Plágiumbotrány kürtőskalácsügyben

2018. július 6., péntek, Nyílttér
Hantz Péter alaptalanul jelentette fel Tamás Sándort a rendőrségen – közölte Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája szerdán. Akinek vaj van a fején, jobban jár, ha hallgat, különben mindenki tudomást szerez viselt dolgairól – írta Hantz Péter reagálásként küldött közleményében.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
A megyei önkormányzat elnöke ellen Hantz Péter 2017 decemberében tett bűnügyi feljelentést, bepanaszolva, hogy szellemi tulajdonát elsajátították, és jogtalanul használják a kürtőskalács népszerűsítésére létrehozott honlap tartalmát, amelynek ő a szerzője – áll a megyeháza közleményében. A nyomozati szakasz után a sepsiszentgyörgyi ügyészség lezárta az ügyet, hiszen egyértelmű, hogy nem történt szellemi tulajdon elsajátítása – nyilatkozta Tamás Sándor. Közölte, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai szerződés alapján, pontosan rögzítve vásárolták meg Hantz Péter Béla tanulmányát a kürtőskalács eredetéről, aki lemondott ezáltal a kizárólagos szerzői jogokról. A turisztikai egyesület ezt az anyagot a későbbiekben használta és használni is fogja, hiszen a szerződés értelmében kifizették ellenértékét. Az egyesület azért vásárolta meg a tanulmányt, hogy minél szélesebb körben, több nyelven népszerűsítsék a kürtőskalácsot. Hantz Péter Béla egy magyarországi pályázati támogatásból újabb pénzt kért, de az egyesület nem nem volt hajlandó szerződésen kívül fizetni. Ezért jelentette fel a romániai rendőrségen – magyarázza Tamás Sándor.
2014-ben a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület egy, a kürtőskalács eredetéről szóló tanulmány elkészítésére kérte fel Hantz Péter Bélát, aki szabad használatra átadta a szöveget és a fotóanyagot is, a tanulmány anyagát több nyelven megjelenő szórólapban és könyvben fel is használták.
A kurtos.eu honlapon is ugyanaz az anyag szerepel, ennek a weboldalnak Hantz Péter Béla a tulajdonosa. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, amelynek kiemelt célja a székely ünnepi sütemény nemzetközi népszerűsítése, ennek érdekében a Bethlen Gábor Alaptól pályázott meg támogatást. A pályázati pénzből többek között egy új honlapot, a kurtos.info című weboldalt hozták létre. Az új honlap tartalmához a 2014-ben kötött szerződés alapján ugyanazt a tanulmányt használták fel. Hantz Péter Béla ezt sérelmezte, és szellemi tulajdonának ellopásáért jelentette fel Tamás Sándort. A történtek után a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a félreértések elkerülése végett a Bethlen Gábor Alapnak visszautalta a pályázati pénzt és lezárta a honlapot – jelzi a megyeháza közleménye.
Dr. Hantz Péter írja, hogy a 2010-es évek elején a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület az ő vezetésével részletes dokumentációt készített a kürtőskalács kultúrtörténetéről, létrehozták a kurtos.eu honlapot, és elkezdték nemzeti süteményünk Európai Hagyományos Különleges Termékké nyilvánításának folyamatát. A munka tetemes költségeit saját pénzéből és magánadományokból, valamint egy EU-s támogatásból fedezték.
Munkájuk „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!” licenc szerint készült, ami azt jelenti, bárki felhasználhatja azt, mindenfajta anyagi ellenszolgáltatás nélkül, de kikötés, hogy hivatkozzék a mű forrására.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület valóban fizetett neki egy szimbolikus tiszteletdíjat egy könyv, és távolról sem a honlap kapcsán, de ezt teljes egészében a szaktestület által 18 nyelvre lefordíttatott és kiadott dokumentáció költségei egy kis részének fedezésére utalta át. Hantz Péter megjegyzi, hogy személyhez fűződő szerzői jogokat nem lehet adni és venni. A feljelentése pont amiatt született, mert egy kalózhonlapon sem a szerzőkre, sem a forrásra nem hivatkoztak, sőt, azt a benyomást keltették, hogy ők a szerzők – magyarázza.
A Tamás Sándor által felügyelt Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület nem a népszerűsítés érdekében plagizálta a honlapjukat, hanem azért, hogy könnyedén hozzájuthasson 250 ezer forint pályázati pénzhez. Eredetileg arról volt szó ugyanis, hogy a pályázatból ők fogják fedezni a kurtos.eu honlap tetemes fenntartási és fejlesztési költségeit, de erre nem mutattak hajlandóságot. A pénzt nem jószántukból utalták vissza a Bethlen Gábor Alapnak, hanem azért, mert a botrány kirobbanása után az alapítvány a plágium révén szerzett pénzt visszakövetelte. A kalózhonlapot sem ők szüntették meg, hanem a honlapot birtokló informatikus törölte azt, miután megtudta, hogy plagizált tartalom van rajta – írja Hantz Péter. Pénzt ő soha nem kért Tamás Sándortól, azt viszont követeli, hogy fizessék ki azt az informatikust, aki megtervezte a kurtos.eu honlapot, teszi hozzá.
Az ügyészség döntésének indoklását még nem kapta kézhez, de a nyomozók szóbeli tájékoztatása szerint enyhítő körülménynek tekintették a pénz visszautalását és a kalózhonlap megszüntetését – írja Hantz Péter, megjegyezve, a plágiumért a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, és nem a megyei tanács vezetői a fő felelősök. Hantz Péter folytatólagos jogi lépéseket tervez. (sz)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-06 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 52
szavazógép
2018-07-06: Nyílttér - :

Zenés-vizes léleknyitás

Aqua-musica, a zene belőlem árad! címmel szervezett élményterápiát a sepsiszentgyörgyi Help Egyesület, amely a Közösségért Alapítvány és a Mol Gyermekgyógyító Program 2017-ben kiírt pályázatán nyert támogatást ehhez a programhoz.
2018-07-06: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Sortűz

Megdöbbentő, elkeserítő, felháborító, vérlázító – jelzőket is nehéz találni azokra az ítéletekre, döntésekre, amelyek az elmúlt egy-két napban születtek magyar vonatkozású ügyekben. Ennél nehezebb már csak megtalálni a megfelelő kifejezéseket, amelyek 2018 Romániájára jellemzőek: annyi biztos, hogy valahol a magyargyűlölő-rabló-gazember-maffiózó-szekus szavak által körülhatárolt szemantikai mezőben kellene keresgélnünk.