Tájékoztatás helyett gorombaság

2018. július 11., szerda, Jegyzet
Demeter J. Ildikó
Buszpályaudvar, Sepsiszentgyörgy. Hosszú kihagyás után egy ideje ismét van tudakozó, ami az egyik legfontosabb szolgáltatást nyújtja az utazóknak. Mármint elvben. A gyakorlatban olykor másképp történnek a dolgok.
Július 7-én egy idős hölgy lép az ablakhoz és magyarul érdeklődik, hogy ez és ez a busz mikor és honnan indul. A tájékoztatásért fizetett férfi az ablak mögött felugrik, és kiosztja a kérdezőt, hogy miért nem tud románul, tanuljon meg! Ezzel el is viharzik, faképnél hagyva a fizető ügyfelet.
A jelenet szem- és fültanúja Éltes Barna szobrászművész, aki szerint a felháborító eset valószínűleg nem is egyedi, csak a legtöbben ilyenkor nyelvet váltanak, és „nem történt semmi”.
Pedig történt, és tudatosítanunk kell, hogy ez a hozzáállás elfogadhatatlan.
A pályaudvar vezetőinek – és mindenki másnak, aki a román nyelvű ügyintézés kizárólagosságát hirdeti – figyelmükbe ajánljuk, hogy Magyarország keleti részén, a román állampolgárok által is látogatott létesítményeken már majdnem mindenütt látni román feliratokat, és románul beszélő alkalmazottak is rendelkezésére állnak a magyarul nem tudó közönségnek. Udvariasan.  
Legfőképpen azonban az anyanyelv használatára vonatkozó román jogszabályok tanulmányozására biztatjuk a hazai hivatalnokokat. A jó modor ugyanis nem kötelező – habár egy ügyfélszolgálati állásban elvárható –, de a törvények betartása már igen. És ahol a lakosság legalább húsz százaléka nem román, ott joga van ahhoz, hogy saját nyelvén kérdezzen és kapjon választ. Úgy látszik, ez sem tudatosult még mindenkiben.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-11: Közélet - Nagy D. István:

A levegőt is elvennék

Elviekben nincs semmilyen oka az államfőnek visszaküldeni a parlamentbe a közigazgatási törvénykönyv képviselőházban tegnap döntő fórumként elfogadott tervezetét, mivel az sem alkotmány-, sem más jogszabályellenes rendelkezést nem tartalmaz – véli Kulcsár-Terza József háromszéki RMDSZ-es képviselő. A Magyar Polgári Párt politikusa szerint többek között olyan rendelkezésekről van szó, melyeket a román–magyar alapszerződés is tartalmaz – rendelkezések, melyeket Románia nem tartott be –, és ezeket végre törvénybe foglalták.
2018-07-11: Máról holnapra - Mózes László:

Cselszövők hatalma

Politikai ifjúsági magyar szervezetek nagy erővel mozgósítanak a holnapi kézdivásárhelyi tüntetésre, eközben számosan hangsúlyozzák: a székely terroristaperben öt-öt év szabadságvesztéssel sújtott Beke István és Szőcs Zoltán ítélete igazságtalan, egykori koncepciós perekre emlékeztető eljárás eredménye és politikai indíttatású.