ÁrvízkárokMilliókat igényelnek helyreállításra

2018. július 7., szombat, Közélet
Továbbra sem tud visszatérni otthonába 14 kökösbácsteleki lakos, és öt ház még mindig vízben áll az áradás által leginkább sújtott háromszéki településen – tájékoztatott tegnap délután a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A faluban egyébként több napja szinte megállás nélkül működnek az oda szállított nagy teljesítményű szivattyúk, a tűzoltók az elárasztott pincéket, kutakat vízmentesítik, és ugyanakkor a Tatrang-patak átszakadt gátján is dolgoznak, csendőrökkel és a vízügyi hatóság szakembereivel végzik annak megerősítését, helyreállítását.
  • Helyreállítási munkálatok Kökösbácsteleken. Fotó: Készenléti Felügyelőség
    Helyreállítási munkálatok Kökösbácsteleken. Fotó: Készenléti Felügyelőség
A kormánybiztosi hivatal tegnapi sajtóközleményéből kiderült, a közegészségügyi hatóság képviselői az elárasztott kutak fertőtlenítése érdekében mentek a térségbe, tájékoztatva a lakosságot arról, miként használhatják a vizet a következő időszakban. Ezzel párhuzamosan a kárfelmérő bizottságok is terepszemlét tartottak, a megrongált infrastruktúrát, közhasznú létesítmények állapotát mérték fel, következtetéseik alapján pedig a megyei katasztrófavédelmi bizottság és a megyei önkormányzat össze­állította azt a tervezetet, mely révén a kormány tartalékalapjából pénzt igényelnek a helyreállításra. A prefektusi közlemény szerint a szükséges, becsült összeg közel 13 millió 800 ezer lej. Felmérik, összesítik a lakosságot ért veszteséget is, hogy a következő időszakban az emberek megkaphassák a kártalanítási összegeket.
A hétvégére – szombaton 16 órától hétfő 21 óráig – ismét sárga jelzésű esőre és viharokra vonatkozó figyelmeztetéseket bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely az ország 31 megyéjére, köztük Háromszékre is érvényes. Villámlással kísért záporokra, viharossá fokozódó szélre, helyenként akár jégesőre is számítani lehet. Emellett vasárnap reggeltől hétfő estig egy vízügyi, narancssárga jelzésű figyelmeztetés is érvénybe lép, így az illetékes hatóságok készenlétben vannak Háromszéken a veszélynek kitett térségekben – ismertette a kormánybiztosi hivatal.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-07 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 27
szavazógép
2018-07-07: Közélet - Hecser László:

Ősmagyarok és hunok nyomában

A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és az Erdővidék Múzeuma immár ötödik alkalommal szervezi meg az Erdővidéki Honismereti Szabadegyetemet és Tábort. A tábor visszajáró előadói –  Obrusánszky Borbála, Benkő Mihály, Darkó Jenő, Sántha Attila és Harangozó Imre – hunok kaukázusi nyomába erednek, ősmagyarok halotti maszkjáról értekeznek, a hunok európai megjelenését firtatják, a székely székek nevét veszik górcső alá és mondáinkról szólnak.
2018-07-07: Jegyzet - László Zsuzsa:

Vajkrém

Milyen jó, hogy elvették a hajtásimat, egy ideig nem járok nagy üzletekbe. Nem szólnak a hangosbemondóban, hogy menjek át a 2-es kasszához, mert a hármas bezárt, és otthon nem húzom fel magam, hogy megint egy rakás fölösleges dologra költöttem.