Ősmagyarok és hunok nyomában

2018. július 7., szombat, Közélet
A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és az Erdővidék Múzeuma immár ötödik alkalommal szervezi meg az Erdővidéki Honismereti Szabadegyetemet és Tábort. A tábor visszajáró előadói –  Obrusánszky Borbála, Benkő Mihály, Darkó Jenő, Sántha Attila és Harangozó Imre – hunok kaukázusi nyomába erednek, ősmagyarok halotti maszkjáról értekeznek, a hunok európai megjelenését firtatják, a székely székek nevét veszik górcső alá és mondáinkról szólnak.
  • Élet a baróti múzeumkert tábori jurtájában. Fotó: Facebook/Magyar Örökség - Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Tábor
    Élet a baróti múzeumkert tábori jurtájában. Fotó: Facebook/Magyar Örökség - Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Tábor
Demeter László főszervező kifejtette: a programot igyekeztek úgy össze­állítani, hogy a megszokott őstörténelmi előadások mellett a kínálatban kulturális-vallási témák szerepeljenek, illetve családi programok is legyenek. Ezért kérték fel Ba­rót nemrég megválasztott unitárius lelkészét, Molnár Imolát, hogy az unitárius egyház történelméről, a Hargitafürdőn néhány éve megtelepedett pálos szerzetesek részéről pedig Bátor Botond szerzetest, hogy a rend történetéről és lelkiségéről beszéljen. A családi program részeként a csíkszeredai Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület vezetésével jurtát állítanak, rovásírást és íjászkodni tanítanak, Nagy Adél tanítónő segítségével nemezelni lehet, a Baróti Unitárius Nőszövetség asszonyai pedig 1698-as szakácskönyv alapján kolozsvári módon készítenek káposztát.
„A tábornak magának, valamint az itt kiötölt és mára már ötödik lapszámához érkező, negyedévente megjelenő Kelet Kapuja történelmi folyóiratnak egyik nem titkolt célja az is, hogy kicsit Erdővidékre irányítsuk az érdeklődök figyelmét. Szóval azt is mondhatom, a tábor nemcsak a múltkutatásról szól, hanem általuk a jövőbe is tekintünk, és a jövőt is építjük” – nyilatkozta Demeter László.
A tábor vasárnap délután honismereti kirándulással ér véget: Olaszteleken a Daniel-kastélyt keresik fel, Bardocon megtekintik középkori harangot, Erdőfülében a vashámort és a kopjafás temetőt, az egykori Dobóban pedig a faluhelyet, a templom- és kápolnaromot.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-07 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 27
szavazógép
2018-07-07: Közélet - Iochom István:

Ma is, csütörtökön is tüntetnek

A ma 18 órára hirdetett szimpátiatüntetés mellett jövő csütörtökön 18 órától nagy méretű, székelyföldi viszonylatban jelentős tiltakozást szerveznek Kézdivásárhelyen – döntötték el csütörtök este a Gyűjtemények Házában tartott megbeszélésen a magyar pártok, ifjúsági és civil szervezetek képviselői.
2018-07-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Milliókat igényelnek helyreállításra (Árvízkárok)

Továbbra sem tud visszatérni otthonába 14 kökösbácsteleki lakos, és öt ház még mindig vízben áll az áradás által leginkább sújtott háromszéki településen – tájékoztatott tegnap délután a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A faluban egyébként több napja szinte megállás nélkül működnek az oda szállított nagy teljesítményű szivattyúk, a tűzoltók az elárasztott pincéket, kutakat vízmentesítik, és ugyanakkor a Tatrang-patak átszakadt gátján is dolgoznak, csendőrökkel és a vízügyi hatóság szakembereivel végzik annak megerősítését, helyreállítását.