Alulfizetettek vagyunk

2018. július 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Valamelyest csökkent az átlagkereset májusban, de nagyobb gond, hogy a romániai alkalmazottak háromnegyedének kisebb a nettó fizetése az átlagosnak tekintett 2704 lejnél (580 eurónál).
Országos szinten alig 16 százalékra tehető azok aránya, akik 700 eurónál többet keresnek havonta, és a munkakönyves munkavállalók közel 46 százaléka csak minimálbért kap Romániában – derül ki a hazai vállalkozók érdekvédelmi szervezete, a Piarom felméréséből, amely a munkaügyi felügyelet közreműködésével készült. A Piarom elemzője, Mihai Cioc elmondta, egyre ijesztőbb tendencia, hogy a munkaerőpiacon a fizetések a minimálbér köré tömörülnek, de az is, hogy egyre kevesebb a felsőfokú diplomával rendelkező munkavállaló, miközben nő a szakképzetlenek száma. Elgondolkodtató az is, hogy kétszer akkora a szakképzetlen munkavállalók aránya a 30 évnél fiatalabb munkavállalók körében, mint a szakképzetteké. Ez annak a jele, hogy az oktatást nem igazították hozzá a munkaerőpiaci elvárásokhoz – mutatott rá. Máramaros megyében a legnagyobb a minimálbéres alkalmazottak aránya (több mint 65 százalék), a további sorrend: Sucea­va (több mint 64 százalék), Vrancea (62 százalék), Vaslui (61 százalék) és Hargita megye (60 százalék).
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2018-07-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Energiafüggetlenné válhat Románia? (Szigorított gázkitermelés)

A fekete-tengeri földgáz kitermelésében érdekelt befektetők számára szigorított formában fogadta el hétfő este a román képviselőház azt a jogszabályt, amely a nyersanyag kitermelését szabályozza.
2018-07-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Megszüntetik a vakációs utalványokat?

Alig vezette be a kormány az állami alkalmazottak számára a vakációs utalványokat, máris a megszüntetésüket fontolgatja.