FogathajtásRákóczi győzött, Bartha második az oltszemi háromcsillagos versenyen

2018. július 9., hétfő, Sport
A bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség július 6. és 8. között először szervezett az oltszemi pályán két- és háromcsillagos kettesfogathajtó-versenyt, ahol 14 romániai fogat állt rajthoz. Az első helyen a többszörös országos bajnok Rákóczi Gergő végzett, a második a 2015-ben akadályhajtásban világbajnok Bartha Eduárd lett, a dobogó harmadik fokára pedig Varga Roland állhatott fel.
  • Bartha Eduárd ezúttal második helyen végzett. A szerző felvételei
    Bartha Eduárd ezúttal második helyen végzett. A szerző felvételei
Bodok község egyetlen romániai településként került be 2018-ban a nemzetközi fogathajtás versenynaptárába Hollandia, Németország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok mellé. Az oltszemi legutóbb május 17. és 20. között adott otthont fogathajtó-viadalnak, akkor a Román Lovas Szövetség az országos bajnokság első fordulóját szervezte Kovászna megyében.
Az első háromcsillagos megmérettetésen Rákóczi Gergő diadalmaskodott 151,48 hibaponttal, hiszen maratonhajtásban és akadályhajtásban sem talált legyőzőre. A második helyen a 26 éves Bartha Eduárd végzett, díjhajtásban 53,45, maratonhajtásban 108,69 és akadályhajtásban 6,04 hibapontot kapott, így összesítésben 168,17 ponttal fejezte be a versenyt, míg a dobogó harmadik fokára Varga Roland állhatott 175,90 hibaponttal. A kökösi Farm utca 500. szám alatt található Bartha-lovastanya versenyzője két fogattal vett részt a viadalon, és a második hely mellett egy hatodik pozíciót is begyűjtött 185,45 hibaponttal.
 
A győztes Rákóczi Gergő

„Több nehézség után megszületett az idei második verseny is Bodokon, ami egyben az országos kettesfogathajtó-bajnokság harmadik fordulója is volt. Pozitívan kell értékelnem, pedig a tervezettel ellentétben nem lett nemzetközi verseny, hiszen ezzel egy időben a szlovéniai Lipica is otthont adott egy nemzetközi háromcsillagos viadalnak, a magyar versenyzők pedig inkább azt részesítették előnyben, emellett még a Balkán-bajnokságot is a napokban szervezték, így a szerbek és a horvátok ide már nem jöttek el.
Számunkra jövőre még fontosabb lesz a oltszemi verseny, hiszen kvalifikálhatunk a németországi világbajnokságra” – fogalmazott Bartha Róbert fogattulajdonos.

Bartha azt is elmondta, ezúttal is taktikai döntés volt, hogy két fogattal neveztek, ha az egyikkel probléma adódik, a másik még mindig rendelkezésre állhat. A májusban Oltszemen győztes fogattal dobogóra pályáztak, a másik fogatot két lipicai törzsmén alkotta, amelyek először versenyeztek együtt, így tőlük nem vártak kiemelkedő eredményt, viszont van bennük potenciál, nagy reményeket fűznek hozzájuk. Bartha Eduárd az országos bajnokság negyedik fordulóján nem vesz részt Fugyivásárhelyen, viszont a szeptember 21–23. között szervezendő marosvásárhelyi döntőn jelen lesz, majd szeptember 28–30. között Floreşti ad otthont egy háromcsillagos viadalnak.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-09 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 52
szavazógép
2018-07-09: Sport - :

Vettel nyerte Hamilton hazai futamát (Forma–1)

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája nyerte vasárnap a Brit Nagydíjat, megelőzve a szintén négyszeres vb-győztes, címvédő Lewis Hamiltont, a Mercedes hazai közönség előtt szereplő versenyzőjét.
2018-07-09: Sport - :

Dániel nyerte az országos körverseny első fordulóját (Triatlon)

Szombaton a Szent Anna-tó és környéke adott otthont a Saint Ana Lake Exterra Triathlon viadalnak, ami az országos tereptriatlon körverseny első fordulója volt. A megmérettetésen közel 200 sportoló vett részt a különböző kategóriákban, a sepsiszentgyörgyi Dániel Attila pedig a nyílt versenyben és a korosztályában is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.