre ment. A szíve és a család évszázados munkájának hanyatlása azonban hazahívta, de ma is úgy gondolja, hogy senkinek sem árt, ha egy fiatal egy-két évet külföldön dolgozik és tapasztal, nyelveket tanul, és belelát egy más kultúrába: mindez többletet jelent, hazatérve pedig a helyi közösséget segíti.
A kiránduláson a megye 11 településéről vettek részt hölgyek. Dr. Tatár Márta, a Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház kardiológus főorvosa alapos helyismerettel rendelkezik, ám elmondása szerint eddig csak olvasott az erdővidéki kastélyokról, így odavágyott. Nagy élmény volt, hogy végre láthatta is ezeket. A doktornő a kirándulássorozatot hasznos kezdeményezésnek tartja, „hiszen itt élünk, és nem ismerjük minden szépségünket és gazdagságunkat. Úgy gondolom, olyan értékekkel rendelkezünk, amelyek méltók a megismerésre.”
Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének sajtóirodája
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-06 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 52
szavazógép
2018-07-06: Nyílttér - :

Milyen rendszerben élünk? (Mai levelünk)

A világtörténelem nagyon sok általános és helyi jellegű szakaszra osztható. A gyűjtögető korszaktól napjainkig a világban sok felfordulás történt.
2018-07-06: Nyílttér - :

Szeretetből kell cselekedni (Kálvin-hét)

Szerdán Bitán az ifjúsági nappal folytatódott a Kálvin-hét. Száz fiatal hallgatta meg a helybeli református templomban Simon-Kató Barna cófalvi lelkipásztor igehirdetését, amelynek a központi üzenete az a szentírási gondolat volt, hogy a hit cselekedetek nélkül halott.