A levegőt is elvennék

2018. július 11., szerda, Közélet
Elviekben nincs semmilyen oka az államfőnek visszaküldeni a parlamentbe a közigazgatási törvénykönyv képviselőházban tegnap döntő fórumként elfogadott tervezetét, mivel az sem alkotmány-, sem más jogszabályellenes rendelkezést nem tartalmaz – véli Kulcsár-Terza József háromszéki RMDSZ-es képviselő. A Magyar Polgári Párt politikusa szerint többek között olyan rendelkezésekről van szó, melyeket a román–magyar alapszerződés is tartalmaz – rendelkezések, melyeket Románia nem tartott be –, és ezeket végre törvénybe foglalták.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
Amint az várható volt, a törvénykönyv képviselőházi vitája nem volt mentes a magyarellenes megnyilvánulásoktól, az is elhangzott egyebek mellett, hogy kifejezetten a magyaroknak összeállított törvényről van szó, mely hivatalossá teszi a magyar nyelvet – fejtette ki lapunk érdeklődésére Kulcsár-Terza József.
A honatya szerint egyes képviselők hasonlatokkal próbálták felhívni a figyelmet a veszélyre – egy tálnyi gombában elég egy mérges, hogy az egészet megmérgezze.
Kulcsár-Terza szerint a felszólalók egy része egyértelművé tette, hogy amennyiben lehetőségük nyílna, a levegőt is elvennék az erdélyi magyar közösségtől, miközben egy normális országban egy nemzeti kisebbség anyanyelvhasználata – legyen az utca- vagy más megnevezés, illetve ügyintézés – természetes dolog, arról nem beszélve, hogy a most elfogadott rendelkezések egyebek mellett a román–magyar alapszerződésben is benne foglaltatnak. Az más kérdés, hogy Románia eddig sem tartotta be az egyezmény előírásait.
Kulcsár-Terza József ugyanakkor cáfolta azt a végszavazás előtt napvilágot látott véleményt, mely szerint a törvénykönyv elfogadása egy kis lépés lenne a Székelyföld területi autonómiája irányába. „Szó sincs ilyesmiről, az önrendelkezéshez intézményrendszer is szükséges, ez a törvénykönyv pedig nem tartalmaz erre vonatkozó rendelkezéseket” – tisztázta a képviselő.
Ami a törvénykönyv alkalmazását illeti, a politikus reményét fejezte ki, hogy Klaus Iohannis államfő nem küldi vissza a jogszabályt felülvizsgálatra, és nem kér normakontrollt az alkotmánybíróságtól, így az hamarabb hatályba léphet.
Annak kapcsán, hogy az ellenzék már jelezte, a taláros testülethez fordulnak, Kulcsár-Terza kifejtette: ez a feladatuk, támadják a kormányoldali kezdeményezéseket. Az óvásnak ugyanakkor nem sok esélye van, mivel semmilyen alkotmány- vagy törvényellenes rendelkezésről nincs szó. Hogy a hatálybalépést követően mennyire lehet majd alkalmazni, a képviselő szerint sokat nyom a latban az elöljárók viszonyulása, és amennyiben nem tesznek eleget az előírásoknak, számon kell kérni rajtuk. Ezt mindenekelőtt nekünk, politikusoknak kell megtennünk – fűzte hozzá.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 28
szavazógép
2018-07-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Folytatnák a hőszigetelést

Sepsiszentgyörgy jó példának bizonyult a korábbi években, és látványos eredményeket ért el hőszigetelés tekintetében. Jó ideje megtorpant a kezdeti lendület, és ebben közrejátszik a lakókra háruló önrész. Az önkormányzat nem mondott le a társasházak energiahatékonyságának javításáról, egy új rendelkezés mentesíti a lakosságot bizonyos költségektől. A hőszigetelési programmal kapcsolatos helyzetet Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterrel térképeztük fel.
2018-07-11: Jegyzet - Demeter J. Ildikó:

Tájékoztatás helyett gorombaság

Buszpályaudvar, Sepsiszentgyörgy. Hosszú kihagyás után egy ideje ismét van tudakozó, ami az egyik legfontosabb szolgáltatást nyújtja az utazóknak. Mármint elvben. A gyakorlatban olykor másképp történnek a dolgok.