Szigorított gázkitermelésEnergiafüggetlenné válhat Románia?

2018. július 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A fekete-tengeri földgáz kitermelésében érdekelt befektetők számára szigorított formában fogadta el hétfő este a román képviselőház azt a jogszabályt, amely a nyersanyag kitermelését szabályozza.
  • Fotó: zf.ro
    Fotó: zf.ro
A jogszabályt 175 támogató, 30 ellenszavazattal és 30 tartózkodás mellett fogadta el a képviselőház, amelynek ügydöntő jogköre volt ebben az esetben. A törvényre idén februárban a szenátus is rábólintott, így már csak Klaus Iohannis államelnöknek kell kihirdetnie, hogy hatályba lépjen.
A törvényt késő délután módosították Liviu Dragnea javaslatára, aki már korábban jelezte, túl engedékeny a jogszabály szenátusban elfogadott változata, ezért a földgáz kitermeléséből Románia számára nem származik elég haszon. Éppen ezért a parlament megszavazta, hogy a kitermelt gáz mennyiségének függvényében úgynevezett progresszív adózást vezetnek be. Dragnea szerint így összesen 20 milliárd dollár haszna származik a román államnak, és van esély arra, hogy Románia függetlenedjen az orosz gáztól.
A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18–20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését.  Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki. A befektetőknek a jogszabály alapján idén kell döntést hozniuk arról, hogy megkezdik-e a nyersanyag felszínre hozását.
A parlamenti vitán részt vett Richard Tusker, az ExxonMobil Románia vezérigazgatója, aki elmondta: az adózási feltételek szigorítása következtében valamennyi befektető számára sokkal nehezebb lesz kedvező döntést hozni a kitermelés megkezdéséről.
Az egyik módosítás szerint a Fekete-tengerből kitermelt földgáz felét az energiatőzsdén kell értékesíteni, a másik felét kétoldalú szerződések révén.
Liviu Dragnea korábban leszögezte: elfogadhatatlan Románia számára, hogy a teljes gázmennyiséget kétoldalú szerződéseken keresztül adják el, és a teljes mennyiség külföldre jusson, így a nyersanyagból más államok, mint például Magyarország profitáljon, és az ő gazdaságukat erősítse a földgáz.
A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február elején tárgyalt Bukarestben, és bejelentette: 2022-től lehetőség nyílik jelentős mennyiségű fekete-tengeri gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.
Ezután a román közéletben több bírálat érte a hatóságokat, hogy Magyarországnak adják el a „román gázt”.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 22
szavazógép
2018-07-11: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Zöldséget és palántát Sepsikőröspatakról

Kányádi Béla Sepsiszentgyörgyön nőtt fel, negyvenéves koráig a kapát jóformán csak hírből ismerte, ma mégis az ő kis kertészete látja el Sepsikőröspatak, Kálnok és Árkos háztáji gazdálkodóinak zömét és többeket a megyeszékhelyről is virággal, zöldségpalántákkal, eltenni való zöldséggel. Nem volt könnyű beletanulnia az új mesterségbe, de szeretettel végzi munkáját, és öröm tölti el, ha más is elégedett azzal, amit ő nevelt, ő állított elő. Kertészete tisztes megélhetést biztosít, másokat is csak bátorítani tud, fogjanak neki, megéri, szép életük lesz, de azért arra int, csak az vágjon bele, aki kellőképp szereti a földet.
2018-07-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Alulfizetettek vagyunk

Valamelyest csökkent az átlagkereset májusban, de nagyobb gond, hogy a romániai alkalmazottak háromnegyedének kisebb a nettó fizetése az átlagosnak tekintett 2704 lejnél (580 eurónál).