Tiltakoznak a volt politikai foglyok

2018. július 10., kedd, Közélet
A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete Puskás Attila alelnök által aláírt, Beke István és Szőcs Zoltán igazságtalan elítélése okán kiadott tiltakozást juttatott el szerkesztőségünkbe.
  • Kézdivásárhelyi tüntetés 2016. március 15-én. Iochom István felvétele
    Kézdivásárhelyi tüntetés 2016. március 15-én. Iochom István felvétele
Politikai, koncepciós, jogilag indokolatlan ítéletnek tartják az eljárást, amellyel a bukaresti igazságszolgáltató intézmény szégyenletesen visszautalt a kommunista diktatúra idején általánossá vált koncepciós perek idejére. Miután az ezt megelőző ítélet alapjában véve felmentő volt, és pusztán a román törvényesség átlátszó igazolására rótták ki büntetésül a már leült fogva tartás idejét, úgy találták, hogy mégis meg kell leckéztetni a magyarkodó székelyeket. Elvárják, hogy az 1989-es események során elkövetett gyilkosságok és sebesülések elkövetőit, valamint a bányászjárások és a marosvásárhelyi magyarellenes provokáció következményeként meghalt magyar és román áldozatok bűnöseit vonják felelősségre, ugyanakkor az ez alkalommal bűnösöknek minősítettek és bebörtönzöttek ügyét vizsgálják újra.
Úgy látják, hogy Románia elfelejtette a kommunista diktatúra szörnyűségeit, az ezerszámra bebörtönzöttek és a börtönökben, rabtáborokban meghaltak, megkínzottak és ismeretlen helyen elföldeltek szomorú és felháborító történetét, mert ahelyett, hogy felelősségre vonná a még élő és nagy nyugdíjjal jutalmazott egykori kínzóikat, egyre gyakrabban és minden elfogadható indok nélkül zaklatja, vádolja és megfosztja szabadságától azokat a magyarokat, akik magyarokként akarnak élni és csak – bárhol Európában természetesnek tekintett – törvény-szavatolta jogokat követelnek – áll a közleményben. Követelik továbbá, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a fentiekkel kapcsolatos  ítéleteket.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-10 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 28
szavazógép
2018-07-10: Máról holnapra - Nagy D. István:

Mellékszál

Akár többfogásos vacsorával is ünnepelhetett volna tegnap a szociálliberális kormánykoalíció. Első látásra hatalmas győzelmet arattak az utóbbi időben már halálos ellenségükké vált, az ügyész – vagy inkább párhuzamos? – állam felett, legyőzve annak egyik legerősebb és -határozottabb képviselőjét, a korrupcióellenes harc legfőbb irányítóját, Laura Codruţa Kövesi főügyészt.
2018-07-10: Közélet - :

A háromszéki RMDSZ segít

Az RMDSZ háromszéki szervezete tegnap közleményben jelentette be, hogy 5–5 ezer lejjel hozzájárul a Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ellen a székely zászló kitűzése, majd levételének megtagadása miatt kirótt tetemes bírság kifizetéséhez.