TörökországErdogan letette az államfői esküt

2018. július 10., kedd, Világfigyelő
A június 24-én újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan tegnap letette az államfői esküt a parlamentben. Ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe.
A lépéssel egyebek mellett megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az államfőre szállt át a kormányfő minden jogköre.
Az eskütételt követően Erdogan felkereste Ankara szívében Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója mauzóleumát. Ezután az államfői palotában ünnepélyes szertartást tartottak. A fogadáson néhány ország állam- és kormányfője vett részt, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A ceremóniára a külföldi politikusokon kívül több ezer meghívott érkezett az ország minden részéből. Erdogan felszólalásában kifejtette: Törökország már az elmúlt időszakban is grandiózus terveket valósított meg, de a jövőben még nagyobb projektekre készül. A török államfő egyúttal megfogadta: azon fog dolgozni, hogy nemcsak azok számára, akik a június 24-ei elnökválasztáson rá szavaztak, hanem Törökország mind a 81 milliós népessége számára méltó államfő legyen. Hozzátette: a végrehajtó elnöki rendszer a 95 éves Török Köztársaság megkoronázása lesz. Nyomatékosította: az új időszakban Törökország a demokráciától kezdve az alapvető jogokon keresztül a szabadságjogokig, a védelmi iparon át egészen a határok biztonságáig minden területen fejlődni és erősödni fog.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-10 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 51
szavazógép
2018-07-10: Világfigyelő - :

Gulyás Gergely: Románia nem jogállam

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint restitúciós ügyekben sztálini alapokon áll a román igazságszolgáltatás. A Bánffy-perben hozott ítéletre reagálva a Mandinernek adott interjújában a politikus úgy fogalmazott, Románia ma demokrácia, de nem jogállam.
2018-07-10: Világfigyelő - :

Lemondott két brit miniszter

Lemondott tegnap Boris Johnson, Nagy-Britannia eddigi külügyminisztere néhány órával azután, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) volt vezetője, David Davis is bejelentette távozását. Theresa May miniszterelnök mindkettejük lemondását elfogadta.