Megkeresztelték Lajos herceget

2018. július 11., szerda, Magazin
Megkeresztelték hétfőn Lajos herceget, Vilmos herceg és Katalin hercegnő 11 hetes harmadik gyermekét, a brit uralkodó hatodik dédunokáját.
  • Katalin hercegnő a Canterbury érsekkel. Fotó: A királyi ház Facebook-oldala
    Katalin hercegnő a Canterbury érsekkel. Fotó: A királyi ház Facebook-oldala
Az ifjú herceget Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága keresztelte meg a londoni St. James-palota királyi kápolnájában szűk családi és baráti körben. A gyermek a Lajos Artúr Károly (Louis Arthur Charles) neveket kapta, hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Lajos, Cambridge hercege. A hétfői ceremónián nem voltak jelen a dédszülők, vagyis a 92 esztendős II. Erzsébet királynő és férje, a 97 éves Fülöp, Edinburgh hercege. A Bu­ckingham-palota – a királyi család első számú londoni rezidenciája – hangsúlyozta, hogy ennek nem egészségi okai vannak, arról van szó, hogy az uralkodó a héten igen sűrű programot bonyolít, mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök csütörtökön kezdődő hivatalos látogatására kell készülnie.
Jelen volt a nagybácsi, Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle, akik május 19-én esküdtek örök hűséget egymásnak.
Lajos hercegnek szülei hat keresztszülőt választottak. Köztük van Nicholas van Cutsem, a brit hadsereg őrnagya, Vilmos és Harry gyermekkori barátja, valamint Guy Pelly, a két herceg másik közös és bizalmas jó barátja, a londoni Ritz Szállóhoz közeli exkluzív éjszakai klub, a Mahiki – Vilmos és Harry hajdani kedvenc londoni ivója – egyik volt tulajdonosa.
A hétfőn megkeresztelt gyermek az ötödik a brit trónutódlási sorban nagypapája, Károly trónörökös, édesapja, Vilmos herceg, valamint bátyja, György herceg és nővére, Charlotte hercegnő után. (MTI)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 51
szavazógép
2018-07-11: Magazin - :

II. Konrád német-római császár megtámadja Magyarországot (1030. július 11.)

1030. július 11-én lépett II. Konrád császár (ur. 1024–1039) seregével Magyarország földjére, miután a korábbi határincidensek ürügyén hadat üzent Szent Istvánnak (ur. 997–1038). A német uralkodó célja az alig megszilárdult királyság hűbéri alávetése volt, István azonban a felégetett föld taktikáját alkalmazva kimerítette ellenfelét, utóbb pedig területi engedményekre kényszerítette a megszégyenült Konrádot.
2018-07-11: Vélemény - Kuti János:

Ismét szurkoló leszek?

Őszintén, férfiasan bevallom, hogy megboldogult ifjúkoromban jártam futballmérkőzésekre, sőt, a tévében is néztem meccseket. A legrégebbiek, amelyeket közvetítettek, az 1966-os angliai labdarúgó-világbajnokságról voltak, amikor még a magyarok is tudtak futballozni.