Zöldséget és palántát Sepsikőröspatakról

2018. július 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Kányádi Béla Sepsiszentgyörgyön nőtt fel, negyvenéves koráig a kapát jóformán csak hírből ismerte, ma mégis az ő kis kertészete látja el Sepsikőröspatak, Kálnok és Árkos háztáji gazdálkodóinak zömét és többeket a megyeszékhelyről is virággal, zöldségpalántákkal, eltenni való zöldséggel. Nem volt könnyű beletanulnia az új mesterségbe, de szeretettel végzi munkáját, és öröm tölti el, ha más is elégedett azzal, amit ő nevelt, ő állított elő. Kertészete tisztes megélhetést biztosít, másokat is csak bátorítani tud, fogjanak neki, megéri, szép életük lesz, de azért arra int, csak az vágjon bele, aki kellőképp szereti a földet.
Falun a városi legény
Negyvenéves volt, amikor megelégelte, hogy nemcsak feladatait kell elvégeznie, de a főnökök rigolyáit is el kell viselnie. Úgy döntött, falun kezd új életet, kertészkedést. A terve megvalósításaihoz alkalmas területet keresgélve több hétig autóval járta a Sepsiszentgyörgyhöz közeli falvakat, amíg rátalált a sepsikőröspataki tizenöt áras területre és a pöttömnyi, utólag sok gondoskodást kívánó házra. Pénze mindössze annyi volt, amennyit a kilencvenes évek végén néhány hónapnyi svájci munkával meg lehetett keresni – a LAM segítségével jutott ki egy tejtermelésben érdekelt gazdához –, azért pedig nem akarták odaadni, de többet nem ígérhetett. Szerencséje volt, néhány héttel később vissza­hívták, jobb híján mégis elfogadják szerény ajánlatát. Önzetlen szakmai segítséget egy sepsiszentgyörgyi barátjától és annak édesapjától kapott – ezt utólag igyekezett munkával meghálálni –, és 2004-ben első lépésként két-háromezer karfiolt ültetett, amit aztán a piacon értékesített. Mivel óvatos duhajként nem vált meg teljesen régi életétől, és nem adta fel más megélhetési forrásait, ezt a jövedelmét – mint ahogy még nagyon sokat – mind vissza tudta forgatni: hogy a második évtől már palántákat is tudjon nevelni, megépítette első fóliaházát és eszközöket szerezett be. Jól számolt, mert palántái némi helyi reklám után az utolsóig elkeltek.

Szeretni a földet
A jóformán egész évben tartó munka január végén a virágdugványok és -magok elültetésével veszi kezdetét, majd február közepén a zöldségmagvak is földbe kerülnek. Az április közepéig-végéig tartó időszak kritikusnak számít, hiszen ha a zsenge hajtásokat fagy éri, pillanatok alatt megy tönkre minden, ezért a fóliákban folyamatos a fűtés. Nehéz feladat: két-három óránként végig kell járni a kályhákat, így folyamatos alvásra nincs sok esély. A megoldás központi fűtés beszerelése lenne, mert az nemcsak kényelmesebb, de gazdaságosabb is, a jelenleg szükséges húsz méter fa helyett talán felével is kihúzna egy szezont. Ez azonban túlságosan nagy befektetés lenne most, ezért még várat magára.
Április közepétől a palánták pikírozása, majd a virágok eladása, májustól pedig a palánták értékesítése van soron. Legtöbb, mintegy tízezer palánta paradicsomból szokott lenni, de ezrekben mérhető a különböző paprika-, karfiol-, téli- és nyárikáposzta-, zeller-, karalábépalánták száma is.
Nem kell a piacot járnia, elfogynak otthonról is. Ennek titka, hogy folyamatosan szép, erős és jól termő palántákat kell nevelnie, de fontos a vevők jó kiszolgálása is.
A muskátlit vagy cserepes folyóvirágot vásárlókat például olyan tanácsokkal látja el, amelyeknek köszönhetően azok még hónapok múlva is szépek, mutatósak lesznek. A zöldségvásárlók jó néven veszik, ha barátként, ismerősként kezeli őket, s megengedi nekik, hogy a fóliában kószálva szedjék le az igényeiknek leginkább megfelelő, szemüknek leginkább tetsző paradicsomot, paprikát. Amúgy a zöldség értékesítéséért sem kell a piacot járnia. A szezon kezdetétől, azaz július elejétől-közepétől a vásárlók egymásnak adják a kapu kilincsét. Előbb csak egy-két kilóért térnek be, majd augusztustól október végéig zsákostul viszik az eltevéshez szükségeseket.

Többet dolgozna
A kertészkedés nehéz fizikai munka: bírni kell a fólia melegét, a folytonos guggolást, hajolgatást, az öntözéshez szükséges víz cipelését, és megfelelő türelemre van szükség az aprólékos feladatok elvégzéséhez is. Úgy véli, az öntözést meglehetett volna egyszerűbben is oldani, ha a polgármester, Kisgyörgy Sándor némi jóindulattal viseltetik iránta. Az elutasítás nem szegte kedvét, ha nehezebb körülmények közt is, de folytatja, amit elkezdett. A ház körüli telek mellett még két kisebb parcellát művel meg, álma viszont, hogy tovább terjeszkedjen, a többletmunkát napszámosokkal végeztetné. Jó és folytonos segítséget nem egyszerű találni, egy-két próbanap után mindegyikükkel külön meg kell egyeznie, de azért akadnak, akikre lehet számítani, amikor megnő a munka.
„Tizenhárom év távlatából nézve mondom: jól tettem, amikor a kertészkedés mellett döntöttem. Úgy érzem, más, jobb ember lettem. Rengeteget tanultam könyvből, barátoktól és a saját bőrömön is – megtörtént, a kétezer mag alig negyedéből lett palánta, mint hogy az is, hogy reggel, mivel olyan fáradt voltam, hogy nem ébredtem fel a csergőre, rettegve mentem ki a fóliákhoz, vajon lefagyott-e minden –, dolgoztam, ha kellett, reggeltől estig, ám a jutalmam sem maradt el. A magam főnöke vagyok, ráadásul elért eredményeim miatt az utóbbi két-három évben már kevésbé félem a holnapot. A földet szeretőket arra bátorítom, fogjanak bele, ha nekem sikerült, ők is megtanulhatják ezt a szép mesterséget. Virágra, zöldségre és palántákra növekvő szükség van, idővel mindenki megtalálja a számításait” – mondotta Kányádi Béla.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-07-11: Vélemény - Pálmai Tamás:

Világbajnokság (Békési levelek)

A sport igazából arról szól, amiről az élet is: küzdelemről, harcról, erőfeszítésről, diadalmas győzelemről és véres kudarcokról. Kell a kemény sport, kell a saját szemünkkel látnunk, hogy egyetlen gólt sem adnak ingyen, minden egyes vacak pontért meg kell küzdeni. A létért való küzdelem a mi vidékünkön is nagyon háttérbe szorult.
2018-07-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Energiafüggetlenné válhat Románia? (Szigorított gázkitermelés)

A fekete-tengeri földgáz kitermelésében érdekelt befektetők számára szigorított formában fogadta el hétfő este a román képviselőház azt a jogszabályt, amely a nyersanyag kitermelését szabályozza.