Lemondott két brit miniszter

2018. július 10., kedd, Világfigyelő
Lemondott tegnap Boris Johnson, Nagy-Britannia eddigi külügyminisztere néhány órával azután, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) volt vezetője, David Davis is bejelentette távozását. Theresa May miniszterelnök mindkettejük lemondását elfogadta.
  • Boris Johnson és David Davis távozik. Forrás: Gareth Fuller/PA
    Boris Johnson és David Davis távozik. Forrás: Gareth Fuller/PA
A miniszterek lemondásának közvetlen előzményeként pénteken Theresa May és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexit-tábora látni szeretett volna. Jóllehet az indítványt Johnson is elfogadta, hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint azonban később keresetlen kifejezésekkel illette a dokumentumot. Johnson nem először fordult szembe saját kormánya és miniszterelnöke brexit-politikájával.
Theresa May miniszterelnök már tegnap kinevezte Dominic Raabot a brexit-tárca élére. Az új tárcavezető közismerten elkötelezett híve a brit EU-tagság megszűnésének. Kinevezése ugyanakkor meglepetés, mivel a 44 éves jogász viszonylag újoncnak számít a brit nagypolitikában, 2010 óta parlamenti képviselő, és közvetlen kormányzati munkát csak a 2015-ös parlamenti választások óta végez.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-10 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-10: Világfigyelő - :

Erdogan letette az államfői esküt (Törökország)

A június 24-én újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan tegnap letette az államfői esküt a parlamentben. Ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe.
2018-07-10: Világfigyelő - :

Találkozott a spanyol kormányfő és a katalán elnök

Mindkét részről pozitív értékeléssel zárult Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Quim Torra katalán elnök első megbeszélése Madridban tegnap, annak ellenére, hogy Katalónia függetlenségének kérdésében álláspontjaik továbbra is eltérőek.