Fúvószenekarok találkoztak Rétyen

2018. július 9., hétfő, Közélet
Újból a fúvószene fellegvára volt a hétvégén Háromszék. Igaz, a XXVII. Nemzetközi Fúvóstalálkozó programját az esős idő diktálta, ennek ellenére az időjárás viszontagságaival dacoló zenekedvelők színvonalas zenei élménnyel gyarapodhattak. Szombaton Sepsiszentgyörgy volt a hangversenyek helyszíne, vasárnap Rétyen csúcsosodott ki a nemzetközi esemény. A rétyi találkozó résztvevői közül többen felléptek pénteken a kézdivásárhelyi XVIII. Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorettfesztiválon is. Viszonzásul a felső-háromszékiek vasárnap Rétyen koncerteztek. Tavalyhoz képest Rétyen több fellépő mutatkozott be, nőtt a magyarországi zenekarok száma is.
  • A mezőhegyesi zenekar a mazsorettek kíséretében lépett fel. A szerző felvétele
    A mezőhegyesi zenekar a mazsorettek kíséretében lépett fel. A szerző felvétele
Szombaton Sepsiszentgyörgyre tervezték a rétyi találkozó résztvevőinek felvonulását, az eső azonban keresztbe tett, a szabadtéri hangversenyeket is rövidre kellett fogniuk a fúvósoknak.Vasárnap Rétyen is az égiek diktálták a ritmust. Elmaradt a zenekarok felvonulása, az együttesek közös előadására sem kerülhetett sor. Ám mindezek ellenére megtelt a rétyi Sport és Kulturális Központ, a nézők a sörsátrak alá húzódva követték az előadásokat, a fellépőknek a fedett szabadtéri színpad nyújtott menedéket.
Elsőként a rétyi Kováts András Fúvószenekar lépett színre, sorra következtek a mezőhegyesi, tótkomlósi, pécsi, komáromi, uzoni, nagybaconi, csíkszentsimoni, kovásznai, kézdivásárhelyi és kálnoki egyletek, többen a mazsorettcsoportokkal együtt mutatkoztak be.
Évről évre emelkedik az előadások színvonala, folyamatos fejlődés tapasztalható a zenekaroknál – mondta el érdeklődésünkre Maksai József, a rétyi fúvószenekar karnagya.
Azt is megtudtuk, hogy az előadott művek különböző zenei irányzatokat képviselnek, nincs eltolódás egyik vagy másik irányba. A repertoárok változatosságot mutatnak, mindenki játszik magyar feldolgozást, klasszikus zenét, filmzenét, közismert slágereket is – értékelte a karnagy.
A rétyi nemzetközi fúvóstalálkozó megszervezésében a korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat és a zenekar fogott össze. Az együttes több pályázatot is benyújtott, a Communitas Alapítványhoz, a sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz is – utóbbi a szervezésben is részt vállalt, hiszen az események részben a megyeszékhelyet is érintették. Sajnos, idén nem volt pályázati kiírása a megyei önkormányzatnak, az innen esedékes, de kiesett össze­get a községháza saját bevételeiből pótolta – tudtuk meg Dombora Lehel polgármestertől.
A fúvószenei események támogatása nem kérdéses Rétyen – hangsúlyozta a polgármester a fúvószene fontosságát a község életében. Átszövi a falu mindennapjait, ha idegennek beszél róla, s részletezi a helyiek vonzódását a fúvószenéhez, szinte hihetetlennek tűnik – húzta alá. A zenekari tagság családi hagyomány lett. Régebben kevesebbeket vonzott a zenélés, de ma már presztízskérdés a tagság. Ha a kisgyerek meg tudja fogni a furulyát, már küldik is a zenekarba. A zeneteremben napi szinten zajlanak az események – körvonalazta a rétyi zenei életet Dombora Lehel.
A polgármester szavait erősítette meg Dálnoki Lajos. Édesapja, Dálnoki József tizennégy éves gyerekként, 1935-ben alapító tagja volt a rétyi fúvószenekarnak. Ő maga is zenélt az együttesben Kelemen Antal karnagy idejében. Most két gyereke játszik az együttesben – számolt be az egykori zenekari tag a családi hagyományról.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-09 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 28
szavazógép
2018-07-09: Belföld - :

Nemzetközi bíróságon keresik igazukat (A Bánffy-örökösök)

Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örökösei amiatt, hogy a román állam újból államosította a magyar nemesi család 9300 hektárnyi erdejét Maros megyében – közölte a család az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.
2018-07-09: Közélet - Iochom István:

Közel négyszáz erdész Ozsdolán (Székelyföldi erdésztalálkozó)

Pénteken második alkalommal szerveztek Háromszéken székelyföldi erdésztalálkozót. Az elsőre 2015. július 17-én Zágonban a Mikes–Szentkereszty-kastély parkjában került sor. Az ozsdolai, sorban a hetedik székelyföldi erdésztalálkozó megszervezését a berecki és a kézdialmási magánerdészetek vállalták fel a helyi polgármesteri hivatal közreműködésével. Az egész napos rendezvényen az ozsdolai Kun Kocsárd-iskola udvarán közel négyszáz erdész volt jelen tizenöt magánerdészetet, erdőrendészeti hivatalt és erdészeti kerületet képviselve.