Mi, hol, mikor?

2018. július 9., hétfő, Mi, hol, mikor?
Angol nyelvi bibliatábor
Ingyenes, intenzív nyelvtanulási lehetőséget biztosítanak a Bibliából vett szövegek felhasználásával, angol nyelvtanár vezetésével Sepsiszentgyörgyön a Károlyi Gáspár Alapítvány székhelyén (Málik József utca 6. szám) július 16. és 20. között 12 év feletti gyermekeknek: listening, reading, writing, speaking.
Szint: pre-intermediate, intermediate, érettségi és nyelvvizsga típusú feladatok. Jelentkezés és bővebb információ: simonszabolcs@gmail.com e-mail-címén vagy a 0744 307 550-es telefonon.
Röviden
Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Kézimunka. A Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
Nyári program a könyvtárban. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig állnak a közönség rendelkezésére.
Útlezárás. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a lakosságot, hogy a közművek modernizálása miatt lezárták a forgalmat Sepsiszentgyörgyön a Váradi József utcában a Sas és az Aschermann Vendrei Ferenc utca közötti szakaszon, valamint a Sas utcában a Váradi József és a Kertész utca közötti szakaszon. A csatornázási munkálatok befejeztével teljes útfelújítás következik. A Váradi József utca Fenyves utcától a Sas utcáig tartó szakaszán zajlanak az útjavítási munkálatok, jelenleg a szegélyköveket cserélik. Aki a Váradi József utca irányából szeretne a Szemerja negyed felé menni, a Gesztenye utcán és az újonnan aszfaltozott Kertész utcán keresztül teheti meg. Az esetleges kellemetlenségekért megértésüket és türelmüket kérik.
Áramszünet. Gelencén a hé­ten naponta 8–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farma-Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Konferencia
A Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókja keretében működő Írisz Ház (Nappali Megőrző és Foglalkoztatásterápiás Központ felnőtt fogyatékkal élőknek, Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utca 5. szám) július 11–12-én  akadálymentesítési hálózatépítő konferenciát szervez a svájci HEKS és a németországi Brot für die Welt segélyszervezet által támogatott, 2015 óta bonyolított projekt keretében. Szándékuk hálózatba összefogni mindazon erdélyi egyházközségeket, egyházakhoz tartozó szervezeteket, amelyek bármilyen szinten foglalkoznak fogyatékkal élőkkel, vagy nyitottak a téma iránt. Szerda délután Szülők szerepe a fogyatékkal élő fiatalok önállósodásában címmel előadást tart Banga Erzsébet marosvásárhelyi pszichológus. Érdekes lehet minden fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülő vagy hozzátartozó számára. Csütörtök délelőtt lezárnak két Erasmus +-os projektet, melyben partnerként részt vett a szervezet. A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel látnak.
Zene
A Voces-ProArt Kulturális Egyesület IX. alkalommal szervezi meg a Szimfonikus Napokat. A rendezvény célja a Sepsiszentgyörgyről elszármazott kolozsvári, brassói, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, kézdivásárhelyi fiatal zenészek összefogása egy tíznapos műhelymunka keretében, amelynek zárókoncertjét július 11-én, szerdán 19 órától tartják a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Fellép: a Sepsi Kamarazenekar, a Voces Kórus, meghívott énekes Pakot István, koncertmester Tókos Csongor, művészeti irányító Cserkész Emese. Belépő: 15 lej.
Visszajelzést várnak
A Háromszéki Közösségi Alapítvány graffitipályázatot tervez meghirdetni a sepsiszentgyörgyi Ág utca 20-as tömbháza mögötti sportpálya terének hangulatosabbá tételére, a sportpályát övező garázssor szürke, pálya felőli oldalának a kifestésére. Kérik azokat a garázstulajdonosokat, akik nem értenek egyet e kezdeményezéssel, jelezzék a 0758 629 919-es telefonon legkésőbb július 16-áig. Ha eddig az időpontig nem kap az alapítvány visszajelzéseket, kezdeményezésüket elfogadottnak tekintik, és meghirdetik a pályázatot.
Megjelent
az Erdélyi Napló 27. száma. Erdély-szerte 2134 hátrányos helyzetű gyerek nevelkedik a dévai Szent Ferenc Alapítvány felügyelete alá tartozó 83 házban, tucatnyi településen. Böjte Csaba gyerekbirodalmára szerte a nagyvilágban csodálattal tekintenek, és sokan támogatják is. Az Erdélyi Napló Déván készült riportja a ferences szerzetes által kereken 25 évvel ezelőtt létrehozott alapítvány munkáját járja körül, illetve arról is ír, miként készülnek a gyerekek és a nevelők e kerek évforduló megünneplésére neves magyarországi művészek társaságában. A gálaműsorra a budapesti sportarénában kerül sor szeptember 13-án 18 órától.  * Történelemkutatás: hazudni nem szabad címmel a lap e heti portréinterjúja dr. Szakály Sándort, a budapesti Veritas Történetkutató Intézet főigazgatóját mutatja be. A Kárpát-medence-szerte ismert jeles történésszel elsősorban a 20. századot érintő történelemkutatásról esik szó: a 150 éve született Horthy Miklós kormányzó személyéről, a két világháború közötti időszakról és a kommunizmus örökségéről. v A Zavaró, hogy Erdélyben van magyar jövő? című beszélgetésében a lap a tíz évvel ezelőtt polgármesteri esküt tett Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével járja körül Háromszék, Székelyföld, illetve az erdélyi magyarság jövőjével kapcsolatos legégetőbb kérdéseket. Az RMDSZ-politikus szerint egy friss szociológiai kutatás adatai azt bizonyítják, hogy az erdélyi magyar társadalom vagyoni struktúrája sokkal egészségesebb, mint a román társadalomé. Nincsenek nagyon gazdagok és nagyon szegények, az erdélyi magyarság jelentős része a középréteghez tartozik, ugyanakkor a magyar közösség demográfiai helyzete is jobban alakul, mint a románságé.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-09 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 22
szavazógép
2018-07-09: Sport - :

Negyedik hely Rotterdamban (Sportvilág)

Az Európa-bajnok magyar női vízilabda-válogatott 9–9-es döntetlent játszott az olimpiai ezüstérmes olaszokkal, és így a negyedik helyen zárta a rotterdami Spido Kupát. Bíró Attila szövetségi kapitány együttese szerdán 10–6-ra maradt alul az Eb-második hollandokkal, csütörtökön pedig 17–9-re az olimpiai és világbajnok amerikaiakkal szemben.
2018-07-09: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet