A Bánffy-örökösökNemzetközi bíróságon keresik igazukat

2018. július 9., hétfő, Belföld
Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örökösei amiatt, hogy a román állam újból államosította a magyar nemesi család 9300 hektárnyi erdejét Maros megyében – közölte a család az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.
A Bánffy Dániel leszármazottjai és örökösei közleményben emlékeztetnek, hogy a Giurgiu megyei törvényszék szerdán hozott ítélete szerint az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén levő erdők, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek. A kommunizmus idején elkobzott vagyont 2007-ben adták vissza a családnak szintén bírósági döntés nyomán.
Az örökösök szerint az illetékes román hatóságok tíz éven keresztül megtagadták a végleges bírói ítélet végrehajtását, és soha nem adták ki a birtoklevelet annak ellenére, hogy jogerős bírói határozat megtagadása és végre nem hajtása bűncselekmény – írják a közleményben.
Emlékeztetnek, hogy a román hatóságok négy perújrafelvételi kérést indítványoztak, amit a bíróságok elutasítottak. A Maros megyei prefektúra 2014-ben indítványozta az ötödiket, ezúttal sikerrel. Ezt az ügyet a Legfelsőbb Bíróság áthelyezte Maros megyéből a giurgiui bíróságra, amely idén március 15-én megsemmisítette a 2007-ben meghozott jogerős határozatot, július 4-én pedig másodfokon is jóváhagyták az ítéletet.
Az örökösök szerint egy koncepciós per nyomán kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző, szégyenletes, 1952-es bírói ítéletet használtak fel, amelyet a román nemzeti levéltárból kértek ki.
A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A giurgiui bíróság úgy értelmezte, ezzel az ítélettel kobozták el vagyonát. Ezzel szemben az örökösök azt állítják, hogy az 1952-es ítélet korábban is elérhető volt, ezért a dokumentum nem indokolja a perújrafelvételt, ami szerintük jogszerűtlen volt. Emellett a Giurgiui Törvényszék teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy 1946-ban egy akkor még független bíróság, a kolozsvári ítélőtábla jogerősen felmentette Bánffy Dánielt ugyanezek a bűncselekmények alól.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-09 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 27
szavazógép
2018-07-09: Közélet - Iochom István:

A székelység megfélemlítése a cél (Tüntetés Kézdivásárhelyen)

Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért gyűlt össze mintegy háromszáz tiltakozó szombat délután a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobornál. A helybeliek mellett Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Marosvásárhelyről és Kézdiszék több településéről érkeztek tüntetők.
2018-07-09: Közélet - Bokor Gábor:

Fúvószenekarok találkoztak Rétyen

Újból a fúvószene fellegvára volt a hétvégén Háromszék. Igaz, a XXVII. Nemzetközi Fúvóstalálkozó programját az esős idő diktálta, ennek ellenére az időjárás viszontagságaival dacoló zenekedvelők színvonalas zenei élménnyel gyarapodhattak. Szombaton Sepsiszentgyörgy volt a hangversenyek helyszíne, vasárnap Rétyen csúcsosodott ki a nemzetközi esemény. A rétyi találkozó résztvevői közül többen felléptek pénteken a kézdivásárhelyi XVIII. Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorettfesztiválon is. Viszonzásul a felső-háromszékiek vasárnap Rétyen koncerteztek. Tavalyhoz képest Rétyen több fellépő mutatkozott be, nőtt a magyarországi zenekarok száma is.